Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Benelux-parlement wil zicht op heropening grenzen

Benelux-parlement wil zicht op heropening grenzen

BRUSSEL (ANP) - Nederlanders, Belgen en Luxemburgers moeten uitzicht krijgen op reizen naar elkaars landen, als het aan het Benelux-parlement ligt. Een verzoek om perspectief aan de regeringsleiders van de drie landen en de Belgische deelstaten is maandag verzonden. De drie Baltische staten, die vorige week hun grenzen openden voor elkaars inwoners, kunnen als inspiratie dienen, zo staat in de brief.

In tegenstelling tot Nederland sloot België zijn grenzen twee maanden geleden voor niet-essentiële verplaatsingen. Het Benelux-parlement kreeg de afgelopen weken veel klachten van bewoners van grensgebieden. Niet alleen van grenswerkers, maar ook van mensen die hun familie of tweede verblijf over de grens niet kunnen bezoeken. Doel is een "gecoördineerde doorstart" om de "negatieve impact van de coronacrisis op de economie en de sociale verhoudingen te beperken, uiteraard rekening houdend met de volksgezondheid".

Ministers van de drie landen staan met elkaar in contact, maar volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin is het nog te vroeg om de grenzen weer open te stellen. Een volgende versoepeling van de coronamaatregelen, waaronder toerisme, is pas op zijn vroegst op 8 juni aan de orde.

Het Benelux-parlement wil in ieder geval dat de drie landen maatregelen in de toekomst beter op elkaar afstemmen en een gezamenlijke strategie ontwikkelen voor het geval zich een nieuwe pandemie of een soortgelijk probleem voordoet. Het parlement telt 49 leden, onder wie 21 Nederlandse parlementariërs.

Meer uit Binnenland

Volop beveiliging aanwezig rondom Bunker voor uitspraak Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Enkele uren voor aanvang van de uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo is er al volop beveiliging aanwezig rondom de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. De rechtbank oordeelt dinsdag over zeventien verdachten, onder wie hoofdverdachte Ridouan Taghi (46).

1 uur geleden
Rekenniveau van veel onderbouwleerlingen is niet voldoende

DEN HAAG (ANP) - Veel leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs kunnen aan het eind van het tweede schooljaar nog niet goed genoeg rekenen om hun opleiding succesvol te vervolgen. Volgens de Inspectie van het Onderwijs is het daardoor niet zeker of de leerlingen uiteindelijk het wettelijke reken- en wiskundeniveau wel halen, en dat baart de inspectie zorgen omdat dat de leerlingen beperkt in hun toekomstmogelijkheden.

1 uur geleden
Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug om veiligheid

AMSTERDAM (ANP) - Producent Babboe roept bakfietsmodellen CITY en MINI terug. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van de modellen CITY, CITY E, MINI en MINI E niet kan worden gegarandeerd, meldt het bedrijf in een verklaring.

1 uur geleden
Kleine voldoende voor BelastingTelefoon in onderzoek Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Voor het eerst in vijftien jaar heeft de BelastingTelefoon een krappe voldoende gehaald in een onderzoek van de Consumentenbond. De dienst krijgt een 6,1. Toch is de consumentenorganisatie niet tevreden, "want er gaat nog te veel fout en de wachttijden zijn erg lang", aldus de belangenclub in een persbericht.

2 uur geleden
Veel scholen met recht op voedselprogramma melden zich niet

DEN HAAG (ANP) - Het onderwijsministerie, het Jeugdeducatiefonds (JEF) en het Rode Kruis roepen scholen met veel (relatief) arme leerlingen op zich te melden voor het zogenoemde schoolmaaltijdenprogramma. Als minstens 30 procent van de scholieren uit een huishouden komt met een laag inkomen (beneden modaal), heeft de school recht om mee te doen. Al 2000 scholen doen dat ook, maar genoemde organisaties schatten dat er zeker zevenhonderd extra in aanmerking komen.

2 uur geleden
Rechtbank doet uitspraak in omvangrijk liquidatieproces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Na bijna zes jaar en 142 zittingsdagen, doet de rechtbank dinsdag uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Zes keer is levenslang geëist, onder anderen tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi (46). In totaal zijn er zeventien verdachten. Het monsterproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp is omgeven met zeer strenge veiligheidsmaatregelen.

5 uur geleden
Nog steeds tekort aan nieuwe tandartsen, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Tandartspraktijken kampen nog steeds met een tekort aan nieuw personeel. Er gaan de komende jaren meer tandartsen met pensioen dan dat er nieuwe tandartsen instromen, meldt ABN AMRO in een rapport. Dit belemmert de groei van veel mondzorgpraktijken. Ook kunnen sommige praktijken geen opvolger vinden.

8 uur geleden