Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Berlijn en Londen: het is aan de VS of F-16’s naar Oekraïne gaan

Berlijn en Londen: het is aan de VS of F-16’s naar Oekraïne gaan

BERLIJN/LONDEN (ANP/AFP/RTR) - Of er wel of geen F-16’s naar Oekraïne gaan, hangt af aan de Amerikaanse overheid. Dat zeggen defensieministers Ben Wallace van het Verenigd Koninkrijk en Boris Pistorius van Duitsland. Omdat de F-16 van Amerikaanse makelij is, is het aan de VS om toestemming te geven om de gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren. Kyiv hoopt met een straaljagercoalitie F-16’s te bemachtigen om ook in de lucht meer slagkracht te krijgen tegen Rusland.

Wallace zei dat het VK niet over F-16’s beschikt, maar wel bereid is om Oekraïense piloten te trainen. Daarmee herhaalt hij de woorden van premier Rishi Sunak tijdens een bezoek van Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan Londen. Volgens Pistorius kan Duitsland geen actieve rol spelen in de straaljagercoalitie. "Wij hebben de trainingscapaciteit, de vaardigheden en de vliegtuigen niet", aldus Pistorius.

Tijdens een ontmoeting met Franse president Emmanuel Macron werd Zelensky al beloofd dat Frankrijk wil helpen met het trainen van piloten. Maar ook Frankrijk gebruikt andere gevechtsvliegtuigen dan F-16’s en zal dus geen vliegtuigen kunnen leveren.

Akkoord met Rutte

Een woordvoerder van Sunak zei dinsdag dat hij met premier Mark Rutte een akkoord had bereikt om het voortouw te nemen in de internationale straaljagercoalitie. "Van training tot het verkrijgen van F-16’s", aldus de woordvoerder. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra ontkende dat woensdag. "Als we klaar zijn om die brug over te steken en klaar zijn om dit te communiceren, zullen we dat doen", verklaarde Hoekstra.

Nederland beschikt wel over F-16’s en faseert die stapsgewijs uit. In 2024 moeten de F-16’s van de luchtmacht zijn vervangen door modernere F-35 straaljagers.

Meer uit Buitenland

Oud-president van Peru wil in 2026 meedoen aan verkiezingen

LIMA (ANP/AFP) - De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori zal meedoen aan de verkiezingen in Peru in 2026. Dit heeft zijn dochter zondag bekendgemaakt. "Mijn vader en ik hebben gepraat en samen beslist dat hij de presidentskandidaat zal worden", vertelde Keiko Fujimori. Zij staat aan het hoofd van een rechts-populistische partij in het Zuid-Amerikaanse land.

1 uur geleden
Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

3 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

4 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

5 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

6 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

8 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

8 uur geleden