Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Benzine-achtige stof in riool Lelystad nog altijd niet weg

Benzine-achtige stof in riool Lelystad nog altijd niet weg

LELYSTAD (ANP) - De benzine-achtige stof in het riool in Lelystad is nog altijd niet weg. Zondagavond waren nog ongeveer 60 woningen in twee straten in de wijk Punter ontruimd vanwege de stof die daar zaterdagavond werd geroken. "Het valt ons ook tegen. We hadden gehoopt dat het nu wel weg zou zijn", zegt een gemeentewoordvoerder.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is nog steeds bezig de monsters uit het riool te onderzoeken, zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Flevoland. "We wachten met smart op de uitslag." Sinds zaterdagavond onderzoekt het RIVM de stof. De apparatuur van de brandweer heeft gevaarlijke dampen gemeten bij het riool.

Voor bewoners die nog niet naar huis kunnen en die niet bij vrienden of familie terecht kunnen, wordt voor onderdak gezorgd voor de nacht. Omdat het "onvoorspelbaar is wat de vloeistof doet, omdat we niet weten wat het is", sluit de veiligheidsregio nieuwe ontruimingen niet uit. "Het rioolstelsel heeft aftakkingen en is bijvoorbeeld dieper dan we verwachten, wat ons soms weer verrast", zegt de woordvoerder.

Tankwagens

Er zijn zondag aan het eind van de middag tankwagens ingezet om het water af te voeren zodat het riool vervolgens weer doorgespoeld kan worden. Daar was de brandweer mee gestopt omdat het gemaal waar het vervuilde rioolwater heen gaat, dreigde te overspoelen. Daardoor zou de benzine-achtige stof op andere plekken in het riool terecht komen.

Meerdere mensen die al wel terug naar hun huis mochten, hebben geklaagd over hoofdpijn. Bij sommige mensen hangt de lucht nog in de woning. De veiligheidsregio raadt hen aan het huis goed te ventileren. "Ook is het goed om putjes door te spoelen en de wc door te trekken, zodat alles uit het riool weggespoeld wordt", zegt een woordvoerder. Als mensen dan nog steeds last houden van hoofdpijn, wordt geadviseerd een huisarts te raadplegen.

Meer uit Binnenland

College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

3 uur geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

3 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

4 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

4 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

4 uur geleden
Politie houdt 79 actievoerders aan voor blokkade A12 bij Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.

5 uur geleden
Praktijk van doodgeschoten docent Erasmus hele week dicht

ROTTERDAM (ANP) - De huisartsenpraktijk waar de man werkte die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, blijft ook de rest van de week dicht. Gezondheidscentrum Katendrecht was vrijdag en maandag al gesloten, maar laat nu op zijn site weten tot en met komende vrijdag dicht te blijven.

5 uur geleden