Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische koning betuigt spijt aan Congo voor daden Leopold II

Belgische koning betuigt spijt aan Congo voor daden Leopold II

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische koning Filip heeft zijn "diepste spijt" betuigd voor de wandaden in Congo in de koloniale periode tijdens het bewind van een van zijn voorgangers, koning Leopold II. De monarch deed dat in een brief aan president Félix Tshisekedi van Congo, een voormalige kolonie van België.

Het Belgische paleis heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Congo viert dinsdag de 60e verjaardag van de onafhankelijkheid. De brief kwam onverwacht.

"Deze geschiedenis bestaat uit gemeenschappelijke verwezenlijkingen, maar ook uit pijnlijke episoden. Ten tijde van Congo-Vrijstaat werden geweld- en gruweldaden gepleegd die op ons collectieve geheugen blijven wegen. Gedurende de daaropvolgende koloniale periode werd eveneens leed veroorzaakt en zijn vernederingen toegebracht. Ik houd eraan mijn diepste spijt te betuigen voor die wonden uit het verleden. Wonden die tegenwoordig weer pijnlijk voelbaar worden door daden van discriminatie, nog te sterk aanwezig in onze samenleving", schrijft Filip.

Schrikbewind Leopold

Koning Leopold II (1835-1909) regeerde vanaf 1885 over Congo dat toen Onafhankelijke Congostaat of Congo-Vrijstaat werd genoemd en zijn eigendom was. De koning behaalde enorme winsten met handel in rubber en ivoor uit het land. De oorspronkelijke bevolking werd slachtoffer van een schrikbewind met dwangarbeid en meedogenloze onderdrukking waarbij miljoenen slachtoffers vielen.

In 1908 besloot het Belgische parlement Congo te annexeren en werd het land een kolonie van België. In 1960 volgde onafhankelijkheid. Tegenwoordig heet het land Democratische Republiek Congo.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Noord-Korea: voorlopig geen top tussen Kim en Trump

PYONGYANG (ANP/RTR) - Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, heeft gezegd dat het Aziatische land voorlopig geen topontmoeting wil tussen haar broer en de Amerikaanse president Donald Trump.

2 uur geleden
Biden komt met economisch reddingsplan van 700 miljard

SCRANTON (ANP/RTR) - Joe Biden, de Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, heeft een economisch plan voor zijn land gepresenteerd als hij in november gekozen wordt tot nieuwe president.

4 uur geleden
Premier Conte komt als eerste met zuidelijk offensief naar Rutte

DEN HAAG (ANP) - De Italiaanse premier Giuseppe Conte is vrijdagavond de eerste Zuid-Europese leider die langskomt bij premier Mark Rutte. Maandag volgen de Spaanse premier Pedro Sánchez en de Portugese minister-president António Costa.

4 uur geleden
Lakens Maxwell verwijderd om zelfmoord te voorkomen

NEW YORK (ANP) - Om te voorkomen dat Ghislaine Maxwell zich, net als haar vroegere vriend Jeffrey Epstein, van het leven berooft, heeft de federale politie van New York al haar kleding en lakens in beslag genomen. Maxwell is gedwongen papieren kleding te dragen en slaapt op een matras zonder beddengoed, melden Amerikaanse media.

5 uur geleden
Parlement Aruba neemt motie aan tegen 'Nederlandse overname’

ORANJESTAD (ANP) - Het parlement van Aruba heeft donderdag unaniem een motie aangenomen waarin het bij de eigen regering er op aandringt om verschillende onderdelen af te wijzen van de voorwaarden die Nederland stelt voor een nieuwe coronalening. Met die lening helpt Nederland Curaçao, Aruba en Sint Maarten de financiële gevolgen van de Covid-19 pandemie op te vangen. Volgens het Arubaanse parlement wil Nederland door middel van de voorwaarden die het daaraan verbindt 'de autonomie van Aruba overnemen’.

6 uur geleden
Interim-president Bolivia besmet met coronavirus

\LA PAZ (ANP/RTR) - De Boliviaanse interim-president Jeanine Añez is besmet met het coronavirus. Dat maakte ze zelf bekend via Twitter. Ze meldt dat ze zich niet ziek voelt en vanuit isolatie haar werk voortzet. "Samen komen we hier weer bovenop", twitterde ze ook.

6 uur geleden
Bolsonaro ondanks corona in goede conditie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die eerder deze week besmet is geraakt met het coronavirus, verkeert in goede gezondheid. "Hij heeft geen complicaties," meldt de persdienst van de president. Volgens het bericht staat Bolsonaro onder constant toezicht van een medisch team.

7 uur geleden