Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Berichtenservice gevangenen om veiligheid en privacy uitgezet

Berichtenservice gevangenen om veiligheid en privacy uitgezet

DEN HAAG (ANP) - Gedetineerden kunnen tot nader order geen gebruikmaken van de digitale berichtenservice eMates. Het Openbaar Ministerie heeft gewaarschuwd dat het systeem risico's met zich meebrengt, onder meer op voortzetting van criminele activiteiten binnen de muren van de gevangenis. Dat meldt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Volgens het OM zijn er geen contractuele afspraken tussen de Dienst Penitentiaire Inrichtingen (DJI) en eMates over bijvoorbeeld de bescherming van persoonsgegevens. Daardoor is onduidelijk wie er allemaal toegang hebben tot het systeem en wat voor informatie ermee wordt gedeeld.

Ook het aantal verstuurde berichten via eMates is een punt van zorg. Er zijn volgens het OM signalen dat dit er tientallen per gedetineerde per dag zijn. Daardoor staat het toezicht onder druk en bestaat het risico dat criminelen hun zaakjes vanuit de cel verder regelen via deze berichtenservice.

Persoonsgegevens

Weerwind merkt op dat aan digitale communicatiemiddelen "grotendeels dezelfde risico's kleven als aan communicatie per post". Uitgaande berichten mogen gecontroleerd worden, tenzij die gericht zijn aan een geheimhouder, bijvoorbeeld een advocaat. Dat gebeurt ook als daar aanleiding voor is, verzekert de bewindsman.

De minister deelt de zorgen rond de omgang met persoonsgegevens. Hij noemt het "onacceptabel" dat daar geen goede afspraken over bestaan, zeker omdat informatie over individuele gedetineerden "voor kwaadwillenden bijzonder interessant" kan zijn. Daarom heeft DJI een onafhankelijk onderzoek ingesteld en het gebruik van eMates opgeschort.

Weerwind zegt zich te realiseren dat dit "voor ongemak zorgt bij zowel gedetineerden als hun relaties". Maar het belang van het voorkomen van voortgezet crimineel gedrag vanuit de gevangenis en de veiligheid en privacy van gedetineerden en hun contacten weegt zwaarder. Gevangenen mogen nog wel bellen, schrijven en bezoek ontvangen.

Meer uit Binnenland

Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

6 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

6 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

7 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

9 uur geleden
Mark Rutte wenst Nederlandse televisie 'veel Matthijs' toe

HILVERSUM (ANP) - Mark Rutte vindt het "mooi" dat Matthijs van Nieuwkerk weer terugkomt op de Nederlandse televisie. Dat heeft de demissionair minister-president gezegd in gesprek met Jaïr Ferwerda, in de RTL-talkshow Beau.

10 uur geleden
Burgemeester: volgend jaar schadefonds voor ondernemers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.

13 uur geleden
Lab: kwart van de schapen bij bedrijven met blauwtong stierf

DEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.

14 uur geleden