Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beljaarts betrokken bij faillissement, KHN wacht onderzoek af

Beljaarts betrokken bij faillissement, KHN wacht onderzoek af

WOERDEN (ANP) - De curator van KHN Rekenwerk bekijkt of beoogd PVV-minister Dirk Beljaarts iets aan te rekenen valt bij het faillissement van het bedrijf, dat administratiediensten leverde voor de horeca. Beljaarts was op het moment van het faillissement bestuurder bij KHN Rekenwerk, zo blijkt uit het faillissementsverslag. De Telegraaf berichtte daar vrijdagmiddag voor het eerst over.

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt dat goed bekeken moet worden of, en zo ja, in hoeverre bestuurders van KHN Rekenwerk "iets aan te rekenen" valt, voor er verdere stappen genomen worden. De curator doet al bijna een jaar onderzoek.

KHN Rekenwerk ging in mei vorig jaar failliet, volgens het bestuur als gevolg van een "sterk teruggelopen" aantal opdrachtgevers en uitgebleven betalingen, als gevolg van de coronapandemie. In het faillissementsverslag staat dat klanten klachten hadden. Zo was de administratie van veel klanten "niet volledig bijgewerkt". Ook werden er geen aangiftes ingediend bij de fiscus en de jaarrekeningen niet opgesteld. "Hoewel hiervoor door de klanten een maandelijkse fee werd betaald, zijn de overeengekomen werkzaamheden niet uitgevoerd", aldus het verslag.

Onderzoek

De fiscus heeft bij de curator een vordering van ruim een half miljoen euro neergelegd. De totale schuld bedraagt bijna 2 miljoen euro. In augustus vorig jaar is een begin gemaakt met het onderzoek naar de rechtmatigheid van het faillissement. In het laatste verslag, dat dateert van 16 mei, staat dat de curator "de nodige tijd" heeft besteed aan het onderzoek.

"KHN is in afwachting van de uitkomst van dat onderzoek van de curator en de stappen die de curator vervolgens wel of niet zal nemen", zo meldt een KHN-woordvoerder. Meerdere leden van KHN zijn getroffen door het faillissement, zegt de woordvoerder. Om wat voor bedragen het gaat, is onbekend. KHN wil daar "in het belang van het aansprakelijkheidsonderzoek" niets over zeggen.

De curator en Beljaarts waren voor het ANP onbereikbaar. Tegen De Telegraaf zegt Beljaarts dat er geen "persoonlijke aansprakelijkheidstelling" was en dat hij tot 2023 bestuurder op afstand was. "Toen de prestaties van Rekenwerk achterbleven ben ik door de aandeelhouders gevraagd mij actief met Rekenwerk te gaan bemoeien. Ik heb toen door intensief toezicht zelf ontdekt wat eerder is betiteld als vermeende fraude. Ik heb hier onmiddellijk melding van gedaan en de kwestie zo goed mogelijk geprobeerd op te lossen, in nauw overleg met de aandeelhouder van KHN Rekenwerk B.V."

Meer uit Politiek

Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

7 uur geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

8 uur geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

11 uur geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 dag geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 dag geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 dag geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

1 dag geleden