Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische bierbrouwers hadden in 2023 een historisch slecht jaar

Belgische bierbrouwers hadden in 2023 een historisch slecht jaar

BRUSSEL (ANP) - Belgische bierbrouwers hebben een historisch slecht jaar achter de rug. Zowel de binnenlandse bierconsumptie als de export daalde vorig jaar sterk, meldt branchevereniging Belgische Brouwers, met leden als AB InBev (Jupiler, Hoegaarden, Leffe en Stella Artois), Duvel en Grimbergen.

Hoewel 23 nieuwe brouwerijen de deuren openden, zagen er 36 zich genoodzaakt hun deuren te sluiten. Eind vorig jaar telde Belgiƫ 417 brouwerijen, in vergelijking met 430 in 2022.

In 2023 werd 6,5 miljoen hectoliter bier geconsumeerd in Belgiƫ, een daling van 5,8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In het verleden konden de brouwers deze daling grotendeels opvangen via hun export, maar het voorbije jaar nam die voor het eerst in de geschiedenis af met bijna 7,5 procent. Volgens Belgische Brouwers is de daling te wijten aan de toenemende concurrentie en de stijgende loon- en energiekosten.

'Glas halfvol'

Maar ook het consumptiepatroon verandert, stellen de bierbrouwers. Men drinkt steeds minder in volume, terwijl de populariteit van speciaalbieren en alcoholvrij toeneemt.

De Belgische bierbranche staat voor "grote uitdagingen", zegt directeur Krishan Maudgal van de branchevereniging. Volgens hem "dreigt de slinger in de strijd tegen alcoholmisbruik soms door te slaan en lijken bepaalde beleidsmakers elke vorm van alcoholgebruik aan banden te willen leggen". De bijdrage van de brouwerijsector is volgens hem van "onschatbare waarde" voor de Belgische economie. De Belgische brouwerijen zijn volgens het Belgisch Planbureau goed voor 1 procent van het bruto nationaal product en leveren 50.000 banen op.

Ondanks de dalende cijfers, blijft de reputatie van het Belgisch bier intact, zegt Maudgal. "Onze brouwers leggen een ongelooflijke veerkracht aan de dag om het hoofd te bieden aan de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Net zoals ze in het verleden ook altijd gedaan hebben. Het glas is en blijft steeds halfvol."

Meer uit Financieel

Wall Street kampt met grootste verkoopgolf in anderhalf jaar

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten kampten woensdag met de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar tijd. Dat kwam vooral door tegenvallende kwartaalberichten van de grote concerns Tesla en Alphabet, het moederbedrijf van Google.

1 uur geleden
UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

4 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

5 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

6 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

8 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

8 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

8 uur geleden