Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische 'Urgendazaak' over klimaatbeleid van start

Belgische 'Urgendazaak' over klimaatbeleid van start

BRUSSEL (ANP) - In Brussel begint dinsdag de Klimaatzaak, een Belgische burgeractie die de overheden in België via de rechter wil dwingen hun internationale klimaatbeloftes na te komen. Volgens de initiatiefnemers draagt België onvoldoende bij om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden Celsius te houden en moet de CO2-uitstoot sneller omlaag om in 2050 klimaatneutraal te kunnen zijn.

De vereniging Klimaatzaak is al sinds 2014 bezig met een strijd tegen de vier bevoegde Belgische overheden (de federale staat en de drie gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel) die volgens de vereniging in gebreke blijven. Klimaatzaak put hoop uit het succes van de rechtszaak van de actiegroep Urgenda die er in Nederland toe heeft geleid dat de Hoge Raad de Nederlandse Staat verlaging van de CO2-uitstoot oplegde.

De vereniging, waar 60.000 burgers zich bij hebben aangesloten, stapte nadat gesprekken met de betrokken ministers niets opleverden, in 2015 naar de rechter. De schriftelijke fase van de rechtszaak werd precies een jaar geleden afgerond. De komende tien dagen houden alle partijen hun mondelinge pleidooien.

Klimaatzaak noemt het klimaatbeleid van de Belgische overheden "ontoereikend" en "een schending van zowel de zorgvuldigheidsnorm als van de mensen- en kinderrechten". "Een opwarming van meer dan 1,5 graden Celsius is gevaarlijk en de reden waarom de internationale gemeenschap en België beslist hebben dat we daaronder moeten blijven. Maar de Belgische overheden schieten hierin tekort. Meer nog: ons klimaatbeleid dreigt internationaal steeds verder weg te zakken naar de achterhoede."

Inmiddels is volgens Klimaatzaak een daling nodig van de broeikasgasemissies op het Belgische grondgebied van minstens 42 tot 48 procent in 2025 en minstens 55 tot 65 procent in 2030 ten opzichte van het referentiejaar 1990.

"Nederland leert ons dat het kán", aldus Klimaatzaak, verwijzend naar Urgenda. De burgeractie in Nederland was de eerste in haar soort en kreeg in verschillende landen navolging.

Meer uit Buitenland

VS, Canada, Japan en Filipijnen oefenen op Zuid-Chinese Zee

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten, Canada, Japan en de Filipijnen hebben gezamenlijke maritieme oefeningen gehouden op de Zuid-Chinese Zee. Hiermee laten de landen zien dat ze toegewijd zijn aan het versterken van de regionale veiligheid en stabiliteit, meldt de Pacifische vloot van de VS.

5 minuten geleden
Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De reacties op de nieuwe Europese natuurherstelwet, die door de bocht van de Oostenrijkse minister van milieu is aangenomen en deze zomer al ingaat, zijn gemengd.

42 minuten geleden
UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

45 minuten geleden
Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

55 minuten geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

59 minuten geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

1 uur geleden
BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

2 uur geleden