Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bemiddelaar: overeenstemming over atoomakkoord Iran in zicht

Bemiddelaar: overeenstemming over atoomakkoord Iran in zicht

WENEN (ANP) - Er gloort overeenstemming over het reanimeren van het internationale atoomakkoord met Iran. "Een overeenkomst krijgt vorm", zegt de EU-diplomaat die bemiddelt tussen Iran en de vijf grote mogendheden, die het akkoord proberen te redden sinds de Verenigde Staten het opzegden.

"Ik ben er vrij zeker van dat er een eindakkoord komt", zei EU-bemiddelaar Enrique Mora tegen onder meer persbureau Reuters na een nieuwe ronde van onderhandelingen tussen Iran en Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. "Ik denk dat we op het juiste spoor zitten en dat we een overeenkomst zullen bereiken." Er is volgens hem "een gedeeld begrip van wat er nog nodig is" voor de terugkeer van de VS als ondertekenaar van het akkoord, voor het intrekken van de sancties tegen Iran en het opnieuw naleven door Iran van de afspraken.

Volgens de Russische onderhandelaar denken alle onderhandelaars er zo over. Ze zien allemaal "goede" of "aanzienlijke" voortgang, zei Michail Oeljanov. Hij sprak de hoop uit dat de onderhandelingsronde van volgende week het sluitstuk wordt.

Biden

Maar het VK, Duitsland en Frankrijk temperen het optimisme ietwat. Welslagen is nog niet verzekerd, menen zij. Er zijn nog enkele heel moeilijke kwesties op te lossen en Iran en het Internationaal Atoomagentschap moeten het toekomstige toezicht door het IAEA op het Iraanse atoomprogramma nog zien te regelen.

Het overleg in Wenen moet ervoor zorgen dat Iran en de Verenigde Staten zich weer aan de afspraken uit 2015 houden. Iran zou zijn atoomprogramma terugschroeven zodat het niet aan een kernwapen zou kunnen werken, in ruil voor verlichting van de economische sancties. Maar Washington zegde de overeenkomst op, waarop Teheran zich ook niet langer eraan hield.

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden wil het zieltogende atoomakkoord nieuw leven inblazen, maar zowel Iran als de VS eiste lang dat eerst de ander over de brug komt. De VS en Iran onderhandelen niet rechtstreeks met elkaar.

Meer uit Buitenland

Lancering nieuwe ISS-bemanning uitgesteld om slecht weer

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van de nieuwe bemanning naar het internationale ruimtestation ISS is met een dag uitgesteld. De drie Amerikanen en een Rus zouden zondagochtend vertrekken, maar door de weersomstandigheden wordt dat maandagochtend, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA via X bekendgemaakt.

1 uur geleden
Sneeuwstorm teistert Californië en Nevada in VS

SACRAMENTO (ANP) - Een enorme sneeuwstorm raast over delen van de Amerikaanse staten Californië en Nevada. Tienduizenden mensen zitten zonder stroom, belangrijke wegen zijn afgesloten en skigebieden op slot gedraaid. In de bergachtige regio van de Sierra Nevada worden windstoten gemeten van ruim 300 kilometer per uur, melden Amerikaanse media.

2 uur geleden
Israël voert weer aanvallen uit op Hezbollah in Libanon

TEL AVIV/BEIROET (ANP) - Het Israëlische leger heeft opnieuw stellingen van Hezbollah in Zuid-Libanon aangevallen. Vliegtuigen hebben twee militaire installaties van de door Iran gesteunde militie bestookt, meldt het Israëlische leger zaterdagavond. De afgelopen 48 uur zouden "in totaal tien terroristen" zijn gedood, onder wie een commandant, meldt een legerwoordvoerder.

4 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van de stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in Michigan zich ook al achter de oud-president.

4 uur geleden
Ruim 8 ton cocaïne onderschept bij Franse Antillen

FORT-DE-FRANCE (ANP/AFP) - Bij de Franse Antillen is in totaal 8,3 ton cocaïne in beslag genomen. Zeventien mensen zijn aangehouden tijdens verschillende operaties die tussen 22 en 29 februari op zee werden uitgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie in Martinique zaterdag bekendgemaakt. De verdachten zijn een Rus, twee Britten, een Zuid-Afrikaan, Colombianen, Venezolanen en Spanjaarden.

6 uur geleden
Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

7 uur geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

10 uur geleden