Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische formateurs bereiken akkoord over inhoud

Belgische formateurs bereiken akkoord over inhoud

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De zeven partijen die in België een federale regering willen vormen, hebben een akkoord over het beleid en de begroting. Dat melden bronnen rond de onderhandelingen. Over wie de premier wordt en hoe de bevoegdheden worden verdeeld, wordt nog gepraat.

Het akkoord komt na een marathonvergadering van meer dan 21 uur. Sociaaldemocraten, groenen en liberalen aan beide kanten van de taalgrens en de Vlaamse christendemocraten stappen samen in een regering. Deze zogenoemde Vivaldi-coalitie moet de eerste volwaardige regering vormen sinds december 2018.

De Vlaamse liberale leider Alexander De Croo en de leider van de Waalse socialisten Paul Magnette brengen later op de dag verslag uit bij koning Filip. Een van hen wordt mogelijk premier.

Donderdag vervalt het mandaat van de tijdelijke 'coronaregering' van premier Sophie Wilmès. De bedoeling is dat op die dag de regeringsverklaring wordt afgelegd.

Meer uit Buitenland

Hamas meldt 16 doden in Rafah afgelopen nacht

RAFAH (ANP/RTR) - In Rafah zijn afgelopen nacht zestien Palestijnen gedood, meldt Hamas. Ondanks vele internationale oproepen om het offensief in de stad te staken, heeft Israël daar in de nacht en ochtend verdere lucht- en tankaanvallen uitgevoerd.

1 uur geleden
UNRWA: ongeveer miljoen mensen ontvluchtten Rafah

RAFAH (ANP) - De afgelopen drie weken zijn ongeveer 1 miljoen mensen Rafah ontvlucht, meldt de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). De maanden daarvoor waren juist veel Palestijnen gevlucht naar die stad in het zuiden van de Gazastrook. Begin mei riep Israël op om delen van Rafah te evacueren, omdat het een offensief op de stad begon.

2 uur geleden
België levert komende jaren 30 F-16's aan Oekraïne

BRUSSEL (ANP/BELGA) - België gaat de komende jaren dertig F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne, meldt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib. De eerste toestellen moeten dit jaar nog aankomen, de rest uiterlijk in 2028.

3 uur geleden
EU-ministers van Defensie bijeen over Oekraïne

BRUSSEL (ANP/DPA) - De ministers van Defensie van de Europese Unie komen dinsdag bijeen in Brussel om over militaire hulp aan Oekraïne te praten en over pogingen om de Europese defensie-industrie te versterken.

4 uur geleden
7900 mensen in Papoea-Nieuw-Guinea uit voorzorg geëvacueerd

PORT MORESBY (ANP/AFP) - Papoea-Nieuw-Guinea evacueert zo'n 7900 mensen van een regio waar vrijdag een grote aardverschuiving is geweest, zei de regionale functionaris Sandis Tsaka dinsdag tegen het persbureau AFP. Er wordt gevreesd voor nieuwe aardverschuivingen.

5 uur geleden
Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen officieel Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP) - Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen vanaf dinsdag officieel de Palestijnse staat. De drie landen kondigden afgelopen week aan die stap te gaan zetten, tot woede van Israël.

8 uur geleden
Argentijnse regering moet voedselhulp toestaan

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De regering Milei van Argentinië moet van de rechter tonnen voedsel aan de armen vrijgeven. Het voedsel werd vastgehouden in afwachting van een screening van het sociale hulpverleningssysteem.

8 uur geleden