Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Berlijn heeft plannen verscherping en versoepeling beperkingen'

'Berlijn heeft plannen verscherping en versoepeling beperkingen'

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De Duitse regering bereidt een versoepeling van de opgelegde coronabeperkingen voor. Volgens voorstellen van het ministerie van Binnenlandse Zaken is het vanaf 20 april mogelijk met de versoepeling te beginnen, onder voorwaarde dat een coronapatiënt dan ook gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Daarvoor is het noodzakelijk een systeem in te voeren om circa 80 procent van de mensen die contact hebben gehad met een coronapatiënt na de diagnose in 24 uur tijd te traceren.

Plaatselijke autoriteiten kunnen dan beginnen met het heropenen van scholen en de detailhandel en de horeca zouden weer aan het werk kunnen, volgens plannen die het persbureau Reuters heeft ingezien. Andere maatregelen zoals het verbod van grote samenkomsten blijven voorlopig van kracht.

Aan de andere kant voorziet het ministerie van Binnenlandse Zaken van Horst Seehofer volgens Duitse media ook een verscherping van de bestaande maatregelen voor die tijd. Het crisisteam van Duitse ministers zou maandag de deelstaten langs de grenzen hebben aanbevolen alleen nog mensen uit het buitenland toe te laten die dringende redenen hebben de Bondsrepubliek binnen te gaan. Die maatregelen gelden sinds half maart al voor vijf buurlanden en daar zouden dan Nederland, België, Polen en Tsjechië nu bijkomen.

Mensen die meerdere dagen in het buitenland zijn geweest, zouden bij terugkeer in Duitsland twee weken in quarantaine moeten, maar daar worden veel uitzonderingen op gemaakt. Sommige Duitse media vermoeden dat bondskanselier Angela Merkel maandagmiddag "de eerste versoepelingen aankondigt". Haar Oostenrijkse collega Sebastian Kurz deed dat eerder op maandag.

Meer uit Buitenland

Rechter besluit dat Trump niet onschendbaar is

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump is niet onschendbaar in een van de strafzaken die tegen hem dient. Het gaat om de zaak die tegen hem is aangespannen om verkiezingsinmenging in 2020. De oud-president probeerde daar onderuit te komen door zich te beroepen op de immuniteit die hij als president genoot. Rechter Tanya Chutkan liet vrijdag in duidelijke taal weten het daar niet mee eens te zijn.

4 minuten geleden
VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

6 uur geleden
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

NEW YORK/MOGADISHU (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

7 uur geleden
Israël: dood van vijf gijzelaars bevestigd

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht zegt de dood van vijf gijzelaars die in de Gazastrook werden vastgehouden te hebben bevestigd. De families zijn op de hoogte gebracht. Van een van de gijzelaars is het lichaam aan Israël overgedragen.

9 uur geleden
Poetin tekent decreet voor 15 procent aanwas aantal militairen

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet getekend om de Russische strijdkrachten met 170.000 militairen te laten toenemen. Dat komt neer op een groei van 15 procent. Er komt nu niet direct een mobilisatie, de toename zal de komende jaren gefaseerd worden doorgevoerd, schrijft het Russische persbureau TASS.

9 uur geleden
Autoriteiten Gaza: drie journalisten gedood, dodental loopt op

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - Het gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat bij Israëlische bombardementen drie journalisten zijn gedood. Ook is het totale dodental sinds het aflopen van de gevechtspauze in de Gazastrook opgelopen tot 178 doden, meldt het ministerie. 589 mensen raakten gewond.

9 uur geleden
Israël wil na afloop oorlog bufferzone in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Israël wil na afloop van de oorlog met Hamas een bufferzone creëren aan de Palestijnse kant van de grens tussen Israël en de Gazastrook. Israëlische media schrijven dat premier Benjamin Netanyahu dat aan de Amerikaanse buitenlandminister Blinken heeft laten weten en volgens persbureau Reuters heeft Israël ook Arabische landen in de regio ingelicht over die plannen.

9 uur geleden