Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgisch parlement aan de slag met koloniaal verleden

Belgisch parlement aan de slag met koloniaal verleden

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het Belgisch parlement gaat zich buigen over het koloniaal verleden van België. Dat hebben de Kamervoorzitter en de fractieleiders besloten. Ze hebben de commissie Buitenlandse Zaken opdracht gegeven te kijken hoe vorm kan worden gegeven aan de verwerking van en verzoening met het koloniaal verleden, en welke wetenschappers, gemeenschappen en andere expertgroepen daarbij betrokken kunnen worden. Mogelijk wordt een soort waarheidscommissie opgericht.

Op 30 juni is het zestig jaar geleden dat Congo afhankelijk werd, maar ook ook Rwanda en Burundi stonden bijna vijftig jaar onder Belgisch bestuur. Het gebied Ruanda-Urundi werd op 1 juli 1962 onafhankelijk als de staten Rwanda en Burundi. De Black Lives Matter-demonstraties die uit de Verenigde Staten ook naar België zijn overgewaaid, hebben de oude wonden van de geschiedenis weer opengereten.

Zo werden de afgelopen weken in verschillende Belgische plaatsen standbeelden van koning Leopold II besmeurd en beschadigd. De tweede koning der Belgen wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen Congolezen in de toenmalige Kongo-Vrijstaat die in de negentiende eeuw zijn privébezit was.

Parlementsvoorzitter Patrick Dewael zei dit weekeinde: "Het is tijd dat België in het reine komt met haar koloniale verleden." Voor het parlementair reces wordt besloten hoe het werk wordt voortgezet.

Meer uit Buitenland

Rusland geeft Oekraïne de schuld van droneaanval op Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne zit achter een "terroristische droneaanval" dinsdagochtend op Moskou, stelt het Russische ministerie van Defensie. Alle acht drones zouden zijn neergehaald. De burgemeester van Moskou maakt melding van lichte schade aan gebouwen en twee gewonden.

1 uur geleden
Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

5 uur geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

11 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

11 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

12 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

13 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

13 uur geleden