Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische regering helpt burger met lagere energie- en tanknota

Belgische regering helpt burger met lagere energie- en tanknota

BRUSSEL (ANP) - De Belgische federale regering neemt maatregelen om de pijn van de hoge energierekening thuis en aan de pomp te verzachten. De btw op aardgas wordt van 21 tot 6 procent verlaagd tot eind september en de al bestaande btw-verlaging op elektriciteit wordt met drie maanden verlengd tot eind september. Aan de pomp worden de accijnzen op diesel en benzine verlaagd met 0,175 euro per liter, ofwel 10 euro op een tank van 60 liter, mogelijk al dit weekend.

Huishoudens die nog met mazout, een stookolie, hun huis verwarmen krijgen eenmalig een voucher van 200 euro. Ook een vorige maand uitgebreide regeling om mensen of gezinnen in een kwetsbare of moeilijke situatie, bijvoorbeeld omdat ze een uitkering krijgen vanwege ziekte, te helpen met een zogeheten sociaal, lager tarief voor elektriciteit en aardgas, wordt voor ongeveer een miljoen gezinnen verlengd.

Volgens energieminister Tinne Van der Straeten zal een gemiddeld gezin jaarlijks 300 euro besparen door de maatregelen. Die kosten de regering 1,3 miljard euro maar ze kan daarvan 1,08 miljard euro financieren uit de hogere inkomsten van de schatkist door de hogere energieprijzen. In februari nam de Belgische regering al een pakket maatregelen dat 1,1 miljard euro kost.

Midden juni worden de diesel- en benzineprijzen opnieuw onder de loep gelegd. Eind september worden alle maatregelen geëvalueerd.

Meer uit Buitenland

Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

4 uur geleden
ABC: Blinken ondervraagd over omgang Biden met geheime documenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een van de ondervraagden in het federale onderzoek naar de omgang door president Joe Biden met geheime documenten voordat hij president werd, meldt ABC News. Het onderzoek belicht onder meer veiligheidsprotocollen uit het Obama-tijdperk (2009-2017) en interne processen in het huidige Witte Huis.

5 uur geleden
CNN: hond van Biden bijt Witte Huis-personeel voor de elfde keer

WASHINGTON (ANP) - De hond van de Amerikaanse president Joe Biden, een Duitse herder genaamd Commander, heeft maandagavond een veiligheidsagent in het Witte Huis gebeten, meldt CNN. Het was volgens de veiligheidsdienst de elfde keer dat de tweejarige hond iemand beet.

6 uur geleden
Steeds meer Democraten vragen beschuldigde Menendez op te stappen

WASHINGTON (ANP) - Een groeiend aantal Democraten heeft hun partijgenoot Robert Menendez opgeroepen om af te treden als senator. Hij wordt verdacht van omkoping, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en wil door in de Amerikaanse Senaat. Dat vinden steeds meer partijgenoten volgens The Washington Post een slecht idee.

10 uur geleden
Armeense premier: etnische zuivering Nagorno-Karabach al begonnen

STEPANAKERT (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Armeense premier Nikol Pashinyan zegt dat de "etnische zuivering" waar veel mensen in Nagorno-Karabach voor vrezen al aan de gang is. Er zijn inmiddels al meer dan 28.000 "gedwongen ontheemden" naar Armenië gevlucht uit de betwiste enclave sinds Azerbeidzjan daar de controle lijkt te hebben overgenomen. Dat is al bijna een kwart van de totale geschatte bevolking.

11 uur geleden
Noord-Korea spreekt bij VN over dreigende kernoorlog

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Volgens Noord-Korea staat het Koreaanse schiereiland op de "rand van een nucleaire oorlog". De Noord-Koreaanse ambassadeur in New York zei bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de militaire situatie dit jaar steeds dreigender is geworden en legt de schuld daarvoor bij de Verenigde Staten.

12 uur geleden
Amerikaanse bank schikt Epstein-zaak voor tientallen miljoenen

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase schikt een rechtszaak over oud-klant Jeffrey Epstein voor 75 miljoen dollar (70 miljoen euro). De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtszaak aangespannen tegen de grote bank. Die kreeg het verwijt jarenlang uit financiële overwegingen zorgelijke signalen te hebben genegeerd over de praktijken van de steenrijke zedendelinquent.

12 uur geleden