Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Benarde posities McLaren en Williams bij start Formule 1

Benarde posities McLaren en Williams bij start Formule 1

LONDEN (ANP) - De coronapandemie heeft ook het miljoenencircus van de Formule 1 hard geraakt. De vier maanden gedwongen pauze heeft er bij de meeste renstallen in de koningsklasse van de autosport financieel fors ingehakt. Met name McLaren en Williams hebben het financieel zwaar en maken volgend weekeinde in Oostenrijk een onzekere start van het verlate seizoen.

Ook de teams van Renault, Racing Point en Haas zitten er allerminst warmpjes bij. Ze hebben personeel moeten ontslaan omdat de fabrieken waar hun raceauto’s worden gemaakt voor een langere periode moesten sluiten en er nauwelijks inkomsten binnenkwamen.

McLaren lijkt het team in de meeste benarde positie. De renstal komt geld tekort en zoekt allerlei manieren de financiën aan te vullen. Er zijn plannen om aandelen te verkopen en het team doet pogingen leningen los te weken, waarbij de collectie historische sportwagens die zijn verzameld in de fabriek in Woking als onderpand dienen. McLaren is zelfs naar de rechter gestapt om dat voor elkaar te krijgen.

Veel verlies

Williams staat er niet veel beter voor. Het Britse team leed vorig jaar al veel verlies, mede door de onthutsend zwakke prestaties op de circuits. Het team, dat in het verleden zeven keer de wereldkampioen leverde, eindigde als laatste bij de constructeurs. De titelsponsor is afgehaakt, waardoor ook Willams overweegt de Formule 1-renstal, opgericht door oud-coureur Frank Williams, te verkopen aan een andere eigenaar.

Het aangekondigde budgetplafond in de Formule 1 brengt waarschijnlijk wel wat verlichting. Het maximumbedrag dat de renstallen in 2021 mogen uitgeven aan de ontwikkeling van de auto's is op 133 miljoen euro gesteld. De teams die al op het randje balanceren van wat nog verantwoord is om uit te geven, juichen dat budgetplafond toe.

Met het invoeren van een gelijk budget voor alle teams wil de Formule 1 niet alleen kostenbesparing bereiken, maar ook dat er een einde komt aan de suprematie van Mercedes, Ferrari en Red Bull. Die drie teams geven verreweg het meeste geld uit aan de bouw en ontwikkeling van hun bolides, maken ook al jaren de dienst uit en nemen volgens velen de spanning weg in de races. Mercedes spant de kroon; dat team heeft de afgelopen zes jaar de constructeurstitel veroverd.

Meer uit Sport

Nadal sluit langere tenniscarrière na 2024 niet definitief uit

MADRID (ANP/AFP) - Rafael Nadal laat nog open of 2024 het laatste jaar uit zijn tenniscarrière wordt. De 37-jarige Spaanse tennisser maakt volgende maand na bijna een jaar zijn rentree bij het ATP-toernooi van Brisbane en noemt de kans groot het het zijn laatste jaar wordt. Helemaal definitief is het echter niet.

2 uur geleden
FIA ziet af van onderzoek naar Mercedes-teambaas Wolff

LONDEN (ANP/DPA) - Autosportfederatie FIA zet het onderzoek naar teambaas Toto Wolff van Mercedes en diens vrouw Susie, de baas van de F1 Academy, niet door. Wolff zou vertrouwelijke informatie uit vergaderingen van de teambazen hebben doorgespeeld naar Susie, die aanschuift bij de vergaderingen van de commerciële rechtenhouder van de Formule 1 (FOM).

5 uur geleden
Zwemsters missen podium op 4x50 meter wisselslagestafette

OTOPENI (ANP) - De Nederlandse zwemsters hebben bij de EK kortebaan in Roemenië naast de medailles gegrepen op de 4x50 meter wisselslag. Kira Toussaint, Tes Schouten, Tessa Giele en Valerie Van Roon tikten in 1.45,78 als vierde aan. Het goud ging naar Zweden in 1.43,26, voor Italië en Groot-Brittannië.

5 uur geleden
Zwemmer Kamminga pakt EK-goud op 100 m schoolslag, brons Corbeau

OTOPENI (ANP) - Arno Kamminga heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan de titel veroverd op de 100 meter schoolslag. De 28-jarige zwemmer was in het Roemeense Otopeni met 56,52 net iets sneller dan titelverdediger Nicolo Martinenghi uit Italië. Caspar Corbeau greep het brons in 56,66.

5 uur geleden
Schouten op EK met Nederlands record naar finale 200 meter school

OTOPENI (ANP) - Tes Schouten heeft zich bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Roemenië overtuigend geplaatst voor de finale op de 200 meter schoolslag. De 22-jarige zwemster was met een Nederlands record van 2.16,98 de snelste. Ze dook ruim onder haar eigen toptijd van 2.18,19, die ze vorig jaar tijdens de WK kortebaan zwom.

6 uur geleden
Toussaint grijpt op EK kortebaan naast medaille op 200 meter rug

OTOPENI (ANP) - Kira Toussaint heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan naast de medailles gegrepen op de 200 meter rugslag. De 29-jarige zwemster tikte in het Roemeense Otopeni als zesde aan in 2.04,47. Het goud ging naar de Britse Medi Harris in 2.02,45.

7 uur geleden
Regering Oekraïne bezorgd om oproep Russen op Spelen toe te laten

KYIV (ANP) - De Oekraïense regering zegt "erg bezorgd" te zijn over de oproep die een aantal internationale sportbonden en nationale olympische comité's aan het IOC hebben gedaan om atleten uit Rusland en Belarus onder voorwaarden toe te laten op de Olympische Spelen van Parijs komende zomer.

11 uur geleden