Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beloning voor Britten die minder stroom verbruiken in avonduren

Beloning voor Britten die minder stroom verbruiken in avonduren

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Meer dan een miljoen Britse huishoudens kunnen binnenkort geld terugvragen van hun energierekening als ze minder elektriciteit verbruiken tijdens piekmomenten, bijvoorbeeld in de avond. Het gaat vooralsnog om een proef voor klanten van het energiebedrijf Octopus Energy, die loopt tot eind maart. Octopus wil graag weten of het mogelijk is om huishoudens op deze manier te bewegen hun energiegebruik meer aan te passen aan de drukte op het elektriciteitsnet.

De vraag naar stroom zal komende decennia waarschijnlijk verdubbelen, denken deskundigen van netwerkbedrijf National Grid dat ook bij het initiatief betrokken is. Dat komt doordat steeds meer bedrijfstakken wat betreft energie overstappen van bijvoorbeeld gas op groene stroom. National Grid probeert daarom manieren te vinden om ervoor te zorgen dat huishoudens niet massaal stroom gaan gebruiken op drukke momenten, bijvoorbeeld aan het begin van de avond wanneer iedereen klaar is met werken, de wasautomaat aanzet en de elektrische auto aan de stekker koppelt om op te laden.

De 1,4 miljoen Britse huishoudens die klant zijn van Octopus en een speciale slimme meter hebben, kunnen straks elke dag bepaalde besparingsdoelen krijgen. Als het lukt daaraan te voldoen kunnen ze per bespaard kilowattuur wat geld terugkijken, iets dat vanwege de hoge energieprijzen van de laatste tijd best aantrekkelijk kan zijn.

Het idee om mensen door middel van financiële prikkels aan te zetten om op bepaalde momenten meer en andere momenten wat minder stroom te gebruiken, is niet nieuw. In Nederland kennen we al jaren het zogeheten nachttarief. Dat werkt wel iets anders dan de Britse proef. Dan geldt 's nacht en bijvoorbeeld in het weekend een iets lager energietarief.

Meer uit Financieel

AEX-index koerst af op vlak begin na nieuw slotrecord

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst vrijdag af op een vrijwel vlak begin van de laatste handelsdag van de week. De tech- en chipbedrijven zullen waarschijnlijk onder druk staan na de verliesbeurt van de Amerikaanse techgraadmeter Nasdaq. De Amsterdamse hoofdindex steeg een dag eerder nog 1 procent tot een nieuw slotrecord van 933,84 punten. Dat kwam vooral door een sterke koerswinst van dik 5 procent van chipbedrijf ASMI, dat profiteerde van positieve analistenrapporten. De AEX bereikte op 12 juni de hoogste tussentijdse koers ooit op 934,59 punten.

31 minuten geleden
Topman Booking.com kritisch over vestigingsklimaat in Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Topman Glenn Fogel van Booking.com heeft in een interview met De Telegraaf fikse kritiek geuit op het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland. "Waarom is Nederland, dat ooit zeer bedrijfsvriendelijk was, zo veranderd?", vraagt hij zich hardop af in gesprek met de krant.

50 minuten geleden
Nederlandse import technologie energietransitie gestegen

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft vorig jaar voor ruim 16 miljard euro aan technologie geïmporteerd die kan worden ingezet voor de energietransitie, 13 procent meer dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een groot deel van die importwaarde schrijft het statistiekbureau toe aan de invoer van elektrische en hybride auto's. Daarvan steeg de waarde het sterkst, met 44 procent.

2 uur geleden
CNV: minder vrijheid werknemers om thuis te werken

UTRECHT (ANP) - Bijna een op de drie thuiswerkers heeft minder vrijheid om thuis te werken dan twee jaar geleden. Ruim een kwart geeft daarbij aan dat hun werkgever sceptischer staat tegenover thuiswerken dan twee jaar geleden, meldt vakbond CNV op basis van een onderzoek onder 1100 leden die werk hebben dat thuis kan worden gedaan. 60 procent van de ondervraagden is niet vrij om te werken waar ze willen.

2 uur geleden
Nederlanders verbruiken 17 procent minder energie dan in 2000

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders verbruiken nu een stuk minder energie dan rond de eeuwwisseling. Het totale energieverbruik in Nederland was vorig jaar 17 procent lager dan in 2000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de laatste cijfers. Het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals kolen, aardgas en olie, daalde in deze periode met meer dan een kwart. Het totale energieverbruik lag vorig jaar 3 procent lager dan een jaar eerder.

2 uur geleden
Bunq gaat gedupeerden van fraude alsnog compenseren

AMSTERDAM (ANP) - Bunq gaat klanten die de dupe zijn geworden van phishing en helpdeskfraude alsnog compenseren. De onlinebank heeft alle gevallen doorgenomen en de gedupeerden die bij het bedrijf bekend zijn, krijgen gemiddeld 85 procent van hun verloren geld terug.

4 uur geleden
Microsoft weer waardevolste bedrijf na koersverlies Nvidia

NEW YORK (ANP) - Nvidia heeft de handelsdag op de aandelenbeurzen van New York lager afgesloten. Daarmee kwam een einde aan de koersopmars die de ontwerper en verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) de afgelopen dagen heeft gemaakt. Dinsdag haalde het bedrijf Microsoft en Apple nog in als meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar nu is die koppositie terug bij Microsoft.

10 uur geleden