Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Belgische terrorist al jaren in isoleercel Marokko'

'Belgische terrorist al jaren in isoleercel Marokko'

RABAT (ANP) - Marokko houdt een voor terrorisme veroordeelde Marokkaans-Belgische man al zeker drie jaar vast in een isoleercel. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch die van "onmenselijke" en "grievende" omstandigheden spreekt.

Het gaat om de tot levenslang veroordeelde Abdelkader Belliraj, die volgens justitie in Marokko de leider was van een terroristennetwerk dat aanslagen in het Noord-Afrikaanse land voorbereidde. Ook werd hij beschuldigd van het smokkelen van wapens naar Marokko. Bovendien zou hij eind jaren tachtig zes moorden hebben gepleegd in België, waar hij woonde.

Volgens Human Rights Watch liet de veroordeling van Belliraj in 2009 al te wensen over, omdat die vooral was gebaseerd op verklaringen die door middel van martelingen waren verkregen. "Het is erg genoeg als een man levenslang krijgt als gevolg van een gerechtelijke dwaling, maar hem jaren onder onmenselijke omstandigheden gevangen houden, is alsof je het mes nog eens draait", zegt Eric Goldstein van de mensenrechtenorganisatie.

Het Marokkaanse gevangeniswezen beschuldigt Human Rights Watch van het schetsen van "een foutief beeld van de mensenrechten in Marokko".

Meer uit Buitenland

Emir Qatar bespreekt met Macron permanent staakt-het-vuren Gaza

DOHA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdagavond in de Qatarese hoofdstad Doha gesproken met de emir, sjeik Tamim bin Hamad al Thani, over onder meer de situatie in de Gazastrook. De leider van de oliestaat benadrukte in dat gesprek "het belang van een permanent staakt-het-vuren", meldt staatspersbureau QNA.

39 minuten geleden
Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

DUBAI (ANP) - Het is cruciaal dat landen actie ondernemen om de opwarming van de aarde te beperken, benadrukten afgevaardigden van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan tijdens de klimaattop in Dubai. "De tijd is op", zei Grace Malie uit Tuvalu. "Als we ooit de grens van 1,5 graad overschrijden, dan ben ik bang dat we ons land zullen verliezen."

1 uur geleden
Treinverkeer in zuiden Duitsland voorlopig ontregeld door sneeuw

MÜNCHEN (ANP) - Het treinverkeer in het zuiden van Duitsland blijft nog enkele dagen ontregeld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Van en naar München rijden vooralsnog geen treinen. De situatie op de wegen is in die regio wel verbeterd ten opzichte van zaterdag.

2 uur geleden
Luchthaven München weer open na sluiting om hevige sneeuwval

MÜNCHEN (ANP) - De luchthaven van München is zondag sinds 06.00 uur weer open na een sluiting wegens hevige sneeuwval. Het vliegveld, het op na drukste van Duitsland, ging een dag eerder dicht.

3 uur geleden
VS-defensieminister: Israël riskeert strategische nederlaag

WASHINGTON (ANP) - Als Israël niet meer doet om in de Gazastrook burgerdoden te vermijden of in de Westoever geweld door kolonisten in te perken, dan riskeert het land in zijn oorlog met Hamas een strategische nederlaag. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

4 uur geleden
Uitgebreide Israëlische bombardementen gemeld in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de nacht van zaterdag op zondag heeft Israël opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, ook in het zuiden waar naar schatting 1,7 miljoen inwoners heen zijn gevlucht.

5 uur geleden
VK gaat observatievluchten boven Gaza en Israël uitvoeren

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat boven de Gazastrook en Israël observatievluchten uitvoeren om gijzelaars in handen van Hamas te lokaliseren, melden Britse media op gezag van het ministerie van Defensie.

5 uur geleden