Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische horeca nog een uur langer open, tot middernacht

Belgische horeca nog een uur langer open, tot middernacht

BRUSSEL (ANP) - Belgische cafés en restaurants mogen nog een uur langer openblijven. Het sluitingsuur schuift volgende week op naar middernacht, hebben de verantwoordelijke Belgische ministers besloten. Ook zijn er weer toeschouwers welkom bij sportwedstrijden en optredens.

België krijgt vanaf volgende week vrijdag een 'coronabarometer', hebben de ministers afgesproken. Die legt vast welke coronamaatregelen horen bij iedere stand van de coronapandemie. Dat moet de regels voorspelbaarder maken en minder ruimte bieden voor verwijten van willekeur. Maar de barometer is "geen automatische piloot", tekent premier Alexander De Croo aan. De regering houdt het laatste woord.

De barometer begint volgende week in het rood, omdat de omikronvariant van het virus nog duchtig om zich heen grijpt. Dat is de stand met de strengste maatregelen, maar die zijn toch soepeler dan de huidige. Zo mogen publieksevenementen buiten en binnen weer tot tweehonderd toeschouwers ontvangen. Als de zaal groot genoeg en goed geventileerd is vervalt die limiet zelfs, mits de aanwezigen een mondkapje dragen. Alleen dansfeesten en nachtclubs blijven voorlopig taboe.

Maatregelenschema

Net als het Nederlandse kabinet, dat eerder bijvoorbeeld met een routekaart voor de coronamaatregelen wilde werken, zon de Belgische regering al meermalen op een maatregelenschema. Maar dat stuitte telkens op veel weerstand. Ook nu was er verzet, onder meer omdat de barometer de handen van de autoriteiten te veel zou binden.

De Croo is blij dat die er desondanks komt. Het heeft volgens hem aan transparantie en voorspelbaarheid ontbroken "en dat heeft het leven van de mensen gecompliceerd".

Bijbehorende versoepelingen

Naast rood kent de barometer, in aflopende volgorde van ernst, de standen oranje en geel. Over drie weken bekijken de ministers of ze kunnen overschakelen naar oranje, met de bijbehorende versoepelingen.

Tot dat moment blijft het mondmasker op veel plaatsen verplicht. Belgen moeten waar mogelijk ook vier dagen per week thuis blijven werken.

Oppepprik

Het coronavirus is immers bepaald nog niet verslagen, brengt viroloog Steven Van Gucht in herinnering. Omikron breekt juist records, en de besmettingen lopen nog altijd op. Maar "men probeert ook rekening te houden met de motivatie van de mensen", legt Van Gucht uit.

Wie voor 1 oktober zijn tweede coronaprik heeft gekregen, dient voor 1 maart een booster te halen, zegt De Croo. Zonder zo'n oppepprik verloopt een coronatoegangsbewijs, nodig voor bijvoorbeeld horeca en evenementen, straks na vijf maanden.

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

5 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

6 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

6 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

6 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

8 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

8 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

9 uur geleden