Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Benzine na hack steeds schaarser bij Amerikaanse tankstations

Benzine na hack steeds schaarser bij Amerikaanse tankstations

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Benzine aan de pomp wordt in grote delen van de Verenigde Staten steeds schaarser als gevolg van een cyberaanval op Colonial Pipelines. Dat bedrijf zette na de aanval met gijzelsoftware eind vorige week systemen stil, waardoor de grootste pijpleiding voor brandstoffen in het land stil kwam te liggen. Een stijgend aantal benzinestations moet klanten daardoor nee verkopen.

Volgens prijsvergelijkingssite GasBuddy zitten in de staat North Carolina meer dan zes op de tien benzinestations zonder brandstof. In Georgia en Virginia is bij 40 procent van alle pompstations de voorraad op. In de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. staan bij benzinestations lange rijen auto's omdat chauffeurs bang zijn zonder benzine te komen zitten. De prijs per gallon, ongeveer 3,8 liter, is gestegen naar het hoogste niveau in zes jaar tijd.

De pijplijn van Colonial naar de oostkust loopt van de kust van de Golf van Mexico tot aan Linden in New Jersey, bij New York. Onderweg wordt bijvoorbeeld ook de luchthaven van Atlanta, een van de drukste ter wereld, aangedaan. De pijp is goed voor bijna de helft van alle brandstof die naar dat deel van het land gaat. Normaal gesproken vervoert de leiding het equivalent van 2,5 miljoen vaten olie per dag.

Losgeld

De cybercriminelen achter de aanval eisen losgeld en beloven na betaling de hack te beëindigen. Nu zijn belangrijke documenten van het bedrijf versleuteld, waardoor Colonial er niet bij kan. Volgens The Washington Post is Colonial niet van plan met geld over de brug te komen. Eerder deze week zei minister van Energie Jennifer Granholm dat het bedrijf uiterlijk woensdagavond (plaatselijke tijd) besluit of de pijpleiding weer kan worden opgestart.

Door de aanhoudende blokkade is Colonial begonnen met het handmatig openen van delen van de pijpleiding, om zo de voorraden in de staten Georgia, Maryland, New Jersey en North en South Carolina enigszins aan te vullen. Tot dusver is hierdoor slechts een klein deel van de pijpleiding weer in gebruik. Het kan na een volledige herstart nog weken duren voordat de aanvoer weer op het oude peil is, waarschuwde Colonial.

Oliehandelaren proberen nu grotere schepen te regelen om brandstoffen uit het Midden-Oosten en Azië te vervoeren naar de Amerikaanse oostkust. Ook zijn rij- en rusttijden aangepast zodat tankwagens langer de weg op kunnen om benzine aan te leveren. Daarnaast werken vervoersautoriteiten aan een tijdelijke opschorting van een 101 jaar oude wet die het buitenlandse schepen verbiedt producten van de ene Amerikaanse haven naar de andere Amerikaanse haven te vervoeren.

Meer uit Financieel

Apollo verhoogt financiering Air France-KLM naar 1,5 miljard

PARIJS (ANP) - Air France-KLM krijgt 1,5 miljard euro tot zijn beschikking, nu een deal met investeerder Apollo is afgerond. Voor dat geld mag het Amerikaanse Apollo het loyaliteitsprogramma Flying Blue deels uitbaten. Eind oktober werd een financiering van 1,3 miljard euro aangekondigd, maar Apollo heeft dat bedrag verhoogd.

57 minuten geleden
Rechter: namaakspeelgoed bij Action mag niet meer worden verkocht

DEN BOSCH (ANP) - De 'Squishy Factory" een product van speelgoedmaker Toi-Toys dat onder andere in de schappen lag bij winkelketen Action, mag niet langer worden verkocht. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant donderdag bepaald. Het speelgoed leek namelijk wel heel erg op de 'Doctor Squish Squishy Maker' van twee andere producenten.

2 uur geleden
Claimclubs krijgen uitnodiging van NN na woekerpolisdeal ASR

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, nu het rivaal ASR is gelukt om een schikking te treffen in het langslepende woekerpolisdossier. Ab Flipse, voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl, en Marnix Bos, voorzitter van de Stichting Wakkerpolis, laten weten dat ze inmiddels een uitnodiging hebben gekregen voor een verkennende dialoog.

2 uur geleden
ABP verhoogt pensioenen met 3 procent, premie gaat iets omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Gepensioneerden die zijn aangesloten bij ambtenarenpensioenfonds ABP zien hun pensioen volgend jaar met 3 procent stijgen. Daarnaast gaat de premie iets omlaag. "Hopelijk geeft de verhoging onze gepensioneerden wat extra armslag. Want bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo'n 30 euro in de maand erbij", laat bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland weten.

3 uur geleden
Drie Nederlandse start-ups mogen innovaties voor NAVO ontwikkelen

DEN HAAG (ANP) - Drie Nederlandse start-ups zijn geselecteerd om nieuwe innovaties voor de NAVO te ontwikkelen. Zij krijgen daarvoor elk een subsidie van 100.000 euro. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om een bedrijf uit Amsterdam en twee bedrijven uit Delft, namelijk Ore Energy, Lobster Robotics en Enevate.

3 uur geleden
ASR eindigt als dagwinnaar op Damrak na woekerpolisdeal

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR is donderdag bovenaan de AEX-index geëindigd. Beleggers reageerden verheugd op de schikking die is getroffen in het langslepende woekerpolisdossier. ASR trekt nu zo'n 250 miljoen euro uit voor een nieuwe vergoeding voor klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Het aandeel steeg 13 procent.

3 uur geleden
Grootaandeelhouder overtuigd dat Philips problemen te boven komt

TURIJN (ANP/BLOOMBERG) - Exor, de grootaandeelhouder van Philips, is ervan overtuigd dat het Nederlandse zorgtechnologiebedrijf in staat is om alle kwesties rond de veiligheid van zijn apparaten achter zich te laten. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de zakenfamilie Agnelli heeft er ook vertrouwen in dat de problemen bij Philips kunnen worden opgelost, liet topman John Elkann donderdag weten op een persconferentie in Turijn.

4 uur geleden