Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Berlijn komt met nieuw steunpakket van 65 miljard tegen inflatie

Berlijn komt met nieuw steunpakket van 65 miljard tegen inflatie

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse regeringscoalitie komt met een nieuw steunpakket om huishoudens te helpen met de hoge inflatie en sterk gestegen energiekosten. Met dat pakket is een waarde gemoeid van meer dan 65 miljard euro. Het wordt het derde steunpakket dat Berlijn heeft afgesproken om zo burgers bij te staan bij de hoge inflatie door de oorlog in Oekraïne.

Bondskanselier Olaf Scholz gaf zondag een persconferentie waarin details bekend werden gemaakt. Zo krijgen gepensioneerden en studenten financiële steun en zijn er nog meer hulpmaatregelen voor huishoudens waaronder een verdere verhoging van de kinderbijslag. Met de eerdere pakketten was in totaal 30 miljard euro gemoeid.

Daarnaast komt er een opvolgregeling voor goedkoop openbaar vervoer van 1,5 miljard euro. Vorige week liep een tijdelijk ov-ticket van 9 euro per maand in Duitsland af. Wegens de populariteit van het goedkope ticket voor regionaal en lokaal openbaar vervoer gingen er veel stemmen op om die regeling te verlengen. Door mensen meer met het ov te laten reizen wordt de auto veel minder vaak gepakt, wat scheelt in het brandstofverbruik en ook beter is voor het milieu.

18 uur

Scholz stelde dat de extra maatregelen noodzakelijk zijn om het land door de energiecrisis te leiden. "Veel mensen maken zich zorgen en wij nemen die zorgen zeer serieus. We zullen niemand alleen laten", aldus de bondskanselier. De onderhandelingen tussen de coalitiepartijen duurden wel 18 uur.

Er zijn zorgen dat Rusland de gastoevoer naar Duitsland via de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1 helemaal gaat stoppen. Het Russische staatsgasconcern Gazprom zei vrijdag nog dat de leveringen wegens technische problemen langer stil blijven liggen.

Schuld

Scholz gaf Rusland de schuld van de problemen op energiegebied in zijn land. Hij verklaarde dat Rusland geen betrouwbare energieleverancier is. Hij gaf wel aan dat Duitsland de problemen het hoofd zal bieden en door de winter zal komen.

Berlijn kijkt ook naar andere stappen om de energiecrisis tegen te gaan, waaronder het langer operationeel houden van kernreactoren en het heropstarten van stilgelegde kerncentrales. Ook worden steenkolencentrales weer in gebruik genomen.

De Duitse vakbonden en oppositiepartijen Die Linke en AfD overwegen mensen op te roepen om in de herfst te gaan protesteren tegen de hoge kosten voor levensonderhoud. De voorzitter van de grote vakbond IG Metall heeft gezegd zich zorgen te maken over sociale onrust door de hoge inflatie.

Meer uit Buitenland

Netanyahu wil nog een tijd controle over Gazastrook

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Israël wil nog een tijd de controle over de Palestijnse Gazastrook voor de eigen veiligheid, maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk in een toespraak tot het Amerikaanse parlement. Voor de nabije toekomst is nog een doorslaggevende veiligheidscontrole over Gaza nodig, zei de regeringsleider tegen parlementariërs uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

1 uur geleden
Democraten willen Harris eerder tot presidentskandidaat benoemen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democraten willen vicepresident Kamala Harris eerder tot hun kandidaat benoemen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Mogelijk wordt ze al begin augustus gekozen, blijkt uit plannen van een partijcommissie.

2 uur geleden
Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

3 uur geleden
Trump-schutter zocht info over moordaanslag op Kennedy

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De man die probeerde voormalig president Donald Trump te vermoorden, deed online onderzoek naar hoe Lee Harvey Oswald in 1963 voormalig president John F. Kennedy doodschoot. Dat zei directeur Chris Wray van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI tegen parlementariërs.

5 uur geleden
Inside Out 2 passeert Frozen 2 als succesvolste animatiefilm

LOS ANGELES (ANP) - Inside Out 2 is ruim vijf weken na de première de succesvolste animatiefilm aller tijden. Dat heeft The Walt Disney Company bekendgemaakt. Het record stond op naam van Frozen 2 uit 2019. Inside Out 2 heeft nu wereldwijd 1,46 miljard dollar opgebracht.

5 uur geleden
Moskou laat Europaplein verdwijnen in conflict om Oekraïne

MOSKOU (ANP/DPA/BELGA) - Het Europaplein in de Russische hoofdstad Moskou is verdwenen. Het plein is herdoopt tot Eurasiaplein, mogelijk als gevolg van het groeiende conflict met de Europese Unie over de Russische invasie in Oekraïne.

7 uur geleden
Evacuaties in Zuid-Europa door extreem weer en bosbranden

BARI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het zuiden van Europa wordt geteisterd door extreem weer en bosbranden. In de Zuid-Italiaanse regio Apulië moesten woensdag zo'n duizend toeristen worden geëvacueerd om een bosbrand die daar woedt.

7 uur geleden