Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beperkingen huur zorgen voor lagere inflatie

Beperkingen huur zorgen voor lagere inflatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse consumenten waren in juli 1,4 procent meer kwijt aan producten en diensten dan een jaar eerder. Daarmee was de inflatie op jaarbasis veel lager dan een maand eerder. Dat komt vooral doordat huurprijzen erg beperkt stegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In juni stegen de consumentenprijzen nog met 2,9 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2020. Dat de inflatie een maand later zo veel lager uitvalt, heeft volgens het CBS te maken met nieuwe regelgeving die het kabinet invoerde voor woningverhuur. Zo mochten de huren voor sociale huurwoningen per 1 juli niet omhoog, terwijl op die datum de huren normaal gesproken omhoog gaan. Ook stelde het ministerie voor Binnenlandse Zaken voor het eerst een maximum aan de huurverhogingen die in de vrije sector waren toegestaan.

Het statistiekbureau wijt de lage inflatie ook aan goedkopere vakanties. Zo was het in juli 6,3 procent goedkoper om een bungalow te huren dan een jaar eerder. In juni werden vakantiehuisjes juist duurder dan een jaar eerder. Energieprijzen stegen daarentegen hard. De elektriciteitsrekening pakte in juli bijna 16 procent hoger uit een aardgas werd 12 procent duurder.

Met de lagere inflatie bewoog Nederland zich in tegengestelde richting van de eurozone. De inflatie in alle eurolanden bij elkaar, gemeten volgens een Europese geharmoniseerde methode, nam juist toe van 1,9 procent in juni naar 2,2 procent in juli. In Nederland daalde die van 1,7 procent in juni naar 1,4 procent vorige maand.

Meer uit Financieel

Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

3 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabië en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

4 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

5 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

7 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

10 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

1 dag geleden