Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische horeca nog een uur langer open, tot middernacht

Belgische horeca nog een uur langer open, tot middernacht

BRUSSEL (ANP) - Belgische cafés en restaurants mogen nog een uur langer openblijven. Het sluitingsuur schuift volgende week op naar middernacht, hebben de verantwoordelijke Belgische ministers besloten. Ook zijn er weer toeschouwers welkom bij sportwedstrijden en optredens.

België krijgt vanaf volgende week vrijdag een 'coronabarometer', hebben de ministers afgesproken. Die legt vast welke coronamaatregelen horen bij iedere stand van de coronapandemie. Dat moet de regels voorspelbaarder maken en minder ruimte bieden voor verwijten van willekeur. Maar de barometer is "geen automatische piloot", tekent premier Alexander De Croo aan. De regering houdt het laatste woord.

De barometer begint volgende week in het rood, omdat de omikronvariant van het virus nog duchtig om zich heen grijpt. Dat is de stand met de strengste maatregelen, maar die zijn toch soepeler dan de huidige. Zo mogen publieksevenementen buiten en binnen weer tot tweehonderd toeschouwers ontvangen. Als de zaal groot genoeg en goed geventileerd is vervalt die limiet zelfs, mits de aanwezigen een mondkapje dragen. Alleen dansfeesten en nachtclubs blijven voorlopig taboe.

Maatregelenschema

Net als het Nederlandse kabinet, dat eerder bijvoorbeeld met een routekaart voor de coronamaatregelen wilde werken, zon de Belgische regering al meermalen op een maatregelenschema. Maar dat stuitte telkens op veel weerstand. Ook nu was er verzet, onder meer omdat de barometer de handen van de autoriteiten te veel zou binden.

De Croo is blij dat die er desondanks komt. Het heeft volgens hem aan transparantie en voorspelbaarheid ontbroken "en dat heeft het leven van de mensen gecompliceerd".

Bijbehorende versoepelingen

Naast rood kent de barometer, in aflopende volgorde van ernst, de standen oranje en geel. Over drie weken bekijken de ministers of ze kunnen overschakelen naar oranje, met de bijbehorende versoepelingen.

Tot dat moment blijft het mondmasker op veel plaatsen verplicht. Belgen moeten waar mogelijk ook vier dagen per week thuis blijven werken.

Oppepprik

Het coronavirus is immers bepaald nog niet verslagen, brengt viroloog Steven Van Gucht in herinnering. Omikron breekt juist records, en de besmettingen lopen nog altijd op. Maar "men probeert ook rekening te houden met de motivatie van de mensen", legt Van Gucht uit.

Wie voor 1 oktober zijn tweede coronaprik heeft gekregen, dient voor 1 maart een booster te halen, zegt De Croo. Zonder zo'n oppepprik verloopt een coronatoegangsbewijs, nodig voor bijvoorbeeld horeca en evenementen, straks na vijf maanden.

Meer uit Buitenland

Zus Noord-Koreaanse leider waarschuwt tegen flyeracties

PYONGYANG (ANP/RTR) - De invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un waarschuwt voor "verwoestende gevolgen" als er weer propagandaflyers naar Noord-Korea worden gestuurd. Er zijn zeker 29 grote ballonnen met daarin flyers gevonden, aldus zus Kim Yo-jong in een verklaring aan het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

1 uur geleden
Duitse minister verbiedt uiterst rechts medium Compact

BERLIJN (ANP/DPA) - De sociaaldemocratische Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser heeft het blad Compact verboden omdat het extreemrechts zou zijn. Er zijn invallen gedaan in kantoren van het blad en woningen van eigenaren en uitgevers in vier deelstaten. Volgens Faeser is het in 2010 opgerichte medium "een cruciale spreekbuis voor de extreemrechtse scene" in Duitsland.

2 uur geleden
Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

4 uur geleden
Biden: niemand heeft meer voor de Palestijnen gedaan dan ik

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij "de Palestijnen zeer steunt" en "meer voor de Palestijnse gemeenschap heeft gedaan dan wie dan ook". Dat zei Biden in een interview waarin hij zichzelf ook een "zionist" noemde.

5 uur geleden
Trump arriveert op Republikeins partijcongres met oor in verband

MILWAUKEE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is maandagavond lokale tijd gearriveerd op het Republikeinse partijcongres in Milwaukee, in de staat Wisconsin. De oud-president had een verband over zijn oor, waaraan hij zaterdag gewond was geraakt toen hij tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania werd beschoten.

5 uur geleden
Biden bereid in september opnieuw in debat te gaan met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft bevestigd dat hij in september opnieuw in debat wil gaan met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. In het eerste debat van de huidige campagne voor de verkiezingen, vorige maand, oogde Biden regelmatig verward en fragiel.

6 uur geleden
Nieuw, rechtser Europarlement buigt zich meteen over de posten

STRAATSBURG (ANP) - Een nieuw, rechtser Europees Parlement treedt dinsdag aan. Nog maar nauwelijks geïnstalleerd moeten de nieuwe Europarlementariërs deze week meteen belangrijke beslissingen nemen over posten en taakverdeling. Ze kiezen bijvoorbeeld een nieuwe voorzitter voor henzelf, én een voor de Europese Commissie.

6 uur geleden