Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische prins Laurent neemt het op voor Leopold II

Belgische prins Laurent neemt het op voor Leopold II

BRUSSEL (ANP) - De Belgische prins Laurent heeft in een vraaggesprek beklemtoond dat de omstreden koning Leopold II (1835-1909) zelf nooit in Congo is geweest en dat de vorst niet persoonlijk achter gruwelen zat die in het latere Belgisch Congo zijn gepleegd. Prins Laurent zegt dat Leopold II erg veel voor België heeft gedaan. Tijdens protesten tegen racisme vormen standbeelden van Leopold nu een belangrijk doelwit van betogers.

Leopold was in zijn tijd al berucht door uitbuiting en bloedvergieten in Congo, een kolossaal stuk Afrika dat hij als privébezit verwierf en als onderneming exploiteerde. Dramatische rapporten over de misstanden daar dwongen de koning in 1908 zijn Congo over te dragen aan de Belgische staat, waarmee dat Belgisch Congo werd.

Miljoenen mensen zouden in Congo zijn omgekomen als gevolg van de grootschalige uitbuiting en onderdrukking. Het aantal slachtoffers is omstreden door een gebrekkige administratie en door epidemieën. Laurent erkent dat de bevolking wreed werd onderdrukt, maar stelt dat de rol van zijn oudoom daar beperkt bij was. "Leopold II is zelf nooit in Congo geweest. Wel de vele mensen die voor de koning werkten. En zij hebben echt misdaden gepleegd. Maar ik zie niet in hoe de vorst de mensen daar zou hebben laten lijden. Het is belangrijk dat dat ook eens gezegd wordt."

De koning regeerde 44 jaar lang en was een ambitieuze en omstreden vorst. Hij maakte in de jaren vijftig van de 19e eeuw gedetailleerde plannen om Nederland binnen te vallen en deed vergeefse pogingen de toen Spaanse Filipijnen Belgisch te maken. In de jaren zeventig van die eeuw richtte hij zich op Congo, dat hij als een privédomein runde en waar hij vaak ten koste van de bevolking een fortuin vergaarde. Hij zorgde in de toenmalige pers ook vaak voor veel ophef over zijn vele buitenechtelijke affaires.

Meer uit Buitenland

Noord-Korea zet Amerikaanse militair Travis King het land uit

PYONGYANG (ANP/RTR) - Noord-Korea zet de Amerikaanse militair Travis King het land uit, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Hij stak in juli bewust en zonder toestemming tijdens een toeristische rondleiding in Zuid-Korea de grens naar Noord-Korea over.

1 uur geleden
Ruim 40.000 mensen uit Nagorno-Karabach naar Armenië gevlucht

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Armenië heeft meer dan 40.000 vluchtelingen opgevangen uit Nagorno-Karabach. De Armeense regering spreekt van 42.500 mensen, waarmee ruim een derde van de inwoners de regio heeft verlaten.

1 uur geleden
Poolse minister: graangesprekken met Oekraïne gaan goede kant op

WARSCHAU (ANP/RTR) - De gesprekken tussen Polen en Oekraïne over de uitvoer van graan gaan volgens Polen de goede kant op. De graanexport was aanleiding voor een hoog oplopende ruzie tussen de twee landen, die een belangrijke grens delen en ook historische banden met elkaar hebben.

2 uur geleden
Azerbeidzjan: bijna 200 militairen omgekomen in Nagorno-Kabarach

BAKOE (ANP/RTR) - Azerbeidzjan zegt dat 192 militairen van het land en een burger zijn omgekomen bij een offensief vorige week in Nagorno-Kabarach. Het Azerbeidzjaanse leger viel die betwiste enclave aan in een operatie tegen separatisten.

3 uur geleden
Voorzitter EU-parlement 'optimistisch' over migratieakkoord EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet er de komende maanden toch in kunnen slagen om het eindelijk eens te worden over het migratiebeleid, meent de voorzitter van het Europees Parlement. Roberta Metsola is "optimistisch", ook al dreigen de slepende onderhandelingen opnieuw vast te lopen.

4 uur geleden
Berlijn pleit voor internationale waarnemers in Nagorno-Kabarach

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland pleit voor internationale waarnemers in de enclave Nagorno-Kabarach en roept Azerbeidzjan op deze groep binnen te laten. Dat zou volgens Berlijn aantonen dat het land serieus is over het waarborgen van de veiligheid van de etnische Armeniërs in de betwiste regio.

4 uur geleden
Meer dan honderd doden door brand tijdens bruiloft in Irak

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand tijdens een bruiloft in de plaats Hamdaniya in de noordelijke Iraakse provincie Nineve zijn minstens honderd mensen omgekomen, melden Iraakse staatsmedia. Ook raakten zo'n 150 mensen gewond. Die aantallen kunnen nog worden bijgesteld. Volgens lokale media was de brand veroorzaakt door tijdens de bruiloft afgestoken vuurwerk.

4 uur geleden