Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische experts geven eerste schets exitstrategie

Belgische experts geven eerste schets exitstrategie

BRUSSEL (ANP) - Een werkgroep van tien Belgische deskundigen presenteert dinsdag een eerste rapport over hoe het land op termijn de coronamaatregelen geleidelijk kan gaan versoepelen. De expertgroep onder leiding van hoogleraar infectieziekten Erika Vlieghe heeft de opdracht gekregen een exitstrategie op papier te zetten.

Vooral het verloop van de epidemie is leidend, zei Vlieghe vorige week tegen Het Laatste Nieuws. Pas als de druk op de ziekenhuizen en de rest van het medische systeem lichter wordt kan sprake zijn van enige versoepeling. "De epidemie moet voldoende op haar retour zijn voor we heel voorzichtig een klein stukje van de maatregelen kunnen afbouwen."

Inwoners van België moeten sinds 18 maart zo veel mogelijk thuisblijven. Samenscholingen en niet-noodzakelijke verplaatsingen zijn verboden. Volgens Vlieghe valt de lockdown de bevolking steeds zwaarder, maar "dat mag zeker niet het enige criterium zijn om te beslissen de maatregelen te versoepelen."

De lockdown werd eind maart verlengd tot en met 19 april. Een verdere verlenging tot begin mei is waarschijnlijk, mede omdat het coronavirus relatief veel levens heeft geëist in België. "Want we zijn nu pas op het hoogtepunt van de epidemie aan het komen", aldus Vlieghe. Zij sluit zeker niet uit dat na een eventuele versoepeling de teugels weer strakker worden aangetrokken. "Dat is de accordeonstrategie: als we voelen dat er weer te veel gevallen zijn, moeten we opnieuw ingrijpen. We moeten een goed plan B hebben."

Een terugkeer naar de normale situatie kan alleen stapsgewijs kan gebeuren, benadrukte ook premier Sophie Wilmès. Haar minderheidsregering heeft de goedkeuring van het parlement om drie tot zes maanden met volmachten te regeren. Wilmès heeft geconstateerd dat de coronacrisis de samenleving en sociale omgang verandert, en dat voor het maken van "fundamentele keuzes" een regering met volledige bevoegdheden nodig zal zijn.

Meer uit Buitenland

Senator Chuck Schumer in Kyiv om Oekraïne gerust te stellen

KYIV/WASHINGTON (ANP) - De voorzitter van de Amerikaanse Senaat Chuck Schumer bezoekt Kyiv volgens Amerikaanse media om president Volodymyr Zelensky gerust te stellen over voortgaande hulp uit de VS. De Democratische senaatsvoorzitter belooft extra hulp ongeacht of het voorgestelde pakket van 60 miljard dollar (55 miljard euro) dat vooralsnog in het Huis van Afgevaardigden is gestrand, wordt goedgekeurd of niet.

34 minuten geleden
Israël stuurt delegatie naar Parijs om impasse te doorbreken

PARIJS (ANP/AFP) - Een Israëlische delegatie onder leiding van het hoofd van de Mossad reist naar Parijs in de hoop de impasse in het overleg over een nieuw bestand met Hamas in de Gazastrook te doorbreken. Met het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst gaat ook de top van de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet mee, melden Israëlische media.

1 uur geleden
Bolsonaro weigert te getuigen in onderzoek naar staatsgreep

RIO DE JANEIRO (ANP/DPA) - De Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro heeft geweigerd te getuigen in het onderzoek naar een vermeende staatsgreep na de laatste presidentsverkiezingen. Bolsonaro werd verhoord op het hoofdkantoor van de politie in de hoofdstad Brasilia.

2 uur geleden
Poetin prijst 'ware helden die in Oekraïne vechten'

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in een toespraak "de ware helden van het volk" geprezen die in Oekraïne vechten. Het zijn de verdedigers van het vaderland. Hij zei verder dat de Russische wapenindustrie de productie heeft verveelvoudigd en de hoogstnodige bewapening voor de troepen kan leveren.

4 uur geleden
Netanyahu stelt kabinet plan voor naoorlogs Gaza voor

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn oorlogskabinet voor de eerste keer een formeel plan gepresenteerd voor wat er met de Gazastrook moet gebeuren na de grondoorlog. Dat schrijft onder meer The Times of Israel.

6 uur geleden
Trump wil dat rechtszaak rond geheime documenten wordt afgewezen

MIAMI (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wil dat de rechter de strafzaak tegen hem rond het achterhouden van geheime documenten afwijst. Zijn advocaten in de zaak zeggen dat de vervolging juridisch gebrekkig is, blijkt uit een rechtbankdocument.

7 uur geleden
Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

7 uur geleden