Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bende mensensmokkelaars opgerold in onder meer Oostenrijk

Bende mensensmokkelaars opgerold in onder meer Oostenrijk

WENEN (ANP/DPA/AFP) - Met de arrestatie van 205 verdachten in Midden- en Oost-Europa heeft de politie een bende mensensmokkelaars opgerold. Dat heeft de Oostenrijkse minister Gerhard Karner van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Volgens hem is hiermee een serieuze klap uitgedeeld aan de "smokkelmaffia".

De verdachten werden opgepakt in Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Roemenië. De bende zou vooral Syrische vluchtelingen hebben gesmokkeld naar Duitsland, Frankrijk, België en Nederland. Sinds begin vorig jaar zouden op die manier ruim 36.000 mensen illegaal de grenzen over zijn gebracht, waarbij Wenen gold als middelpunt in het netwerk. De smokkelaars zouden ruim 150 miljoen euro hebben geïncasseerd.

In en om Wenen ontdekte de politie ook een aantal werkplaatsen waar auto's en vrachtwagens werden omgebouwd om de migranten te kunnen vervoeren. Tachtig voertuigen zijn in beslag genomen.

Het vervoeren van de vluchtelingen verliep niet altijd zonder problemen. Zo werden in oktober bij de grens Oostenrijk-Hongarije twee lijken gevonden in een vrachtwagen met dertig mensen aan boord. De chauffeur was gevlucht, maar werd later opgepakt in Letland. Dit transport zou het werk zijn geweest van de vermoedelijke bendeleider, een 28-jarige Roemeen die sinds 4 mei vastzit.

Meer uit Buitenland

VS en VK: nauwer samenwerken als tegenwicht voor China en Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer economisch samenwerken om tegenwicht te kunnen bieden aan Rusland en China. Dat heeft de Britse premier Rishi Sunak bekendgemaakt na een overleg met president Joe Biden in het Witte Huis. Ze zijn het eens geworden over een "Atlantische Verklaring".

2 minuten geleden
EU-landen touwtrekken over laatste twistpunten asielakkoord

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben nog geen doorbraak bereikt in de jarenlange patstelling over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze worden het vooral nog niet eens over welke landen in aanmerking komen om onwelkome asielzoekers naar terug te sturen.

1 uur geleden
Kerncentrale schakelt over op reservekoelwater na damdoorbraak

ENERHODAR (ANP/AFP) - Het waterpeil in het stuwmeer van de Oekraïense Dnipro-rivier is na de damdoorbraak zover gedaald dat het water niet meer gebruikt kan worden om de kerncentrale Zaporizja te koelen. Daarom moet nu worden overgeschakeld op de reserves. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zei eerder dat er geen acuut gevaar is omdat er genoeg koelwater is voor een aantal maanden.

1 uur geleden
Amerikaanse media: Oekraïens offensief begonnen in het zuiden

ZAPORIZJA (ANP/RTR) - Het langverwachte Oekraïense offensief is volgens Amerikaanse media nu echt van start gegaan. Onder meer The Washington Post, NBC News en ABC News zeggen op basis van bronnen bij de Oekraïense strijdkrachten dat ze in het zuiden in de aanval zijn gegaan. Officieel is het nieuws niet bevestigd.

2 uur geleden
Laatste foto koningin Elizabeth levert fotograaf prijs op

GLASGOW (ANP) - Jane Barlow is de eerste fotograaf die is uitgeroepen tot journalist van het jaar tijdens de Scottish Press Awards. Ze kreeg de prijs voor haar "ontroerende" laatste openbare beelden van koningin Elizabeth, enkele dagen voor haar dood.

3 uur geleden
Landbouwminister: nog jaren schade aan land door damdoorbraak

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - De damdoorbaak in de Oekraïense Dnipro-rivier heeft voor grote schade gezorgd aan het boerenland in de regio Cherson. De minister van Landbouw waarschuwt dat de verwoesting nog veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen en dat de boeren er nog jaren last van zullen hebben.

4 uur geleden
Nederlands kind gewond bij steekpartij Annecy

ANNECY (ANP/RTR/AFP) - Een van de kinderen die gewond zijn geraakt bij de steekpartij in de Franse Alpen is Nederlands. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Het motief van de aanvaller is nog altijd onduidelijk. De dader had volgens aanklager Line Bonnet-Mathis vermoedelijk geen terroristisch motief.

5 uur geleden