Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische horeca nog een uur langer open, tot middernacht

Belgische horeca nog een uur langer open, tot middernacht

BRUSSEL (ANP) - Belgische cafés en restaurants mogen nog een uur langer openblijven. Het sluitingsuur schuift volgende week op naar middernacht, hebben de verantwoordelijke Belgische ministers besloten. Ook zijn er weer toeschouwers welkom bij sportwedstrijden en optredens.

België krijgt vanaf volgende week vrijdag een 'coronabarometer', hebben de ministers afgesproken. Die legt vast welke coronamaatregelen horen bij iedere stand van de coronapandemie. Dat moet de regels voorspelbaarder maken en minder ruimte bieden voor verwijten van willekeur. Maar de barometer is "geen automatische piloot", tekent premier Alexander De Croo aan. De regering houdt het laatste woord.

De barometer begint volgende week in het rood, omdat de omikronvariant van het virus nog duchtig om zich heen grijpt. Dat is de stand met de strengste maatregelen, maar die zijn toch soepeler dan de huidige. Zo mogen publieksevenementen buiten en binnen weer tot tweehonderd toeschouwers ontvangen. Als de zaal groot genoeg en goed geventileerd is vervalt die limiet zelfs, mits de aanwezigen een mondkapje dragen. Alleen dansfeesten en nachtclubs blijven voorlopig taboe.

Maatregelenschema

Net als het Nederlandse kabinet, dat eerder bijvoorbeeld met een routekaart voor de coronamaatregelen wilde werken, zon de Belgische regering al meermalen op een maatregelenschema. Maar dat stuitte telkens op veel weerstand. Ook nu was er verzet, onder meer omdat de barometer de handen van de autoriteiten te veel zou binden.

De Croo is blij dat die er desondanks komt. Het heeft volgens hem aan transparantie en voorspelbaarheid ontbroken "en dat heeft het leven van de mensen gecompliceerd".

Bijbehorende versoepelingen

Naast rood kent de barometer, in aflopende volgorde van ernst, de standen oranje en geel. Over drie weken bekijken de ministers of ze kunnen overschakelen naar oranje, met de bijbehorende versoepelingen.

Tot dat moment blijft het mondmasker op veel plaatsen verplicht. Belgen moeten waar mogelijk ook vier dagen per week thuis blijven werken.

Oppepprik

Het coronavirus is immers bepaald nog niet verslagen, brengt viroloog Steven Van Gucht in herinnering. Omikron breekt juist records, en de besmettingen lopen nog altijd op. Maar "men probeert ook rekening te houden met de motivatie van de mensen", legt Van Gucht uit.

Wie voor 1 oktober zijn tweede coronaprik heeft gekregen, dient voor 1 maart een booster te halen, zegt De Croo. Zonder zo'n oppepprik verloopt een coronatoegangsbewijs, nodig voor bijvoorbeeld horeca en evenementen, straks na vijf maanden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Topgeneraals VS en Rusland praten voor het eerst sinds invasie

WASHINGTON/BRUSSEL (ANP/RTR) - De hoogste Amerikaanse militaire officier, generaal Mark Milley, en de Russische stafchef Valeri Gerasimov hebben elkaar voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne gesproken, meldt het Pentagon. Zoals vooraf afgesproken, blijft de inhoud van het telefoongesprek geheim.

3 uur geleden
VS kunnen Oekraïne wapens geven tegen Russische vloot

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering bekijkt of het Oekraïne zware wapens kan leveren om de Russische vloot in de Zwarte Zee te bestrijden. Het Witte Huis werkt aan een plan om geavanceerde anti-scheepsraketten aan het Oekraïense leger te geven. Het kan een einde maken aan de Russische zeeblokkade.

3 uur geleden
Gepensioneerde koning Juan Carlos aangekomen in Spanje

MADRID (ANP/AFP) - De gepensioneerde Spaanse koning Juan Carlos is donderdagavond aangekomen in Spanje. De 84-jarige gepensioneerde koning blijft tot en met maandag in zijn geboorteland. Het is de eerste keer dat Juan Carlos weer in Spanje is sinds hij het land in 2020 halsoverkop verliet, nadat hij in opspraak was geraakt over financiële transacties met onder meer Saudi-Arabië.

3 uur geleden
Senaat VS keurt militair hulppakket Oekraïne van 40 miljard goed

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse Senaat heeft een militair hulppakket ter waarde van 40 miljard dollar (zo'n 38 miljard euro) goedgekeurd om Oekraïne te steunen. Dat land is in oorlog met Rusland. Eerder stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden al in met het voorstel.

4 uur geleden
Songfestivaluitslag niet aangepast na ontdekken verdachte stemmen

TURIJN (ANP) - De uitslag van de finale van het Eurovisie Songfestival wordt niet meer aangepast. De European Broadcasting Union (EBU) heeft de eindrangschikking bevestigd nadat er de afgelopen dagen onderzoek is gedaan naar mogelijke stemfraude bij de jury's van zes landen.

5 uur geleden
Griekse componist Vangelis (Chariots of Fire) overleden

ATHENE (ANP/RTR) - De Griekse componist en muzikant Vangelis is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was onder meer bekend van de muziek van de film Chariots of Fire uit 1981, waarvoor hij een Oscar won, en die van Blade Runner uit 1982. Hij stierf dinsdag al, melden Griekse media, zonder een doodsoorzaak te geven.

5 uur geleden
Oekraïense gouverneur: zeker 12 doden bij aanval op Severodonetsk

SEVERODONETSK (ANP/AFP) - Door Russische beschietingen op de Oost-Oekraïense stad Severodonetsk zijn zeker twaalf doden en veertig gewonden gevallen, meldt de Oekraïense gouverneur van de regio. Hij verwacht dat de aantallen nog oplopen.

5 uur geleden