Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België scherpt coronamaatregelen aan

België scherpt coronamaatregelen aan

BRUSSEL (ANP) - Belgen zullen vanaf zaterdag vaker een mondkapje in openbare ruimtes moeten gaan dragen, zoals in drukke winkelstraten, op markten, in openbare gebouwen en in de horeca. In restaurants en cafés moeten klanten een mondmaskertje dragen als ze zich verplaatsen, bijvoorbeeld om naar hun tafel of het toilet te gaan. Ook moet de horeca gegevens van de klanten gaan registreren. Dat heeft premier Sophie Wilmès na afloop van een vergadering met de Nationale Veiligheidsraad bekendgemaakt.

Het longvirus flakkert in België sinds twee weken weer op. Volgens Wilmès is er sprake van een "zorgwekkende situatie" en is het opvallend dat nieuwe besmettingen nu vooral onder de 20- tot 30-jarigen worden geconstateerd. "Vaak wordt het virus doorgegeven op huwelijken, familiebijeenkomsten en feesten", zei ze. Mensen moeten hun sociale contacten daarom tot vijftien blijven beperken. In de veiligheidsraad is volgens haar lang gediscussieerd over het verkleinen van de 'bubbel' tot tien mensen, maar met die "moeilijke" beslissing zouden "de mensen die zich houden aan alle regels gestraft worden", aldus de Belgische premier.

De geplande versoepeling voor de evenementensector per 1 augustus gaat niet door. Zo gaat er een streep door de beoogde verdubbeling van het aantal toegestane bezoekers aan evenementen zowel binnen als buiten.

Sluitingsuur

Vanaf zaterdag wordt het sluitingsuur van de nachtwinkels vervroegd van 01.00 uur naar 22.00 uur, om "risicovolle bijeenkomsten" te vermijden. Belgen die van vakantie terugkomen, ook per trein of auto, moeten 48 uur voor thuiskomst online een formulier invullen over waar de reis naartoe ging.

Op lokaal vlak krijgen de burgemeesters de bevoegdheid extra maatregelen te nemen om plaatselijke besmettingshaarden beter te bestrijden. Ze kunnen bijvoorbeeld bepaalde scholen, theaters of restaurants sluiten of gedeeltelijke lockdowns instellen.

Sinds 11 juli was het dragen van een mondkapje voor inwoners ouder dan twaalf jaar landelijk al verplicht in het openbaar vervoer, winkels, musea en theaters. Horecapersoneel moest ook al een mondkapje dragen.

Meer uit Buitenland

Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

1 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

4 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

7 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

9 uur geleden
Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

12 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

13 uur geleden
Hoofdkwartier Vlaams Belang beschadigd tijdens protestmars

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Tijdens een mars tegen extreemrechts in Brussel is het hoofdkwartier van Vlaams Belang beklad en beschadigd. Demonstranten brachten onder meer anarchistische teksten met graffiti aan op het pand.

15 uur geleden