Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Berichtenapp Telegram wint aan populariteit door oorlog Oekraïne

Berichtenapp Telegram wint aan populariteit door oorlog Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - Berichtenapp Telegram heeft flink aan populariteit gewonnen sinds de inval van Rusland in Oekraïne. Op de dienst zijn veel berichten over de oorlog te vinden. Sinds begin dit jaar is de berichtendienst meer dan 150 miljoen keer gedownload, meldt Telegram in dagelijkse cijfers. Rusland heeft de toegang tot Facebook, Instagram en Twitter geblokkeerd, waardoor de Russen weinig toegang meer hebben tot sociale media.

In januari 2021 had Telegram ongeveer een half miljard actieve gebruikers, aldus het bedrijf. Afgelopen jaar werd de dienst ook populairder na een rapport van journalistiek onderzoeksplatform ProPublica, waaruit bleek dat speciale teams van Facebook berichten die verstuurd worden via WhatsApp, een dochteronderneming van Facebook-moeder Meta, in de gaten zouden houden. Facebook zei dit niet te doen.

Telegram profiteert volgens kenners ook van de beeldvorming rondom het bedrijf. Dat werd opgericht door de twee Russische broers Pavel en Nikolai Durov, die in 2014 Rusland verlieten. Het bedrijf wordt momenteel vanuit Dubai gerund.

Veiligheid

Critici hebben nog wel zorgen over de beveiliging van de app, die gratis te downloaden en gebruiken is. Telegram versleutelt niet automatisch berichten zoals bij WhatsApp wel gebeurt. Ook zijn er zorgen over de impact van desinformatie op het berichtenplatform. Berichtendiensten liggen al langer onder vuur omdat ze niet goed zouden omgaan met de bestrijding van desinformatie via hun diensten.

Volgens Telegram zijn er honderden mensen in dienst om het platform veilig te houden, maar criticasters werpen tegen dat Meta tienduizenden mensen in dienst heeft om berichten te controleren, en dat daar nog steeds desinformatie doorheen weet te glippen. Ook is het onduidelijk hoeveel geld Telegram stopt in het controleren van verstuurde berichten.

In april vorig jaar meldde het Russische zakenblad Vedomosti dat Telegram naar de beurs zou willen gaan in 2023. Dan zou het bedrijf tussen de 30 en 50 miljard dollar (omgerekend tussen de 27 en 45 miljard euro) waard kunnen zijn. Die waarde hangt volgens kenners wel af van het businessmodel, waarover nog weinig duidelijk is.

Meer uit Financieel

Topman IEA: economie China belangrijkste factor voor olieprijs

PARIJS (ANP) - Oliekartel OPEC+ probeert met productieverlagingen de olieprijzen te stuwen, maar de economie van China is de belangrijkste factor voor de ontwikkelingen op de oliemarkt. Dat zei directeur Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) tegen persbureau Bloomberg. China is namelijk 's werelds grootste olie-importeur en de vraag uit dat land heeft grote invloed op de oliemarkt.

34 minuten geleden
Personeel drietal industriële bakkers staakt om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Het personeel van drie industriële bakkerijen staakt vanaf donderdagochtend 48 uur lang. Dat hebben vakbonden FNV en CNV aangekondigd nadat de werkgevers in de bakkersbranche een ultimatum om met een beter loonbod te komen hadden laten verlopen.

1 uur geleden
Groene reclamecampagne Shell verboden in Verenigd Koninkrijk

LONDEN (BLOOMBERG) - De Britse reclametoezichthouder heeft de advertenties van enkele grote olieproducenten waaronder Shell bestempeld als greenwashing, wat betekent dat deze bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze zijn. De reclames van Shell, het Spaanse Repsol en het Maleisische Petronas waarin de oliemaatschappijen hun investeringen in hernieuwbare energie aanprijzen zonder vermelding van de omvang van hun andere vervuilende activiteiten, zijn dan ook verboden in het Verenigd Koninkrijk.

1 uur geleden
Zorgen bij DNB-baas na forse loonsverhogingen in sommige branches

DEN HAAG (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen naar aanleiding van de hoge loonsverhogingen van 10 procent of meer die vakbonden en werkgevers recentelijk in sommige branches hebben afgesproken. Daardoor kan het moeilijker worden om een einde te maken aan de flinke prijsverhogingen van de laatste tijd, gaf Knot aan in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Turkse lira keldert na stoppen steun centrale bank na verkiezingen

ANKARA (ANP) - De Turkse lira is woensdag stevig onderuit gegaan. Ten opzichte van de euro werd de Turkse munt zo'n 7 procent minder waard. De afgelopen tijd steunden de Turkse overheid via de centrale bank de munt met veel aankopen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Nu president Recep Tayyip Erdogan is herkozen, is daarmee gestopt en laat de centrale bank de munt verder in waarde kelderen.

2 uur geleden
Vakbond: beveiligers Heathrow gaan in zomer 31 dagen staken

LONDEN (ANP) - Beveiligers op de grote Londense luchthaven Heathrow gaan gedurende de drukke zomerperiode 31 dagen staken om de eisen voor loonsverhogingen kracht bij te zetten. Dat heeft de vakbond Unite bekendgemaakt. Volgens Unite zullen meer dan 2000 beveiligers meedoen aan die stakingen. De eerste stakingsdag staat gepland voor zaterdag 24 juni.

2 uur geleden
Besi zakt op lager Damrak, Zara-moederbedrijf stijgt na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Besi was woensdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Beleggers waren niet onder de indruk van de presentatie die het chipbedrijf hield tijdens zijn investeerdersdag en stuurden het aandeel 6,5 procent omlaag. In Madrid vielen de resultaten van het Spaanse moederbedrijf van Zara in de smaak. Inditex, dat naast Zara ook eigenaar is van kledingketens als Pull & Bear en Bershka, zag de verkopen en winst stijgen en werd beloond met een koerswinst van 6 procent.

3 uur geleden