Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische boer sleept TotalEnergies voor rechter om klimaatschade

Belgische boer sleept TotalEnergies voor rechter om klimaatschade

BRUSSEL (ANP/BELGA/RTR) - Een Belgische boer begint een rechtszaak tegen het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies. Hij eist een vergoeding voor de schade die zijn boerderij door klimaatverandering heeft opgelopen. Het is de eerste klimaatprocedure tegen een multinational in België.

De boer, Hugues Falys, wordt gesteund door verschillende mensenrechten- en milieuorganisaties, waaronder Greenpeace. De klimaatcrisis heeft een enorme impact op zijn boerderij, zegt Falys. "Extreem weer zoals droogte of hevige regen zorgt ervoor dat ik veel minder opbrengst heb, het geeft ook extra werk en stress door de onzekerheid." TotalEnergies is een van de twintig grootste uitstoters van CO2 ter wereld en deels verantwoordelijk voor zijn klimaatschade, vindt hij.

Het is volgens Greenpeace bewezen dat het olieconcern al sinds de jaren zeventig op de hoogte is van zijn impact op het klimaat. Het concern beschikt over de grootste raffinaderij in België, meldt de milieuorganisatie. Een woordvoerder van TotalEnergies weigerde commentaar te geven op de zaak.

Ongebruikelijk

De Belgische zaak is ongebruikelijk omdat Falys een buitenlands bedrijf aansprakelijk stelt voor klimaatschade die in eigen land is aangericht. TotalEnergies heeft zijn hoofdkantoor in Parijs. De Belgische boer uit Lessenbos in de provincie Henegouwen is van mening dat TotalEnergies de Belgische wet niet heeft nageleefd, die stelt dat iedereen die schade veroorzaakt deze moet vergoeden.

In een vergelijkbare grote klimaatzaak beweert de Peruaanse boer Saul Luciano Lliuya dat de uitstoot van het Duitse nutsbedrijf RWE heeft bijgedragen aan het smelten van de gletsjers in de Andes. Die zaak is sinds 2015 in behandeling bij een Duitse rechtbank.

Meer uit Financieel

Justitie eist boete van ruim 24 miljoen euro voor PostNL België

ANTWERPEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie in België heeft in een zaak tegen de Belgische tak van PostNL een boete geëist van 24,4 miljoen euro. Volgens de aanklager hebben twee onderdelen van het postbedrijf, PostNL Cargo en PostNL Pakketten, enkele jaren op een onwettige manier personeel van derden ingezet. Zo werd een beroep gedaan op werknemers van een ander bedrijf, maar was het PostNL die het meeste gezag over hen had.

18 minuten geleden
Voor onder meer KLM en Air France dreigt boete om 'groenwassen'

BRUSSEL (ANP/RTR) - Onder meer KLM en zustermaatschappij Air France hebben een brief ontvangen van de Europese toezichthouders met een dreigende boete voor 'groenwassen'. Dat hebben de maatschappijen bevestigd na berichtgeving van de Belgische omroep RTBF. Europese toezichthouders als de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vinden dat de maatschappijen zich te groen voordoen en eisen dat ze deze claims binnen dertig dagen aanpassen.

1 uur geleden
VodafoneZiggo hoopt met voetbalrechten meer klanten te behouden

UTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo hoopt met het verwerven van de uitzendrechten van de UEFA-voetbalwedstrijden vanaf het najaar meer klanten met een vaste aansluiting aan zich te kunnen binden. Het telecombedrijf raakte de laatste tijd opnieuw veel van deze klanten kwijt.

1 uur geleden
Opkomst Chinese webshops leidt tot omzetdaling in Europa

BRUSSEL (ANP) - De vijfhonderd grootste Europese webshops hebben vorig jaar een lagere omzet behaald dan het jaar daarvoor. Dit meldt Cross-Border Commerce Europe, een platform voor de Europese onlineretail, in zijn jaarlijkse onderzoek naar de grootste webwinkels van het continent. De omzetdaling komt volgens de studie onder meer door de instabiele economie wereldwijd en door stevige concurrentie van Amerikaanse en opkomende Chinese webshops als Shein en Temu.

1 uur geleden
Eneco stopt met 'sneller klimaatneutraal'-claim na aandringen ACM

DEN HAAG (ANP) - Energieleverancier Eneco stopt met het gebruik van de slogan "sneller klimaatneutraal" in hun reclames na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die claim kan voor onduidelijkheid zorgen bij consumenten over de specifieke duurzaamheidsvoordelen van producten van Eneco, aldus de marktwaakhond. Daarmee is die mogelijk misleidend.

1 uur geleden
Bouwer BAM hard onderuit op Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - BAM ging donderdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs na tegenvallende resultaten. De grootste bouwer van Nederland zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Ook blijven de marktomstandigheden volgens BAM op korte termijn uitdagend als gevolg van hogere rente en politieke onzekerheden. Het aandeel werd bijna 17 procent lager gezet.

2 uur geleden
Maersk verwacht verbetering wereldwijde containerhandel

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De vooruitzichten voor de wereldwijde containerhandel verbeteren, ondanks de verstoringen door de aanvallen van schepen door Houthi-rebellen in de Rode Zee. Het Deense Maersk, een van de grootste containerrederijen ter wereld, heeft donderdag bij zijn kwartaalcijfers de vooruitzichten voor de handel in positieve zin aangescherpt.

2 uur geleden