Belgische bierbrouwers hadden in 2023 een historisch slecht jaar
BRUSSEL (ANP) - Belgische bierbrouwers hebben een historisch slecht jaar achter de rug. Zowel de binnenlandse bierconsumptie als de export daalde vorig jaar sterk, meldt branchevereniging Belgische Brouwers, met leden als AB InBev (Jupiler, Hoegaarden, Leffe en Stella Artois), Duvel en Grimbergen.
Hoewel 23 nieuwe brouwerijen de deuren openden, zagen er 36 zich genoodzaakt hun deuren te sluiten. Eind vorig jaar telde België 417 brouwerijen, in vergelijking met 430 in 2022.
In 2023 werd 6,5 miljoen hectoliter bier geconsumeerd in België, een daling van 5,8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In het verleden konden de brouwers deze daling grotendeels opvangen via hun export, maar het voorbije jaar nam die voor het eerst in de geschiedenis af met bijna 7,5 procent. Volgens Belgische Brouwers is de daling te wijten aan de toenemende concurrentie en de stijgende loon- en energiekosten.
'Glas halfvol'
Maar ook het consumptiepatroon verandert, stellen de bierbrouwers. Men drinkt steeds minder in volume, terwijl de populariteit van speciaalbieren en alcoholvrij toeneemt.
De Belgische bierbranche staat voor "grote uitdagingen", zegt directeur Krishan Maudgal van de branchevereniging. Volgens hem "dreigt de slinger in de strijd tegen alcoholmisbruik soms door te slaan en lijken bepaalde beleidsmakers elke vorm van alcoholgebruik aan banden te willen leggen". De bijdrage van de brouwerijsector is volgens hem van "onschatbare waarde" voor de Belgische economie. De Belgische brouwerijen zijn volgens het Belgisch Planbureau goed voor 1 procent van het bruto nationaal product en leveren 50.000 banen op.
Ondanks de dalende cijfers, blijft de reputatie van het Belgisch bier intact, zegt Maudgal. "Onze brouwers leggen een ongelooflijke veerkracht aan de dag om het hoofd te bieden aan de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Net zoals ze in het verleden ook altijd gedaan hebben. Het glas is en blijft steeds halfvol."
Meer uit Financieel
BARCELONA (ANP/DPA) - De oprichter van het wereldwijd succesvolle Spaanse modeconcern Mango, de 71-jarige miljardair Isak Andic, is omgekomen bij een ongeluk tijdens een uitstapje met de familie. Televisiezender RTVE en andere Spaanse media melden dat de ondernemer van Turkse afkomst in het Montserratgebergte bij Barcelona uitgleed en ongeveer 150 meter naar beneden zou zijn gestort.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is goed dat er wordt nagedacht over de gevolgen van grote noodsituaties voor het betaalverkeer, maar daarbij zou Nederland zich niet moeten blindstaren op contant geld als enige terugvaloptie. Dat zegt Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Digitale betaalmogelijkheden zijn namelijk sneller op grote schaal in te zetten dan munt- en briefgeld, meent hij.
14 uur geledenPARIJS (ANP) - Kredietbeoordelaar Moody's is negatiever over de staatsfinanciën van Frankrijk. Het ratingbureau verlaagde het rapportcijfer voor de Franse financiële gezondheid om de politieke crisis in het land. Die zit maatregelen dwars die de overheidsbegroting op orde moeten brengen, stelt Moody's.
16 uur geledenBELGRADO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het grootste olie- en gasbedrijf van Servië krijgt te maken met Amerikaanse en Britse sancties om de banden met Rusland. Dat zei de Servische president Aleksandar Vucic in een tv-interview.
19 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De voorvrouw van werkgeversorganisatie VNO-NCW doet, met tegenzin, een oproep om het kopen van producten van Europese makelij te verplichten. In een interview met De Telegraaf noemt Ingrid Thijssen zo'n eis onvermijdelijk nu andere grote machtsblokken ook met maatregelen komen die de eigen industrie voortrekken.
20 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het is TikTok niet gelukt meer tijd te winnen om een dreigend verbod in de Verenigde Staten af te wenden. Op 19 januari wordt de video-app verbannen uit Amerikaanse appstores van Google en Apple, tenzij het Chinese moederbedrijf ByteDance TikTok verkoopt. De twee bedrijven eisten bij een rechter uitstel van dat verbod om een hoger beroep voor het Hooggerechtshof af te wachten, maar de rechter ging daar niet in mee.
21 uur geledenUTRECHT (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste week na Sinterklaas al veel kerstkaarten verstuurd, merkt directeur Maurice Unck van de Nederlandse postdivisie van PostNL. Volgens hem zijn deze week miljoenen kaarten door de sorteercentra zijn gegaan. Na Sinterklaas komt traditioneel de verkoop van kerstkaarten op gang. Hallmark en Paperclip Cards verwachten echter niet dat mensen dit jaar meer kerstkaarten kopen dan vorig jaar.
22 uur geleden