Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Berlijn: eenheid EU onder druk door spanningen op gasmarkt

Berlijn: eenheid EU onder druk door spanningen op gasmarkt

BERLIJN (ANP/RTR) - De eenheid van Europa wordt op de proef gesteld door de onzekerheden over de gasleveringen door Rusland. Dat vindt althans de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock. Volgens haar staat de Europese Unie vooral deze winter voor een zware beproeving als het gaat om de solidariteit van het landenblok.

Verschillende toppolitici, onder wie de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, hebben de Russische president Vladimir Poetin ervan beschuldigd energieleveranties te gebruiken als wapen om de EU te verdelen. Baerbock onderstreepte het belang van een verenigd front tegen Moskou.

De 27 leden van de EU proberen spanningen te voorkomen die de lidstaten in de nasleep van de financiƫle crisis verdeelden. "De olifant in de kamer is de energiekwestie", zei Baerbock.

Gasprijs

De gasprijs schoot maandag op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam omhoog na het besluit van het Russische staatsgasconcern Gazprom om de leveringen via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 langer stil te leggen. De vrees bestaat dat Gazprom de gasleveringen via de pijpleiding helemaal niet meer hervat.

Een woordvoerder van de Duitse regering zei dat de sterk stijgende gasprijs een "bedoeld gevolg" is van het langer dichthouden van Nord Stream 1. Berlijn verklaarde er alles aan te zullen doen om de winter door te komen, ook zonder Russisch gas, maar erkent dat er "moeilijke maanden" aankomen.

De Duitse regering maakte zondag nog bekend met een nieuw steunpakket te komen van meer dan 65 miljard euro om huishoudens te helpen met de hoge inflatie en sterk gestegen energiekosten.

Meer uit Financieel

Boeing ziet verzesvoudiging aantal veiligheidsmeldingen personeel

ARLINGTON (ANP/RTR) - Medewerkers van Boeing hebben in de eerste twee maanden van dit jaar zes keer zoveel meldingen gedaan die te maken hebben met zorgen over veiligheid. Dat meldt de vliegtuigfabrikant in zijn jaarlijkse veiligheidsrapport.

41 minuten geleden
Dow licht hoger op Wall Street na grootste verlies in jaar tijd

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex toonde vrijdag op Wall Street een voorzichtig herstel, na het forse koersverlies een dag eerder. De stemming op de New Yorkse beursvloeren bleef terughoudend door de vrees dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente langer hoog zal houden om de hardnekkige inflatie te bestrijden. Ook maken beleggers zich op voor een lang weekeinde. Maandag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten door Memorial Day.

51 minuten geleden
Privacywaakhond EU: OpenAI voldoet nog steeds niet aan richtlijnen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het Amerikaanse bedrijf OpenAI doet te weinig om verspreiding van onjuiste informatie door zijn chatbot ChatGPT te voorkomen. Volgens een taskforce van de privacywaakhond van de Europese Unie voldoet OpenAI daarom nog steeds niet aan de Europese richtlijnen.

1 uur geleden
Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol steunt "vanzelfsprekend" de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die "dragen bij aan een stiller Schiphol", stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol. Ook worden de luidste toestellen 's nachts geweerd.

1 uur geleden
Tarieven landelijk gastransport volgend jaar flink omhoog

DEN HAAG (ANP) - De tarieven voor landelijk gastransport stijgen volgend jaar met gemiddeld 52 procent, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Huishoudens betalen ongeveer 10 euro meer per jaar, omdat de transportkosten maar een klein deel zijn van de totale gasprijs.

1 uur geleden
Singapore Airlines kan claims van "acht cijfers" tegemoetzien

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - Singapore Airlines moet volgens schadedeskundigen vrezen voor forse schadeclaims van passagiers die deze week gewond raakten toen een toestel van de luchtvaartmaatschappij door hevige turbulentie werd getroffen. Vrijdag lagen nog 48 mensen in drie ziekenhuizen in Bangkok.

2 uur geleden
Tuinder hoeft geen belasting te betalen over gratis lunch

DEN HAAG (ANP) - Tuinbouwbedrijf Koppert Cress hoeft geen belasting te betalen over de gratis, gezonde lunches die het personeel heeft gekregen. Dat heeft de Hoge Raad beslist in een geschil tussen de Westlandse teler van kiemplanten en andere eetbare bloemen en planten en de Belastingdienst.

2 uur geleden