Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische militair die virologen bedreigde is zware wapens kwijt

Belgische militair die virologen bedreigde is zware wapens kwijt

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De voortvluchtige Belgische militair die virologen bedreigde beschikt niet meer over zijn zwaarste wapens. Het wapentuig, waaronder een raketwerper en een machinepistool, is teruggevonden in zijn auto in de bossen vlak bij de Nederlandse grens.

Van de 46-jarige Jurgen C. is nog altijd geen spoor, zegt het Belgische Openbaar Ministerie. De zoektocht gaat verder. "Alles is mogelijk", tekent Het Laatste Nieuws op van de veiligheidsdiensten. "Ook het buitenland." C.'s auto werd gevonden in het Dilserbos, een paar kilometer van het Limburgse Born.

Bij de zoektocht zijn dinsdagavond en -nacht onder meer pantservoertuigen ingezet. Ook de explosievenopruimingsdienst was erbij. In de aangetroffen auto, volgens Belgische kranten een grijze Audi, werden "de gevaarlijkste wapens teruggevonden", aldus het OM. Die zouden zijn meegenomen uit een kazerne.

De zwaarbewapende militair staat op de terroristenlijst wegens extreemrechtse sympathieën. Hij zou in een afscheidsbrief hebben gedreigd met een aanslag tegen "het regime" en tegen virologen. Justitie houdt het op dreigementen over "een aanslag op de structuren van de staat en tegen verschillende personen".

C. zou het onder meer hebben gemunt op viroloog Marc Van Ranst, die uit voorzorg in veiligheid is gebracht. Van Ranst, die de regering adviseert over het coronabeleid en door honderden televisieoptredens afgelopen jaar in België een van de gezichten van de coronacrisis is geworden, wordt al geruime tijd bedreigd en daarom beveiligd.

Meer uit Buitenland

Nikki Haley wint Republikeinse voorverkiezing in Washington

WASHINGTON (ANP/RTR) - Presidentskandidaat Nikki Haley heeft zondag de Republikeinse voorverkiezingen in Washington gewonnen. Het is de eerste overwinning in het nominatieproces voor de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties tegen oud-president Donald Trump. Dat melden Edison Research en CNN.

34 minuten geleden
Tweede deel Dune brengt in eerste weekend 178 miljoen op

LOS ANGELES (ANP) - De tweede Dune-film heeft in het eerste weekend wereldwijd 178 miljoen dollar opgebracht. Dat meldt Variety. De actiefilm heeft hiermee binnen vijf dagen bijna het hele budget terugverdiend. In de VS bracht de film 81,5 miljoen dollar op, waarmee het tot nu toe het beste openingsweekend voor een film van 2024 is.

2 uur geleden
Netanyahu-rivaal Benny Gantz bezoekt Washington

WASHINGTON (ANP/AFP) - Minister Benny Gantz van het Israëlische oorlogskabinet houdt de komende dagen in de Amerikaanse hoofdstad gesprekken met de regering-Biden over een staakt-het-vuren en grotere humanitaire hulp in de Gazastrook.

2 uur geleden
Duitse conservatieven ageren voor meer defensie in EU-verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - Bij de komende Europese verkiezingen zal het Duitse conservatieve CDU/CSU-blok campagne voeren voor grootschalige herbewapening van de Europese Unie, inclusief de aankoop van vliegdekschepen en een eigen raketschild. Dat blijkt uit het zondag bekendgemaakte verkiezingsprogramma van de conservatieven.

4 uur geleden
Wetsvoorstel bekend dat shutdown VS tot eind september voorkomt

WASHINGTON (ANP/RTR) - Onderhandelaars van het Amerikaanse Congres hebben zondag de tekst vrijgegeven van een wetsvoorstel om de overheid te financieren voor de rest van het begrotingsjaar, dat tot eind september loopt. Voor de Verenigde Staten dreigt een overheidssluiting ('shutdown'), tenzij het parlement uiterlijk vrijdag overeenstemming vindt over de begroting.

5 uur geleden
Dodental door Russische droneaanval op woongebouw Odesa gestegen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa blijken zeker twaalf mensen te zijn omgekomen, melden lokale hulpdiensten. Zaterdag had de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Igor Klymenko, nog zeven doden gemeld, onder wie een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

6 uur geleden
Chaos in Haïti nog groter na aanval op grootste gevangenis

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Zwaar gewapende bendeleden hebben in het weekend de grootste gevangenis van Haïti in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince aangevallen. Volgens plaatselijke media stichtten ze eerst branden in de nabije omgeving en voerden ze de aanval met behulp van drones uit. De drones brachten de posities van het gevangenispersoneel in kaart.

6 uur geleden