Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bergsma en Groenewoud toegevoegd aan team voor ploegachtervolging

Bergsma en Groenewoud toegevoegd aan team voor ploegachtervolging

BEIJING (ANP) - Schaatsers Jorrit Bergsma en Marijke Groenewoud zijn toegevoegd aan de teams voor de olympische ploegachtervolging. Bondscoach Jan Coopmans van de teamonderdelen in het langebaanschaatsen maakte die keuze vrijdag bekend.

Voor de ploegachtervolging waren bij de mannen al Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker geselecteerd. De vrouwenploeg bestaat naast Groenewoud uit Ireen Wüst, Irene Schouten en Antoinette de Jong.

TeamNL had met het oog op de onzekerheden rond de coronapandemie en eventuele calamiteiten Beau Snellink en Melissa Wijfje bovenop de officiële olympische ploeg van negen mannen en vrouwen meegenomen als reserves voor de ploegachtervolging. Zij konden tot aan de technische meeting van de ploegachtervolging een schaatser vervangen. Daarna is dat niet meer mogelijk en moet een wissel binnen de equipe worden opgevangen. Daarvoor zijn nu Bergsma en Groenewoud aangewezen.

Lang gesproken

Bergsma behoorde niet tot de vaste kern van vijf schaatsers waar al sinds de zomer mee is getraind op de ploegachtervolging. Hij kwam in de afgelopen jaren ook niet in actie op dit onderdeel. De Fries stapte in 2014 tijdens de Spelen van Sotsji boos uit het achtervolgingsteam.

Coopmans sprak lang met Bergsma nadat de schaatser zich op het olympisch kwalificatietoernooi had geplaatst. "Ik heb wel met hem afgesproken dat hij zich eerst zou concentreren op de 10 kilometer", zei Coopmans in Beijing. "Ik heb ook met Roest, Bosker en Kramer gesproken wie er volgens hen uit de groep van negen de beste was om te selecteren. Dat was volgens hen Jorrit."

Favoriet

De bondscoach ziet Nederland als favoriet voor het goud bij zowel de mannen als de vrouwen. De ploegen gaan op ongeveer dezelfde manier rijden als tijdens de EK afstanden van afgelopen maand. Daar pakten beide teams overtuigend het goud. Als grootste concurrent ziet de bondscoach bij de vrouwen titelverdediger Japan. "Die zullen we een keer moeten verslaan. Bij de mannen is er veel concurrentie. De Noren zijn sterk en individueel zijn ze goed. En de Amerikanen en de Russen zijn in de breedte goed."

De ploegachtervolging bij de vrouwen begint zaterdag met de kwartfinales. De mannen rijden zondag de kwartfinales. De finales zijn dinsdag.

Meer uit Sport

Hockeysters in Pro League na sterk vierde kwart langs Argentinië

SANTIAGO DEL ESTERO (ANP) - De Nederlandse hockeysters hebben de tweede wedstrijd van de vijfde editie van de Pro League weten te winnen. Tegen rivaal Argentinië werd het 4-1 na een sterk vierde kwart.

5 uur geleden
Handbalsters overklassen ook Oekraïne op WK: 40-21

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn na opnieuw een riante zege zo goed als zeker van een plek in de kwartfinales van het WK in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Het team van bondscoach Per Johansson versloeg in het Deense Frederikshavn het zwakke Oekraïne met 40-21 en klom met de behaalde punten naar de eerste plaats in poule uit de hoofdronde met 8 punten. Spanje en Tsjechië staan op 6 punten.

8 uur geleden
Oekraïne: toelaten Russen op Spelen is 'beschamend besluit'

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne heeft in felle bewoordingen het besluit van het IOC om Russische en Belarussische sporters onder neutrale vlag toe te laten op de Olympische Spelen in Parijs veroordeeld. "Het IOC heeft Rusland feitelijk groen licht gegeven om de Olympische Spelen te bewapenen", zei minister Dmytro Koeleba van Buitenlandse Zaken op X. "Omdat het Kremlin iedere Russische en Belarussische sporter als wapen zal gebruiken in de oorlogspropaganda."

9 uur geleden
Verstappen krijgt bokaal op FIA-gala en voorspelt zwaarder seizoen

BAKOE (ANP/RTR) - Formule 1-coureur Max Verstappen denkt dat het behalen van een eventuele vierde wereldtitel in 2024 een lastige opgave zal worden. "Alle teams leren bij, dus het zal volgend jaar echt wel een stuk dichter bij elkaar zitten", voorspelde de Nederlander in Bakoe.

9 uur geleden
NOC*NSF: controle op voorwaarden Russische deelname Spelen lastig

ARNHEM (ANP) - NOC*NSF verwacht dat het lastig zal zijn om goed te controleren of individuele sporters uit Rusland en Belarus aan de gestelde voorwaarden voldoen om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen in Parijs. Dat meldt de sportkoepel in een korte reactie op het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om individuele sporters uit de twee landen onder strenge voorwaarden toe te laten.

11 uur geleden
Van der Poel denkt in 2024 ook aan deelname Luik-Bastenaken-Luik

BENICASSIM (ANP) - Wielrenner Mathieu van der Poel denkt serieus aan deelname aan de heuvelklassieker Luik-Bastenaken-Luik in 2024. Hij reed de eendaagse voorjaarswedstrijd alleen in 2020 en werd toen zesde. De Nederlandse wereldkampioen op de weg beseft wel dat de concurrentie bij een nieuwe deelname enorm is.

11 uur geleden
Schouten zwemt naar goud op 200 meter school bij EK kortebaan

OTOPENI (ANP) - Zwemster Tes Schouten heeft op de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië met groot vertoon van macht het goud veroverd op de 200 meter schoolslag. Ze won de finale in een Nederlands record van 2.16,09.

12 uur geleden