Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Benzine-achtige stof' in riool ontruimde straten in Lelystad

'Benzine-achtige stof' in riool ontruimde straten in Lelystad

LELYSTAD (ANP) - De "vreemde, indringende" lucht die door bewoners in Lelystad werd geroken en reden voor de gemeente was om zaterdagavond zestien straten te ontruimen, blijkt afkomstig van een 'benzine-achtige stof' die is aangetroffen in het riool. Volgens de gemeente is dat duidelijk geworden uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van monsters die door de brandweer waren genomen.

De brandweer is in de nacht van zaterdag op zondag begonnen met het leegpompen en doorspoelen van het riool. Het opgezogen water wordt afgevoerd naar het waterzuiveringsbedrijf waar het in een depot komt, meldt de gemeente. "Naar verwachting heeft de brandweer, gezien de flinke hoeveelheid die is aangetroffen, daar enkele uren voor nodig", zegt een gemeentewoordvoerster. Als die werkzaamheden klaar zijn, wordt volgens haar opnieuw gemeten en besloten of en wanneer de ongeveer 500 geëvacueerde inwoners kunnen terugkeren. Ze verwacht dat daarover zondagmorgen een besluit valt.

Welke stof er precies is gevonden, is nog onduidelijk. "We hopen daar in de loop van de nacht meer duidelijkheid over te krijgen", aldus de gemeente.

Uit voorzorg moesten zaterdagavond zo'n 500 inwoners hun huis uit. De gemeente vroeg hen naar vrienden en familie buiten de getroffen wijk Punter te gaan. Als ze daar niet terecht konden was er tijdelijke opvang beschikbaar in de school De Rietlanden, aldus de gemeente. "Voor ongeveer 25 mensen die zich daar hadden gemeld is een overnachting geregeld bij een hotel in de stad", zei een woordvoerster eerder.

In eerste instantie werd gedacht dat het om gas ging, maar de lucht bleek uit het riool te komen.

Voor bewoners was tijdelijk opvang geregeld op scholengemeenschap De Rietlanden, in een ander deel van de stad. Een deel van de wijkbewoners ging naar familie of vrienden. Het Rode Kruis was ook aanwezig om te helpen bij de opvang. Vrijwilligers hadden bedden, stoelen en tafels neergezet en stelden de bewoners gerust, liet een woordvoerder weten. Meerdere evacués zijn besmet met het coronavirus, of zitten in quarantaine. Zij moesten afzonderlijk van de anderen worden opgevangen.

De hulpdiensten zijn met veel mensen en materieel ter plaatse. De politie heeft de omgeving afgezet en alle wegen de wijk in afgesloten. Uit voorzorg is ook de ambulance ter plaatse. Aan het begin van de avond is een NL-alert verstuurd naar de hele wijk.

Meer uit Binnenland

Noordwijk wil onder voorwaarden 40 jonge asielzoekers opvangen

NOORDWIJK (ANP) - De Zuid-Hollandse gemeente Noordwijk is bereid om jonge asielzoekers op te vangen na een oproep van staatssecretaris Eric van der Burg, maar wel onder strenge voorwaarden. Er is plek voor maximaal veertig jongeren. Zij kunnen vier maanden blijven en geen dag langer, ook niet op een andere plek binnen de gemeente. Noordwijk wil dat er geen 'veiligelanders' worden opgevangen.

9 minuten geleden
Tweede Kamer wil dat de import van kalfjes stopt

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan de import van kalfjes. Volgens het onlangs vertrokken PvdD-Kamerlid Leonie Vestering gaan de lange reizen met de "piepjonge kalfjes gepaard met ernstig dierenleed". Zij meldt ook dat het afgelopen halfjaar meer kalfjes uit Ierland zijn gehaald dan daarvoor.

30 minuten geleden
Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

DEN HAAG (ANP) - Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op de snelweg A12 in Den Haag. Het gaat om een kind uit de regio Midden-Brabant. De afdeling van Veilig Thuis daar heeft de melding beoordeeld en afgewezen. "Na screening bleek geen sprake te zijn van wat geweld in afhankelijkheidsrelaties wordt genoemd, ofwel huiselijk geweld en kindermishandeling. Melding niet aangenomen en leidt niet tot vervolgstappen", aldus het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.

58 minuten geleden
Veertien gewonden door ongeval bus en taxi Berlikum

BERLIKUM (ANP) - Door een ongeval tussen een taxibus en een lijnbus in het Friese Berlikum (in het Fries genaamd Berltsum) zijn veertien personen gewond geraakt. Dit meldt de politie. Onder de gewonden zijn ook kinderen.

1 uur geleden
Alleen al in september ruim 40 explosies, meeste in één maand

DEN HAAG (ANP) - Alleen al in september vonden in Nederland ten minste 42 explosies plaats bij woningen, horecagelegenheden en bedrijfspanden. Afgelopen nacht was het vijf keer raak in Rotterdam, en eenmaal in Amsterdam. Ook daarbuiten zijn steeds vaker explosies, blijkt uit een telling van het ANP op basis van eigen berichtgeving.

1 uur geleden
Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor ze zorg gaan mijden, zeggen zij. Onder meer de SP wil van zorgminister Ernst Kuipers weten hoe hij die verhoging gaat voorkomen. "Ik ben bang dat die niet te voorkomen is", zei Kuipers tijdens het wekelijke vragenuurtje van de Kamer.

1 uur geleden
Yeşilgöz: voetbalgeweld 'intens lelijk', maar regels werken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz noemde het voetbalgeweld van afgelopen zondag in Amsterdam dinsdag in de Tweede Kamer nog eens "intens lelijk". Maar nieuwe regels over hoe ertegen op te treden hebben wel effect, zei ze.

1 uur geleden