
Berlijn en Washington samen in actie tegen Holocaust-ontkenners
BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland en de Verenigde Staten hebben besloten nog intensiever samen op te trekken tegen Holocaust-ontkenners. Dat zijn mensen die stellen dat de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog geen genocide op Joden hebben gepleegd. De ontkenning van nazimisdaden, zoals de systematische Jodenvervolging, moet worden bestreden, vinden de twee landen.
Berlijn en Washington willen de herinnering aan de Holocaust levend houden. De Duitse en Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas en Antony Blinken, ondertekenden hierover een gezamenlijke verklaring bij het Monument voor de vermoorde Joden van Europa in Berlijn. Zij willen eind dit jaar een eerste Holocaust-conferentie op topniveau houden.
De twee bewindslieden zeggen zich grote zorgen te maken dat het ontkennen, herzien en vervalsen van de Holocaust toeneemt en het antisemitisme groeit. Zij willen zich internationaal inzetten voor beter onderwijs over dit onderwerp. Het wordt gezien als een gedeelde plicht "om alles te doen wat in onze macht ligt om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties de waarheid over de Holocaust leren en om te voorkomen dat dergelijke gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid ooit weer gebeuren."
Blinken komt uit een joods gezin. Zijn stiefvader overleefde de concentratiekampen Treblinka, Majdanek, Dachau en Auschwitz. Hij noemt het initiatief een historische dialoog.
Maas, die Auschwitz herhaaldelijk heeft genoemd als de reden om politiek actief te worden, sprak van een keerpunt in de herinneringscultuur omdat er binnenkort geen ooggetuigen meer zullen zijn.
Meer uit Buitenland
NEW YORK (ANP/AFP) - Bijna 80.000 mensen zijn ontheemd in de Zuid-Syrische provincie Suwayda door de jongste golf van geweld tussen druzen en bedoeïenen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn de voorzieningen voor elektriciteit, water en telecommunicatie ingestort. Een brandstoftekort heeft het transport lamgelegd en bemoeilijkt evacuaties.
6 uur geledenBRASILIA (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro, verdacht van een couppoging, moet een elektronische enkelband gaan dragen. De politie heeft zijn huis en zijn politieke hoofdkwartier doorzocht, meldden Braziliaanse media.
7 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - Slovenië gaat toch geen raadgevend referendum uitschrijven over de verhoging van de defensie-uitgaven om de nieuwe NAVO-norm te halen. De Slovenen hoeven daardoor hoogstwaarschijnlijk ook niet te stemmen of ze binnen het bondgenootschap willen blijven.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Brussel wacht lastige onderhandelingen met en tussen de 27 EU-lidstaten over de meerjarenbegroting. Dat zei de Deense minister Marie Bjerre vrijdag na afloop van een bijeenkomst van ministers over EU-zaken. In de vergadering spraken de EU-ministers voor het eerst met elkaar over het deze week door de Commissie gepresenteerde voorstel voor het EU-budget 2028-2034
10 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - Buitenlandse toeristen zijn toch niet welkom in een onlangs geopend vakantieresort in Wonsan Kalma, aan de oostkust van Noord-Korea. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov bracht daar vorige week nog een bezoek en sprak van een "goede toeristische attractie".
11 uur geledenSUWAYDA (ANP/AFP) - Gewapende groepen die gesteund worden door de Syrische regering zijn toch weer slaags geraakt met druzische strijders in het zuiden van het land. Donderdag was een wapenstilstand ingegaan, hadden regeringstroepen zich uit de stad Suwayda en omstreken teruggetrokken en leek de rust weer te keren.
11 uur geledenBOOM (ANP) - Tomorrowland gaat vrijdag volledig en voor alle bezoekers met een ticket open. De organisatie van het Belgische festival volgt daarin het meest optimistische scenario dat op tafel lag na de grote brand op woensdag, waarbij het hoofdpodium volledig afbrandde. In de nacht van donderdag op vrijdag werd met man en macht gebouwd aan een nieuw podium.
12 uur geleden