Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Belgisch gezin krijgt schadevergoeding om PFAS-vervuiling

Belgisch gezin krijgt schadevergoeding om PFAS-vervuiling

ANTWERPEN (ANP) - Chemiebedrijf 3M moet vanwege PFAS-vervuiling een schadevergoeding van 2.000 euro betalen aan een gezin uit Zwijndrecht, in de Belgische provincie Antwerpen, heeft een rechter besloten. In het bloed van de ouders en hun twee kinderen zijn abnormaal hoge hoeveelheden PFAS aangetroffen.

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt en niet van nature in het milieu voorkomen. Te veel PFAS kan schadelijk voor de gezondheid zijn.

Het gezin woont volgens Belgische media op ongeveer een kilometer van de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Tijdens graafwerkzaamheden kwam grootschalige bodem- en watervervuiling door PFAS aan het licht, waarvoor het chemieconcern verantwoordelijk wordt geacht. Bij bloedtesten bij het gezin werd tot meer dan honderd keer de toegelaten hoeveelheid PFAS-waarde aangetroffen. Ook in hun moestuin werd PFAS gevonden.

500 euro

Het gezin stapte naar de rechter om een schadevergoeding te eisen op grond van ‘overmatige burenhinder’. De rechter wees 500 euro per gezinslid toe.

Volgens de advocaat van het gezin is met de uitspraak "het hek van de dam voor de duizenden omwonenden". Tegen het vonnis kan nog wel hoger beroep worden aangetekend.

Meer uit Gezond

Fivoor heeft moeite plek te vinden voor psychiatrische klinieken

DEN DOLDER (ANP) - Zorginstelling Fivoor heeft grote moeite om een nieuwe plek te vinden voor haar psychiatrische klinieken in het Utrechtse dorp Den Dolder. Bij een ervan werd Michael P. behandeld, die in 2017 in de omgeving de 25-jarige Anne Faber om het leven bracht.

1 dag geleden
Inspectie eist verbeteringen bij bevolkingsonderzoek borstkanker

UTRECHT (ANP) - De kwaliteit van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker staat onder druk. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De medewerkers die het onderzoek uitvoeren, hebben te maken met hoge werkdruk en er is veel ziekteverzuim. "Medewerkers werken niet in een cultuur om veilig met elkaar te kunnen leren en reflecteren op wat er beter kan", constateert de inspectie ook.

1 dag geleden
Zorginstituut wil obesitasmedicijn Wegovy niet in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw geneesmiddel tegen overgewicht en obesitas, Wegovy, moet volgens Zorginstituut Nederland niet worden opgenomen in het basispakket. Het instituut heeft daarover een advies uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid). Hoewel het obesitasmedicijn volgens het Zorginstituut bewezen effectief is, zijn er nog grote onduidelijkheden over de gezondheidseffecten voor patiënten.

1 dag geleden
Overlevingskansen kankerpatiënten weer gestegen

UTRECHT (ANP) - De kansen om kanker (langer) te overleven zijn de afgelopen twintig jaar "bemoedigend" gestegen, meldt Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

2 dagen geleden
Twentse ziekenhuizen werken nauwer samen, fusie is mogelijk

ENSCHEDE (ANP) - De ziekenhuizen in de Twentse steden gaan nauwer samenwerken. Mogelijk leidt dat uiteindelijk tot een fusie van Medisch Spectrum Twente (Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo).

5 dagen geleden
Pfizer begint weer met proef nieuwe afslankpil

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer begint later dit jaar met proeven voor een eens per dag te nemen versie van zijn afslankpil danuglipron. Eind vorig jaar staakte het bedrijf de ontwikkeling van een tweemaal daags te nemen versie van deze experimentele afslankpil. Zwaarlijvige patiënten die het medicijn in een klinische studie gebruikten verloren wel gewicht, maar hadden veel last van bijwerkingen.

6 dagen geleden
Zorginstituut wil medicijn tegen baarmoederkanker in basispakket

UTRECHT (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker verdient het volgens Zorginstituut Nederland om te worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het instituut heeft daar een positief advies over uitgebracht aan minister Fleur Agema (Volksgezondheid).

6 dagen geleden