Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische klopjacht op voortvluchtige militair gaat vijfde dag in

Belgische klopjacht op voortvluchtige militair gaat vijfde dag in

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De klopjacht op de voortvluchtige militair Jürgen Conings gaat in België de vijfde dag in, meldt het Federaal Parket. Het is niet duidelijk waar de 46-jarige man zich momenteel bevindt.

Politieagenten en militairen hadden eerder deze week het Nationaal Park Hoge Kempen uitgekamd. Dit park in de Belgische provincie Limburg is vooralsnog gesloten. In de zoektocht naar Conings is zijn auto, die was voorzien van een boobytrap, gevonden. Ook is er een tent aangetroffen, maar het is nog niet duidelijk of Conings hier verbleef.

De man schreef voor zijn verdwijning brieven aan zijn vriendin en de politie. In de eerste brief schrijft Conings onder meer dat hij "niet meer kan en niet meer verder wil met hoe de toekomst er nu uitziet", citeert Het Nieuwsblad na inzage. Conings schrijft ook dat hij "niet kan leven met de leugens van mensen die dan nog beslissen hoe wij moeten leven", waarmee hij zich richt op de politiek en virologen.

In het verzet

Conings verklaart in zijn brief verder dat hij alleen handelt en het hem niet uitmaakt of hij zal sterven door "in het verzet" te gaan. "Ik weet dat ik plots enemy of the state zal zijn. Ze zullen me zoeken en ook wel vinden na een tijd. Ik ben daar klaar voor. Langzamerhand is alles op een plaats gevallen en ben ik begonnen met de voorbereidingen."

Zijn vriendin heeft zich vrijdag via omroep VTM Nieuws rechtstreeks tot Conings gericht. "Jurgen, als je nog leeft, maak geen slachtoffers", aldus de vrouw op de geanonimiseerde beelden. "Zorg dat dit verhaal eindigt. Voor mij. Voor mijn familie. Bepaal zelf hoe, maar zorg dat het stopt."

Meer uit Buitenland

VS-militair overleden die zichzelf in brand stak bij ambassade Israël

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse militair die zichzelf in brand had gestoken bij de Israëlische ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington, is overleden. Dat melden Amerikaanse media.

42 minuten geleden
Slowakije: landen overwegen troepen te sturen naar Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Sommige landen van de EU en de NAVO overwegen troepen naar Oekraïne te sturen, stelt de Slowaakse premier Robert Fico. Hij wil niet zeggen om welke landen het gaat. Het zou niet gaan om een inzet in Europees of NAVO-verband.

1 uur geleden
Aanhang Navalny houdt afscheidsbijeenkomst voor einde week

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat er "voor het einde van de werkweek" een publieke herdenking van hem komt. Er wordt gezocht naar een plek waar de bijeenkomst kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden, zo wordt via sociale media bericht. Aanvankelijk was sprake van een begrafenis, maar volgens Navalny-woordvoerster Kira Jarmisj is nog niet bekend waar en wanneer Navalny wordt begraven.

1 uur geleden
Team van Navalny: begrafenis Navalny voor einde werkweek

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team van medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat hij "voor het einde van de werkweek" wordt begraven. Er wordt gezocht naar een plek waar een publieke begrafenis kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden.

1 uur geleden
Bijna drie jaar cel geëist tegen Russische mensenrechtenactivist

MOSKOU (ANP/AFP) - Een aanklager heeft in Rusland bijna drie jaar cel geëist tegen mensenrechtenactivist Oleg Orlov. De 70-jarige Orlov wordt ervan beschuldigd dat hij de Russische strijdkrachten in diskrediet heeft gebracht en de aanval op Oekraïne meerdere malen heeft veroordeeld.

2 uur geleden
Onderzoek naar kritiek op Israël tijdens slotceremonie Berlinale

BERLIJN (ANP/DPA) - De kritiek op Israël tijdens de slotceremonie van het filmfestival van Berlijn (de Berlinale) wordt onderzocht, aldus de Duitse cultuurminister Claudia Roth..

2 uur geleden
Team: Navalny werd vermoord in aanloop naar gevangenenruil

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny, de Russische oppositieleider die onlangs in een strafkamp overleed, zou in aanmerking zijn gekomen voor een gevangenenruil, zegt zijn team in een YouTubevideo. Navalny zou zijn vermoord vanwege de aanstaande gevangenenruil, wordt beweerd in de video.

2 uur geleden