Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische viroloog: Nederland onderschat aantal coronadoden

Belgische viroloog: Nederland onderschat aantal coronadoden

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 wordt in Nederland zwaar onderschat. De 'oversterfte' ligt in werkelijkheid bijna twee keer zo hoog als het aantal officieel gerapporteerde overlijdens, zei de Belgische viroloog Steven Van Gucht op een persconferentie over de ontwikkeling van de epidemie in Europa. Het aantal coronadoden in België nadert de 9000 en is nu "bijna 2,2 keer hoger dan in het zwaarste griepseizoen in recente tijden".

Ook in Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk geven de autoriteiten met hun cijfers een te laag beeld van het werkelijke aantal personen dat aan het longvirus is bezweken, stelt Van Gucht. België krijgt geregeld uit het buitenland commentaar op het hoge aantal sterfgevallen dat aan corona wordt toegeschreven, maar volgens de viroloog "heeft onze nauwkeurige manier van tellen daar veel mee te maken. Het aantal overlijdens dat we rapporteren, komt bijna voor 100 procent overeen met de gemeten oversterfte". Daarbij is België een dichtbevolkt land met een sterk verouderde bevolking.

"Eind maart, begin april werd er in bijna heel West-Europa extreme oversterfte gemeten", aldus Van Gucht. Sinds 13 april daalt het aantal meer dan gemiddelde overlijdens in heel Europa behalve in het Verenigd Koninkrijk, zei hij.

9 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

VloedBK 1 jaar geleden
Ik ken een oud vrouw in België die stierf 15 dagen geleden. Niet getest. Een week daarna haar dochter positief covid-19, dus ...Misschien zijn er nog meer doden in België door Corona dan de gemelde cijfers. Maar de beste verdediging is de aanval, nee ?
madjfk 1 jaar geleden
En ondertussen loopt het ADRZ 1200 operaties achter.
wispelhuis 1 jaar geleden
Een Belgische viroloog, awel da's d'n burgemeester van Knokke hé?
MarkJohan 1 jaar geleden
al berichten gelezen als 10 duizenden hart-en vaat ziekten zullen sterven in komende jaren door uitstel kritische zorg tel daar COPD en Oncologie boven op Hyperinflatie ala 1930 en wat bracht dat ons Maar Hey VVD doet het goed in de peilingen
yochem 1 jaar geleden
Het aantal zelfmoorden zal waarschijnlijk het aantal corona-doden gaan overschrijden .
madjfk 1 jaar geleden
Als aanvulling op mijn onderstaande betoog, het sterftecijfer van Corona geinfecteerden ligt op 0.97%. 99,3% geneest dus. 7 op de 10 Corona-overlijdens zijn rusthuisbewoners.
madjfk 1 jaar geleden
Wat maakt het allemaal uit. Belgie is een land met een sterk verouderde bevolking, dus...... mensen gaan nou eenmaal dood. Is het niet aan Corona, dan wel aan wat anders. We bijten ons veel te veel vast aan de info via het RIVM, alles op wetenschappelijke basis zonder enige vorm van emotie. Heeft men wel in de gaten dat er door de ontstane situatie straks meer mensen sterven aan de gevolgen van het instorten van de economie dan aan de natuurlijke ingreep van de natuur, genaamd Corona. Het enige vaccin wat doeltreffend is tegen dit soort epidemieën is de pil. we zijn gewoon met teveel mensen. Van 1 miljard naar 7.5 miljard in honderd jaar tijd. Virussen zullen daardoor in versneld tempo blijven komen. Daar leeft de wereld nou eenmaal al miljoenen jaren mee.
kees1965 1 jaar geleden
Dat was mij allang duidelijk. Het zijn namelijk alleen de gerapporteerde cijfers van mensen die op de IC belanden of thuis na een test aan corona zijn overleden. Wat we missen zijn de cijfers van verzorgingstehuizen waar mensen sterven aan corona maar word afgedaan als ouderdom of een longaandoening. Vaak hoesten die mensen en dan zeggen ze: ja u bent oud kan gebeuren dat u hoest of benauwd bent. Misschien is het morgen beter. En inderdaad e volgende dag hebben ze nergens meer last van. Maar ze worden dan niet getest. Dus de cijfers moet je verhogen met 2.2 En als Belgie op 9000 doden zit (die WEL alle mensen in verzorgingtehuizen mee test) dan zit Nederland op 10.000-12.000 doden
bung 86 1 jaar geleden
daar heb ik ook aan getwijfeld--alles wordt ons in dat opzicht veel te rooskleurig voorgespiegeld. bang voor paniek? of slecht voor de peilingen?

Meer uit Gezond

Vaccinaties hoeven niet te stoppen, eisen Viruswaarheid afgewezen

DEN HAAG (ANP) - Nederland hoeft niet te stoppen met het vaccineren tegen het coronavirus. De eisen van protestgroep Viruswaarheid zijn maandag afgewezen door de rechtbank in Den Haag.

2 minuten geleden
Eerste Omikron-gevallen in Canada

TORONTO (ANP/RTR) - In Canada zijn zondag voor het eerst coronabesmettingen met de Omikron-variant vastgesteld, meldt het ministerie van Gezondheid van de provincie Ontario. Het gaat om twee mensen die recentelijk in Nigeria zijn geweest. Beiden zitten nu in quarantaine.

11 uur geleden
PCR-test bij aankomst niet verplicht voor reizigers uit Z-Afrika

DEN HAAG (ANP) - Reizigers die vanuit zuidelijk Afrika aankomen in Nederland hoeven bij aankomst niet verplicht een PCR-test af te laten nemen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei zondagmiddag nog dat iedereen na aankomst uit een land met zeer hoog risico wel een PCR-test moet laten afnemen. Tot dusver waren twee negatieve tests vooraf voldoende. De test achteraf "hebben we toegevoegd aan de verplichting die sowieso geldt", aldus De Jonge.

12 uur geleden
WHO: houd grenzen open zolang ernst Omikron onduidelijk is

GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft er zondag bij landen op aangedrongen om "de wetenschap te volgen" in plaats van reisverboden op te leggen in een poging de nieuwe Omikron-variant in te dammen. "Er is momenteel geen informatie die erop wijst dat de symptomen die gepaard gaan met Omikron verschillen van die van andere varianten", aldus de WHO.

14 uur geleden
Zuid-Afrikaanse experts: klachten Omikron voornamelijk mild

PRETORIA (ANP/BLOOMBERG) - De klachten van mensen die besmet zijn met de Omikron-variant van het coronavirus zijn voornamelijk mild van aard. Tot die conclusie komen zowel Covid-adviseurs van de Zuid-Afrikaanse overheid als de arts in de stad Pretoria die als eerste aan de bel trok over de nieuwe variant.

16 uur geleden
Nederland onder landen die meeste Omikron-gevallen tellen

DEN HAAG (ANP) - Nederland staat in één klap in de top van de lijst met landen waar de meeste coronabesmettingen met de Omikron-variant officieel zijn bevestigd, nu het RIVM bij dertien mensen de nieuwe variant heeft ontdekt. Zuid-Afrika voert de lijst aan.

18 uur geleden
Weer zo'n 22.000 coronabesmettingen vastgesteld

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal positieve coronatests groeit nauwelijks meer. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 22.193 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is vergelijkbaar met de vorige dagen. Maar dat wil niet zeggen dat de piek van de coronagolf bereikt is.

19 uur geleden