Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beoogd minister Klever: Zwarte Piet hoort bij Nederlandse cultuur

Beoogd minister Klever: Zwarte Piet hoort bij Nederlandse cultuur

DEN HAAG (ANP) - Aanstaand minister Reinette Klever (PVV), die verscheen in het Zwarte Pietenjournaal van omroep ON!, blijft voorstander van het gebruik van de figuur. "Zwarte Piet en sinterklaasviering is een eeuwenoude traditie. Het behoort tot de cultuur van Nederland", zei ze tegenover een kritische Tweede Kamer in een hoorzitting.

In die hoorzitting vroeg GroenLinks-PvdA-Kamerlid Daniëlle Hirsch naar de toekomstige relatie tussen Klever en gesprekspartners op het Afrikaanse continent. Banden met Afrikaanse landen worden volgens de linkse politica onder meer vanwege grondstoffen in de energietransitie immers steeds belangrijker. "Hoe gaat u de partners in die landen ervan overtuigen dat de ideeën waar het Zwarte Pietenjournaal voor staat niet langer de uwe zijn", vroeg Hirsch zich af.

Klever, die als minister voor Handel en Ontwikkelingshulp waarschijnlijk veel zal reizen, maakte duidelijk dat zij dat juist niet van plan is. Ze blijft voorstander van de "eeuwenoude traditie" en stelt dat veel Nederlanders voorstander zijn van een "traditionele sinterklaasviering met de traditionele Zwarte Piet". In Nederland worden op steeds meer plekken roetveegpieten ingezet. Al jaren is er naast binnenlandse ook internationale kritiek op de figuur, onder meer vanuit de Verenigde Naties. De VN sprak zich in 2013 al uit tegen het "racistische stereotype". De verworvenheid van de figuur in Nederlandse traditie is wat de VN betreft geen rechtvaardiging van discriminatie en het gebruik van stereotypes.

De aanstaande PVV-minister maakt zich geen zorgen over de effecten van steun voor Zwarte Piet op het internationale toneel. "In de internationale wereld is het natuurlijk nog veel multicultureler. Daar zullen ongetwijfeld mensen die daar acteren ervaring hebben met verschillende culturen en verschillende tradities. Ik zal met tact en diplomatie en volle overtuiging de betrekkingen met de diverse landen waar Nederland handel mee kan drijven gaan aanhalen."

Meer uit Politiek

Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

9 uur geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

10 uur geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

12 uur geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 dag geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 dag geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 dag geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

1 dag geleden