Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Berlijn beklemtoont voor ICJ dat Israël in hart Duits beleid ligt

Berlijn beklemtoont voor ICJ dat Israël in hart Duits beleid ligt

DEN HAAG (ANP/DPA/RTR) - Duitsland heeft voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag betoogd dat de veiligheid van Israël tot de kern van het Duitse buitenlandbeleid behoort. Dit vloeit volgens de raadsvrouw van de Bondsrepubliek, Tania von Uslar-Gleichen, voort uit de geschiedenis van Duitsland.

Ze verwerpt de aanklacht van Nicaragua dat Duitsland wapens en ander militair materieel levert aan Israël waarmee de Palestijnse bevolking in de Gazastrook voortdurend wordt aangevallen. Dit gebeurt volgens de klagers op zo'n grote en bloedige schaal dat volkerenmoord dreigt. Nicaragua zette zijn aanklacht maandag uiteen.

Duitsland zou als ondertekenaar van de conventie tegen genocide moeten stoppen met wapenleveranties aan Israël. Ondertekenaars moeten alles doen om volkerenmoord te voorkomen. Maar Von Uslar-Gleichen vindt dat het Centraal-Amerikaanse land "het doel en de kwaliteit van de wapens en het militaire materiaal" dat Duitsland aan Israël levert "volkomen verkeerd voorstelt".

Kogelvrije vesten

Volgens de juriste worden Duitse wapenexporten voor verkoop grondig overwogen en wordt bekeken of ze in strijd kunnen zijn met internationaal recht. Het zou in het geval Israël gaan om bijna uitsluitend kogelvrije vesten, helmen en verrekijkers. De zaak die Nicaragua heeft aangespannen is daarom volgens de Duitse delegatie op niets gebaseerd en kan juridisch geen stand houden.

Duitsland doet zijn best om zijn verantwoordelijkheden na te komen aan zowel Israël als aan de Palestijnen. En Berlijn geeft ook veel hulp aan de Palestijnen, volgens Uslar-Gleichen. Duitsland is een van de meest bevlogen bondgenoten van Israël. Het land verkocht volgens het Duitse ministerie van Economische Zaken in 2023 voor 326,5 miljoen euro militair materieel aan Israël.

Voorlopige maatregelen

Het in het Vredespaleis gevestigde internationale hof van de Verenigde Naties zou binnen afzienbare tijd voorlopige maatregelen kunnen eisen. Maar verwacht wordt dat het eigenlijke proces jarenlang kan duren.

Nicaragua borduurt met dit proces voort op de zaak die Zuid-Afrika bij het ICJ tegen Israël heeft aangespannen over vermeende genocide in de Gazastrook. Dit proces moet ook nog beginnen, maar in een inleidende zitting in januari stelden de rechters van het hof dat er aanwijzingen zijn dat genocide gepleegd zou kunnen worden en dat onmiddellijk alles gedaan moet worden om dit te voorkomen.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

22 uur geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

22 uur geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

23 uur geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

23 uur geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden