Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische minister wil beperking van recht op betogen

Belgische minister wil beperking van recht op betogen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische minister Pieter De Crem (Binnenlandse Zaken en Veiligheid) dringt er bij de burgemeesters op aan om het recht op demonstratie in het land vanwege de coronamaatregelen te beperken. "Ik vraag uitdrukkelijk om het recht om te betogen in uw gemeente te beperken of om - indien echt noodzakelijk - een betoging te verbieden", schrijft de Vlaamse christendemocraat in een brief aan de burgemeesters van de gemeenten in België. De brief is ook naar de provinciegouverneurs gestuurd.

In het schrijven verwijst De Crem expliciet naar het beperken van groepsbijeenkomsten. Vorige week zondag tolereerde de Brusselse burgemeester Philippe Close (Parti Socialiste) een Black Live Matters-betoging in de Belgische hoofdstad waar circa 10.000 mensen op afkwamen. Er geldt een samenscholingsverbod in België van meer dan twintig mensen en vanaf 1 juli vijftig mensen.

In zijn brief aan de lokale besturen zegt De Crem dat het recht op betogen niet absoluut is. Er moet rekening worden gehouden met de openbare orde en de veiligheid, maar ook met de volksgezondheid. Om de verspreiding van het virus te bestrijden zijn noodzakelijke maatregelen "essentieel", zoals "het beperken van sociale interacties en het respecteren van een veilige afstand tussen mensen", aldus de minister.

Dit heeft "tot gevolg dat het recht om te betogen vooralsnog beperkt moet worden in het belang van de volksgezondheid." De minister raadt de gemeenten aan in dialoog te gaan met de organisatoren van manifestaties en "hen te wijzen op mogelijke alternatieve manieren om hun recht op vrije meningsuiting uit te oefenen". De Crem zei maandag op de radio ook dat geweld tegen politie- en andere veiligheidsdiensten niet wordt getolereerd.

Meer uit Buitenland

Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

5 minuten geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

5 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

6 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

6 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

7 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

7 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

7 uur geleden