Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Berlijn stuurt Leopards naar Oekraïne, andere landen mogen ook

Berlijn stuurt Leopards naar Oekraïne, andere landen mogen ook

BERLIJN (ANP/AFP/DPA) - De Duitse regering heeft officieel bekendgemaakt dat het land Leopard 2-tanks naar Oekraïne stuurt. De Bondsrepubliek stemt daarnaast in met de levering aan Oekraïne van die tanks door andere landen. Vooralsnog heeft alleen Polen toestemming gevraagd om Leopard 2-tanks over te dragen aan Oekraïne.

Bondskanselier Olaf Scholz heeft woensdag tegen zijn ministers gezegd dat snel veertien Duitse Leopard 2A6-tanks "naar het Oekraïense front rollen". Hij heeft dit eerst met bondgenoten afgestemd. Er worden volgens Scholz samen met de bondgenoten tankeenheden gevormd. Met de veertien Leopards die Polen heeft toegezegd gaat het om te beginnen om 28 tanks. Bijvoorbeeld Finland gaat een beperkte bijdrage leveren.

De Leopard 2A6-tank is ruim 60 ton zwaar en is een van de modernste versies van de Leopards. Scholz heeft lang geaarzeld en wilde geen peperdure uitgesproken aanvalswapens aan Oekraïne leveren, mede omdat dit volgens Duitse opiniepeilingen impopulair zou zijn. In de Bondsdag zei Scholz woensdagmiddag dat hij de zorgen begrijpt, maar hij vraagt om vertrouwen in de bondskanselier en in de regering. Scholz heeft gezegd dat hij Oekraïne wil helpen maar beslist geen escalatie wil van conflicten tussen de NAVO en Rusland.

Toestemming

De tanks worden sinds 1979 in Duitse wapenfabrieken gemaakt of gemoderniseerd. Buitenlandse kopers verplichten zich eerst toestemming van Berlijn te vragen als ze de tanks willen doorverkopen of leveren aan derden. Duitse media meldden eerder al dat de regering toch maar meewerkt aan het sturen van tanks, nadat andere Europese landen zoals Finland en Polen hadden beklemtoond dat ze de Leopards hoe dan ook willen sturen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt al maanden om het wapentuig en beschuldigde de Duitse regering ervan dwars te liggen. Zelenski denkt dat het moderne aanvalswapen het relatief vastgelopen front kan doorbreken. Maar mogelijk maakt de tank alleen een verschil aan het front als er heel erg veel van worden geleverd, aldus militaire deskundigen.

Meer uit Buitenland

Tadzjikistan arresteert negen mensen in verband met aanslag Moskou

DOESJANBE (ANP/RTR) - De veiligheidsdiensten van Tadzjikistan hebben negen mensen opgepakt in verband met de aanslag bij Moskou van vorige week. Ze zouden banden hebben met de mensen die de aanslag hebben gepleegd en met ISKP, de terreurgroep die gezien wordt als verantwoordelijke voor de aanval in de concerthal.

51 minuten geleden
Frans parlement begint met wetsvoorstel tegen 'haardiscriminatie'

PARIJS (ANP) - De Franse Tweede Kamer heeft ingestemd met de eerste lezing en de behandeling van een wetsvoorstel van een parlementariër die het discrimineren of bespotten van bepaalde kapsels of het ontbreken van haargroei strafbaar wil stellen.

55 minuten geleden
Roemenië vindt weer stukjes drone bij de rivier de Donau

BOEKAREST (ANP/RTR) - Het Roemeense ministerie van Defensie heeft weer melding gemaakt van de mogelijke vondst van stukjes van een drone bij de rivier de Donau aan de grens met Oekraïne. De wrakstukken werden aangetroffen op een boerderij niet ver van de rivier, zegt het ministerie.

2 uur geleden
Meer dan 75.000 gewonden in Gazastrook sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het aantal gewonden in de Gazastrook sinds 7 oktober is opgelopen tot boven de 75.000. Het gezondheidsministerie zegt dat 75.092 Palestijnen gewond zijn geraakt vanaf het moment dat Israël begon met de militaire operatie in Gaza. Er zijn 32.623 doden gevallen.

2 uur geleden
Nieuwe Russische aanvallen op Oekraïens energienetwerk

KYIV (ANP/RTR) - Russische raket- en droneaanvallen hebben afgelopen nacht opnieuw Oekraïense energiefaciliteiten getroffen, meldt stroombeheerder Ukrenergo. Het Oekraïense leger meldt dat het 58 van de 60 Russische drones en 26 van de 39 raketten uit de lucht heeft geschoten.

2 uur geleden
Aardbeving van 5.7 voor kust Zuidwest-Griekenland

PYRGOS (ANP) - Voor de kust van Zuidwest-Griekenland is een aardbeving geweest met een kracht van 5.7, meldt het Europees-Mediteraans Seismologisch Centrum (EMSC). Op een groot deel van de Peloponnesos zouden bevingen te voelen zijn geweest, melden Griekse media.

3 uur geleden
Opnieuw busongeluk in Duitsland, ruim twintig gewonden

WERL (ANP/DPA) - In Duitsland is opnieuw een busongeluk gebeurd. Nog geen twee dagen na het ongeval met een bus bij Leipzig, is in Noordrijn-Westfalen een dubbeldekker met mbo-studenten van de weg geraakt. 21 van de 60 inzittenden raakten gewond.

3 uur geleden