Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Berlijn en Parijs: tijd voor terugkeer begrotingsdiscipline

Berlijn en Parijs: tijd voor terugkeer begrotingsdiscipline

PRAAG (ANP) - Het is tijd dat de eurolanden terugkeren naar begrotingsdiscipline, stelt de Duitse minister Christian Lindner (Financiën). Het besluit van de Europese Centrale Bank donderdag om de belangrijkste rentetarieven met 0,75 procentpunt te verhogen in de strijd tegen de inflatie is "een sterk signaal, maar de lidstaten moeten ook hun plicht vervullen", aldus Lindner in Praag, waar de Eurogroep de hoge energieprijzen en de inflatie bespreekt.

Volgens de Duitser zijn investeringen in bijvoorbeeld duurzaamheid noodzakelijk "maar anderzijds moeten we terugkeren naar stabiele overheidsfinanciën", zei hij. Met name de door de coronacrisis en nu de oorlog in Oekraïne sterk opgelopen staatsschulden moeten gecoördineerd worden aangepakt, aldus Lindner, die samen met de Franse minister Bruno Le Maire voor de camera verscheen. "Onze gezamenlijke boodschap is die van eenheid en kracht", zei Le Maire.

De Europese Commissie komt volgende maand met een pakket voorstellen over hervorming van de EU-begrotingsregels. De regels over begrotingstekorten en staatsschulden werden kort na de Covid-19-uitbraak in 2020 tijdelijk opgeschort zodat de lidstaten huishoudens en bedrijven financieel konden steunen zonder daarvoor te worden gestraft. Nu zorgt de energiecrisis voor onverwachte extra uitgaven.

Gezamenlijke documenten

De ministers discussiëren in Praag over die regels. Sommige landen vinden dat bepaalde (bijvoorbeeld groene) investeringen een aparte status moeten krijgen. Vier landen hebben volgens persbureau Reuters een gezamenlijk document voor het debat in Praag ingediend waarin ze pleiten voor speciale behandeling in de EU-begrotingsregels voor defensie-uitgaven. Als een lidstaat een begrotingstekort zou hebben van boven de volgens de huidige regels toegestane bovengrens van 3 procent, zouden die uitgaven als verzachtende factor moeten gelden, bepleiten Griekenland, Roemenië, Polen en Litouwen.

Ook het gezamenlijke document van minister Sigrid Kaag en haar Spaanse collega van Financiën Nadia Calviño dat zij in april presenteerden komt zaterdag naar verwachting aan de orde. Daarin pleiten ze voor meer maatwerk als het om de aanpak van hoge staatsschulden in eurolanden gaat. In plaats van dat alle landen verplicht hun schuld boven de 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) jaarlijks met een twintigste deel ervan afbouwen, willen Kaag en Calviño dat de landen zelf meer inspraak hebben over de afbouw van hun schuldenlast. Effectieve handhaving is daarbij een vereiste, stellen ze.

Meer uit Financieel

ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten. Advocaten van de bedrijven hebben daarom voor het weekend een verzoek ingediend om hun proces tegen de Amerikaanse overheid te bespoedigen.

7 uur geleden
Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

7 uur geleden
Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

LIVORNO (ANP/BLOOMBERG) - Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet. De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde 'Made in Italy'-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

8 uur geleden
Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

BEIJING (ANP) - China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

9 uur geleden
Krant: Sony alleen geïnteresseerd in bezittingen Paramount

NEW YORK (ANP/RTR) - De filmtak van Sony en investeerder Apollo hebben geheimhoudingsovereenkomsten ondertekend die hen in staat stellen de boeken van Paramount te bekijken voorafgaand aan een mogelijk bod op bezittingen van de filmstudio. Maar ze zijn niet meer geïnteresseerd in een overname van Paramount als geheel, heeft The New York Times gehoord van ingewijden.

10 uur geleden
Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen vergunning Zaventem

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem, omdat Europese regels bij de totstandkoming ervan niet zouden zijn gerespecteerd. In de dit weekend aangekondigde bezwaarstap verwijst de luchtvaartmaatschappij naar dezelfde 'balanced-approach-procedure' waarover eerder rond Schiphol veel te doen was.

11 uur geleden
Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

13 uur geleden