Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België zet water uit Noordzee om tot drinkwater

België zet water uit Noordzee om tot drinkwater

NIEUWPOORT (ANP/BELGA) - Waterbedrijven in België hebben in Nieuwpoort voor het eerst zeewater omgezet tot drinkwater. Vlaanderen is daarmee de eerste regio aan de Noordzee die de zee als bron voor drinkwater gebruikt, meldt het Belgische persbureau Belga. Het proefproject moet leiden tot een fabriek waarin in 2025 van zoet en brak water en zeewater jaarlijks vier miljoen kubieke meter kraanwater wordt gemaakt.

Vlaanderen kent maar een beperkte hoeveelheid drinkwater. Zeker in West-Vlaanderen zijn de voorraden beperkt. De dreiging van meer droge zomers - in combinatie met de extra vraag door toeristen in de vakanties - maakt dat er een tekort is aan nieuwe, zekere bronnen van drinkwater.

Nu al wordt in Vlaanderen brak water omgezet tot drinkwater. Dat gebeurt in Oostende, waar waterbedrijf Farys brak kanaalwater omzet in kraanwater. De nieuwe ontziltingsinstallatie in Nieuwpoort gaat een stapje verder met zeewater uit de vaargeul. In de proefinstallatie worden verschillende technologieën getest, waarbij kan worden overgeschakeld van zoet naar brak of zout water. "Maar de installatie zal ook volledig op zeewater kunnen draaien", verzekert Wim Jacobs, innovatiemanager bij Farys.

30.000 gezinnen

De fabriek zal jaarlijks water voor 30.000 gezinnen kunnen produceren, maar een verdubbeling van de capaciteit is voorzien. Op termijn is de bouw van meerdere installaties niet uitgesloten. "De zee is een oneindige bron van drinkwater. Bij problemen kunnen we zelfs drinkwater naar het binnenland transporteren", zegt Marleen Porto-Carrero, algemeen directeur van Farys.

Het doel is Vlaanderen te voorzien van voldoende drinkwaterbevoorrading, ook in tijden van grote droogte, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. "Dit is een mijlpaal", aldus de minister. "Ik ben bijzonder blij dat we ons voorbereiden, want we willen niet meemaken dat we zonder water komen te zitten."

Meer uit Buitenland

Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

1 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

2 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker elf. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

2 uur geleden
VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

4 uur geleden
Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Een persoon heeft zichzelf op zondagochtend opgeblazen dicht bij het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken en op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon werd "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een "terroristische aanslag".

6 uur geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

6 uur geleden
Explosie en geweerschoten bij Turks parlement

ANKARA (ANP/AFP) - Vlakbij het Turkse parlement, in de hoofdstad Ankara, zijn een zware explosie en geweerschoten waargenomen. Het parlement zou later op de dag na een reces opnieuw openen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een eerste reactie weten dat het zou gaan om "een terroristische aanslag".

7 uur geleden