Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Berlijn komt met nieuw steunpakket van 65 miljard tegen inflatie

Berlijn komt met nieuw steunpakket van 65 miljard tegen inflatie

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse regeringscoalitie komt met een nieuw steunpakket om huishoudens te helpen met de hoge inflatie en sterk gestegen energiekosten. Met dat pakket is een waarde gemoeid van meer dan 65 miljard euro. Het wordt het derde steunpakket dat Berlijn heeft afgesproken om zo burgers bij te staan bij de hoge inflatie door de oorlog in Oekraïne.

Bondskanselier Olaf Scholz gaf zondag een persconferentie waarin details bekend werden gemaakt. Zo krijgen gepensioneerden en studenten financiële steun en zijn er nog meer hulpmaatregelen voor huishoudens waaronder een verdere verhoging van de kinderbijslag. Met de eerdere pakketten was in totaal 30 miljard euro gemoeid.

Daarnaast komt er een opvolgregeling voor goedkoop openbaar vervoer van 1,5 miljard euro. Vorige week liep een tijdelijk ov-ticket van 9 euro per maand in Duitsland af. Wegens de populariteit van het goedkope ticket voor regionaal en lokaal openbaar vervoer gingen er veel stemmen op om die regeling te verlengen. Door mensen meer met het ov te laten reizen wordt de auto veel minder vaak gepakt, wat scheelt in het brandstofverbruik en ook beter is voor het milieu.

18 uur

Scholz stelde dat de extra maatregelen noodzakelijk zijn om het land door de energiecrisis te leiden. "Veel mensen maken zich zorgen en wij nemen die zorgen zeer serieus. We zullen niemand alleen laten", aldus de bondskanselier. De onderhandelingen tussen de coalitiepartijen duurden wel 18 uur.

Er zijn zorgen dat Rusland de gastoevoer naar Duitsland via de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1 helemaal gaat stoppen. Het Russische staatsgasconcern Gazprom zei vrijdag nog dat de leveringen wegens technische problemen langer stil blijven liggen.

Schuld

Scholz gaf Rusland de schuld van de problemen op energiegebied in zijn land. Hij verklaarde dat Rusland geen betrouwbare energieleverancier is. Hij gaf wel aan dat Duitsland de problemen het hoofd zal bieden en door de winter zal komen.

Berlijn kijkt ook naar andere stappen om de energiecrisis tegen te gaan, waaronder het langer operationeel houden van kernreactoren en het heropstarten van stilgelegde kerncentrales. Ook worden steenkolencentrales weer in gebruik genomen.

De Duitse vakbonden en oppositiepartijen Die Linke en AfD overwegen mensen op te roepen om in de herfst te gaan protesteren tegen de hoge kosten voor levensonderhoud. De voorzitter van de grote vakbond IG Metall heeft gezegd zich zorgen te maken over sociale onrust door de hoge inflatie.

Meer uit Buitenland

Vaccinmaker BioNTech prijst 'passie en toewijding' Nobelwinnaars

BERLIJN (ANP) - De Duitse farmaceut BioNTech, ontwikkelaar van het meest toegediende vaccin tegen het coronavirus, feliciteert de wetenschappers die maandag de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen voor het ontwikkelen van de techniek achter het vaccin. De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman krijgen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun cruciale bijdragen aan mRNA-vaccins.

2 uur geleden
Elon Musk en Kyiv verwikkeld in meme-ruzie

KYIV (ANP/RTR) - Elon Musk en de voorzitter van het Oekraïense parlement zijn maandag in een korte X-ruzie verwikkeld geraakt. Op het platform, dat voorheen Twitter heette, maakte Musk met een meme de Oekraïense president Volodymyr Zelensky belachelijk. Zelensky zou het niet kunnen laten om continu te vragen om meer miljarden euro's steun aan Oekraïne.

2 uur geleden
Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

2 uur geleden
Uitgebrande uitgaansgelegenheden in Murcia misten vergunning

MURCIA (ANP) - Door een grote brand in een pand in een uitgaanswijk van de Zuid-Spaanse stad Murcia zijn zondag dertien doden en vier gewonden gevallen. De fatale brand was in een discotheek en een discotheek-restaurant die volgens de gemeente in de loop van 2022 te horen hadden kregen dat ze niet meer open mochten tot de benodigde vergunningen rond waren.

3 uur geleden
Denemarken opent diplomatieke post in zuiden Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Denemarken gaat een diplomatieke post openen in het Oekraïense Mykolajiv. De Deense autoriteiten hebben steun toegezegd bij de wederopbouw van die stad. Het nieuwe kantoor moet een coördinerende rol spelen in overleg tussen plaatselijke autoriteiten en Deense bedrijven en organisaties.

3 uur geleden
Rusland ziet geen verandering in steun VS voor Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Rusland verwacht dat de Verenigde Staten gewoon doorgaan met het steunen van Oekraïne. Dat zei onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov toen hij een vraag kreeg over het politieke geruzie over de Amerikaanse staatsbegroting. Onenigheid over de dure steun aan Oekraïne speelde daar een centrale rol in, maar volgens Rjabkov verandert er uiteindelijk niets. "Ze vinden het geld wel", voorspelde hij volgens persbureau TASS.

4 uur geleden
Azerbeidzjaanse leider spreekt einde conflict in zuiden Kaukasus

BAKOE (ANP) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Alijev beschouwt het conflict over Nagorno-Karabach als voorbij. "De zuidelijke Kaukasus gaat nu een tijdperk van vrede in", zei hij op een congres in de hoofdstad Bakoe. Hij zei dat de territoriale eenheid van zijn land is hersteld en dat het conflict is beëindigd. Hij sprak ook van "een samenwerking van beide partijen". Bakoe wil de etnisch Armeense regio "integreren".

4 uur geleden