Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bemiddelaar: overeenstemming over atoomakkoord Iran in zicht

Bemiddelaar: overeenstemming over atoomakkoord Iran in zicht

WENEN (ANP) - Er gloort overeenstemming over het reanimeren van het internationale atoomakkoord met Iran. "Een overeenkomst krijgt vorm", zegt de EU-diplomaat die bemiddelt tussen Iran en de vijf grote mogendheden, die het akkoord proberen te redden sinds de Verenigde Staten het opzegden.

"Ik ben er vrij zeker van dat er een eindakkoord komt", zei EU-bemiddelaar Enrique Mora tegen onder meer persbureau Reuters na een nieuwe ronde van onderhandelingen tussen Iran en Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. "Ik denk dat we op het juiste spoor zitten en dat we een overeenkomst zullen bereiken." Er is volgens hem "een gedeeld begrip van wat er nog nodig is" voor de terugkeer van de VS als ondertekenaar van het akkoord, voor het intrekken van de sancties tegen Iran en het opnieuw naleven door Iran van de afspraken.

Volgens de Russische onderhandelaar denken alle onderhandelaars er zo over. Ze zien allemaal "goede" of "aanzienlijke" voortgang, zei Michail Oeljanov. Hij sprak de hoop uit dat de onderhandelingsronde van volgende week het sluitstuk wordt.

Biden

Maar het VK, Duitsland en Frankrijk temperen het optimisme ietwat. Welslagen is nog niet verzekerd, menen zij. Er zijn nog enkele heel moeilijke kwesties op te lossen en Iran en het Internationaal Atoomagentschap moeten het toekomstige toezicht door het IAEA op het Iraanse atoomprogramma nog zien te regelen.

Het overleg in Wenen moet ervoor zorgen dat Iran en de Verenigde Staten zich weer aan de afspraken uit 2015 houden. Iran zou zijn atoomprogramma terugschroeven zodat het niet aan een kernwapen zou kunnen werken, in ruil voor verlichting van de economische sancties. Maar Washington zegde de overeenkomst op, waarop Teheran zich ook niet langer eraan hield.

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden wil het zieltogende atoomakkoord nieuw leven inblazen, maar zowel Iran als de VS eiste lang dat eerst de ander over de brug komt. De VS en Iran onderhandelen niet rechtstreeks met elkaar.

Meer uit Buitenland

Poetin aan Xi: 'staan open voor onderhandelingen over Oekraïne'

MOSKOU (ANP/RTR) - Bij aanvang van hun eerste ontmoeting deze week in Moskou hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hun vriendschappelijke banden benadrukt. Ze spraken hun wederzijds respect uit en kondigden aan te zullen praten over Oekraïne.

1 uur geleden
Munitie-inkoop EU voor Oekraïne rond: ook Nederland akkoord

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ook de laatste meningsverschillen over de gezamenlijke inkoop van munitie voor Oekraïne bijgelegd. Nederland kan ermee leven dat de artilleriegranaten waar Oekraïne om zit te springen bij de Europese wapenindustrie worden ingekocht nu stellig is verzekerd dat dat geen kostbare extra tijd kost, zeggen EU-bronnen.

1 uur geleden
EU doneert 1 miljard euro voor wederopbouw Turkije na aardbeving

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie doneert 1 miljard euro aan Turkije voor herstel en wederopbouw na de aardbevingen zes weken geleden. Dat maakte Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekend op een donorconferentie in Brussel. Voor het aan het rampgebied grenzende Syrië, waar de EU geen diplomatieke betrekkingen meer mee heeft, trekt de EU 108 miljoen euro uit voor humanitaire steun.

2 uur geleden
VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

INTERLAKEN (ANP) - VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de "klimaattijdbom" te ontmantelen, aldus de chef van de Verenigde Naties.

2 uur geleden
VN-klimaatpanel: veel opties om uitstoot te minderen zijn er al

INTERLAKEN (ANP) - Veel opties om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zijn nu al beschikbaar, stellen klimaatwetenschappers van het internationale panel van de Verenigde Naties IPCC. De keuzes die regeringen de komende jaren maken, zijn bepalend voor "onze toekomst en die van toekomstige generaties", aldus de wetenschappers in het maandag verschenen rapport.

2 uur geleden
IPCC: 1,5 graad opwarming waarschijnlijk, maar we hebben kansen

INTERLAKEN (ANP) - Zelfs als de uitstoot van broeikasgassen drastisch vermindert in de komende jaren, is het "waarschijnlijker" dat de opwarming van de aarde in de nabije toekomst boven de 1,5 graad uitkomt dan dat dit niet gebeurt. Tot die conclusie komt het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC in een maandag verschenen rapport. Tegelijkertijd zien de wetenschappers tal van "uitvoerbare en effectieve" opties om de uitstoot te verlagen. Die worden ook steeds betaalbaarder. "Als we nu handelen, kunnen we nog steeds een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veiligstellen", stelt IPCC-voorzitter Hoesung Lee.

2 uur geleden
Rusland neemt juridische stappen tegen functionarissen Strafhof

MOSKOU (ANP/AFP) - In Rusland is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de hoofdaanklager en drie rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. ICC-hoofdaanklager Karim Khan heeft tot ergernis van het Kremlin een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin en de Russische commissaris voor kinderrechten Maria Lvova-Belova. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor vermeende deportaties van kinderen uit de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne wat oorlogsmisdaden zou betekenen.

2 uur geleden