Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Berlusconi lijkt presidentscampagne af te blazen

Berlusconi lijkt presidentscampagne af te blazen

ROME (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Silvio Berlusconi lijkt af te zien van zijn gooi naar het presidentschap van Italië. Die stap zou de kansen van huidig premier Mario Draghi (74) om staatshoofd te worden vergroten.

Meerdere bronnen bevestigen de terugtocht. Berlusconi’s adviseur en rechterhand Vittorio Sgarbi zei dinsdag op de radio dat het plan van de 85-jarige politicus om steun te vergaren onder parlementariërs om staatshoofd te worden "objectief" voorbij is. Berlusconi mist nog ongeveer 100 van de benodigde 505 stemmen, zei hij.

Zelfs Berlusconi moet inmiddels doorhebben dat zijn missie hopeloos is, aldus Sgarbi, die aangaf dat de mediatycoon op zoek is naar een eervolle uitweg door mogelijk een andere kandidaat naar voren te schuiven.

Stemmingen begin volgende week

Rechtse partijen hadden Berlusconi, die kampt met een broze gezondheid, recent nog steun toegezegd. Zijn eigen partij Forza en de uiterst rechtse partijen Lega en de Broeders van Italië gingen recent achter hem staan. Lega-leider Matteo Salvini zou echter hebben laten doorschemeren ook een andere kandidaat te willen steunen. Linkse en centrumpartijen hebben de voorkeur voor een neutralere president.

Ook de centrumrechtse Europese Volkspartij (EPP), Berlusconi zit onder die vlag in het Europees Parlement, heeft zijn kandidatuur ondersteund. De oud-regeringsleider heeft geregeld voor de rechter gestaan, onder meer voor de beruchte bunga-bungafeesten met jonge vrouwen.

De president wordt gekozen door de twee kamers van het parlement en vertegenwoordigers van regio’s. De 80-jarige Sergio Mattarella zwaait na zeven jaar af, de stemmingen over zijn opvolger gaan begin volgende week van start. Die procedure kan dagen in beslag nemen.

Meer uit Buitenland

EU en VK gaan samenwerken om migrantenbootjes te stoppen

LONDEN (ANP) - De douaneautoriteiten van een groep EU-landen, waaronder Nederland, en die van het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt.

1 uur geleden
UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

5 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

6 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

6 uur geleden
Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

7 uur geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

8 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

8 uur geleden