Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België wist van risico's in EU-contract met AstraZeneca

België wist van risico's in EU-contract met AstraZeneca

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie had kunnen weten dat het moeilijk was vaccinfabrikant AstraZeneca aan zijn afspraken te houden. De Belgische regering was gewaarschuwd dat het voorgestelde contract de EU weinig in handen gaf om tijdige levering van de coronavaccins af te dwingen, maar meende dat het al te laat was om die waarschuwing door te geven. Dat staat volgens nieuwsplatform Politico en opinieblad Knack in documenten die ze hebben opgevraagd.

AstraZeneca levert de EU van meet af aan al veel minder vaccins dan was afgesproken. De EU probeerde daar in overleg met de Brits-Zweedse farmaceut tevergeefs verandering in te brengen en stapt nu naar de rechtbank in Brussel. Het contract valt onder Belgisch recht.

Met het oplopen van de ruzie met AstraZeneca rees de vraag of Brussel misschien argeloos een contract had getekend dat niet helemaal was dichtgetimmerd. Zo leken de Britten, die aanvankelijk hun AstraZeneca-vaccins wel op tijd kregen, hardere afspraken te hebben gemaakt. In nieuwe contracten legt de EU, anders dan bij AstraZeneca, inmiddels vast hoeveel doses fabrikanten iedere maand verplicht moeten leveren.

Geen zekerheid

Het contract met AstraZeneca bood geen zekerheid, vond de consultant die door de Belgische regering om raad was gevraagd. België zou daarbovenop extra afspraken moeten maken, adviseerde Deloitte op 17 augustus, tien dagen voor het contract werd getekend.

"We nemen aan dat er goede redenen zijn om te verwachten dat het voorziene leveringsschema zal worden waargemaakt", schreef Deloitte. "Maar het contract voorziet niet in sancties als de leveringsdata en -hoeveelheden niet worden gerespecteerd." Ook waarschuwde de consultant voor voorrangsafspraken van AstraZeneca met andere klanten, zoals het Verenigd Koninkrijk.

Meer uit Buitenland

Indiase premier Modi vliegt naar plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi is onderweg naar de Oost-Indiase stad Balasore waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij zal volgens Indiase media naar de rampplek gaan en het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

18 minuten geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

53 minuten geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

3 uur geleden
YouTube stopt met verwijderen onware informatie verkiezingen VS

SAN BRUNO (ANP) - YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door "fraude, fouten of haperingen", aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie.

4 uur geleden
Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

MONTREAL (ANP) - Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden. Volgens parlementslid Stephane Lauzon zijn er zo'n honderd branden in de provincie waarvan er zo'n twintig onbeheersbaar zijn geworden. Ook zijn het er "veel meer dan gisteren".

7 uur geleden
Biden in toespraak:

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.00 uur plaatselijke tijd in zijn eerste toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis sinds hij twee jaar geleden president werd.

8 uur geleden
Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

11 uur geleden