Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgische atleet Abdi wint marathon Rotterdam in Europees record

Belgische atleet Abdi wint marathon Rotterdam in Europees record

ROTTERDAM (ANP) - De Belgische atleet Bashir Abdi heeft de marathon van Rotterdam gewonnen in een Europees record van 2 uur, 3 minuten en 35 seconden. De winnaar van olympisch brons nam na 36 kilometer de leiding in de wedstrijd en kwam solo na 42,195 kilometer over de finish aan de Coolsingel.

De 32-jarige Abdi verbeterde de oude Europese recordtijd van 2.04.16, die de Turk Kaan Kigen Özbilen in 2015 in Valencia liep. De winnende tijd lag ook onder de 2.03.39, waarin de Ethiopiër Tamirat Tola vorige week de marathon van Amsterdam won. Zo is de Maasstad in bezit gekomen van de snelste marathon ooit gelopen op Nederlandse bodem.

De Keniaan Marius Kipserem, in 2019 winnaar van de marathon in Rotterdam, arriveerde als tweede in 2.04.04 en dook ook onder het oude parcoursrecord van 2.04.11. De Ethiopiër Dawit Wolde eindigde als derde in 2.04.27.

Goed bevriend

Abdi is de eerste Europese winnaar van de marathon na de Spanjaard Fabian Roncero in 1999. Hij is na Vincent Rousseau in 1994 de tweede Belgische winnaar van de hardloopklassieker in Rotterdam. De Belg is goed bevriend met de Nederlandse recordhouder Abdi Nageeye, die eveneens van Somalische afkomst is. Tijdens de olympische marathon afgelopen zomer in Sapporo liep Nageeye naar het zilver en zweepte hij Abdi in de laatste kilometer op ook voor het podium te gaan. De beelden maakten veel indruk.

In Rotterdam was het tempo vanaf de start strak en hoog. Bij de doorkomsten lagen de tussentijden voortdurend ruim onder het parcoursrecord, dat Kipserem in 2019 had gevestigd. De 33-jarige Keniaan versnelde onverwacht al vroeg, na 25 kilometer. Wolde en de Keniaan Emmanuel Saina volgden even, maar bij een volgende tempoversnelling kwam de titelverdediger alleen aan kop te lopen.

Na 30 kilometer werd duidelijk dat Kipserem het in zijn eentje niet ging volhouden. Abdi sloot na 32,5 kilometer weer aan en ook Wolde keerde terug voorin. Het trio bleef enkele kilometers bij elkaar, maar op 6 kilometer van de meet trok Abdi door en loste hij Kipserem en Wolde. In soepele tred nam de Belg steeds verder afstand en kon hij zich in de laatste kilometer baden in het applaus van de vele duizenden toeschouwers langs de kant.

Meer uit Sport

Shorttrackster Schulting gaat langebaanschaatsen bij Jumbo

HEERENVEEN (ANP) - Shorttrackster Suzanne Schulting sluit aan bij schaatsploeg Jumbo. De meervoudig olympisch kampioene gaat het shorttracken combineren met langebaanschaatsen, meldt de ploeg van coach Jac Orie.

58 minuten geleden
Tennisster Rus pijnlijk onderuit tegen Gauff in Madrid: 0-6 0-6

MADRID (ANP) - Tennisster Arantxa Rus heeft in de tweede ronde van het graveltoernooi in Madrid een pijnlijke nederlaag geleden. De Nederlandse nummer 47 van de wereld was kansloos tegen de Amerikaanse Coco Gauff. Ze verloor in twee sets met de veelzeggende cijfers 6-0 6-0.

1 uur geleden
Wielrenner Nys wint tweede etappe in Ronde van Romandië

SALVAN (ANP) - Wielrenner Thibau Nys heeft de tweede etappe in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De 21-jarige Belg van Lidl-Trek was na 171 kilometer tussen Fribourg en Salvan de beste in een sprint van drie renners na de beklimming van Les Marécottes. Nys versloeg de Italiaan Andrea Vendrame en de Australisch kampioen Luke Plapp.

1 uur geleden
Tennisser Gasquet verliest duizendste wedstrijd op ATP-toernooi

MADRID (ANP) - Tennisser Richard Gasquet heeft zijn duizendste wedstrijd op het ATP-circuit niet met een zege kunnen bekronen. De 37-jarige Fransman verloor van de Italiaan Lorenzo Sonego in de eerste ronde van het graveltoernooi van Madrid (6-2 7-5).

4 uur geleden
Daleman (17) en Van Oorschot (20) nieuw in shorttrackselectie

UTRECHT (ANP) - Diede van Oorschot en Angel Daleman maken vanaf komend seizoen deel uit van de nationale shorttrackselectie. Voor Sven Roes is na twee jaar blessureleed juist geen plaats meer. De 24-jarige Roes vindt dat "oneerlijk", schrijft hij op Instagram. "Maar topsport is hard en dat blijkt."

4 uur geleden
Nederlandse judoka's komen niet in buurt van medaille op EK

ZAGREB (ANP) - De Nederlandse judoka's zijn op de eerste dag van de EK in Zagreb niet in de buurt van een medaille gekomen. Pleuni Cornelisse werd in de achtste finales van de klasse tot 57 kilogram uitgeschakeld. Julie Beurskens (-57 kilogram) en Naomi Krevel (-52 kilogram) sneuvelden in de tweede ronde.

5 uur geleden
Ineos Grenadiers met kopman Thomas en Arensman naar Giro

LONDEN (ANP) - Wielrenner Geraint Thomas begint op 4 mei als kopman van Ineos Grenadiers aan de Giro d'Italia. Hij krijgt hulp van Thymen Arensman, de Nederlander die vorig jaar als zesde eindigde in de Giro. Filippo Ganna, Tobias Foss, Magnus Sheffield, Jhonatan Narváez en Connor en Ben Swift completeren de formatie.

5 uur geleden