Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België overweegt nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen

België overweegt nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Ook Belgische overheden overwegen nooddorpen te bouwen voor Oekraïense vluchtelingen. De Vlaamse regering denkt aan vijftien tot twintig nooddorpen als er inderdaad 120.000 vluchtelingen zouden komen. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers sprak eerder van nooddorpen met elk 250 wooneenheden. Hij plaatste wel de kanttekening dat dit alleen gaat gebeuren als het echt nodig blijkt. Om te beginnen zou Vlaanderen kunnen starten met een proef van twee nooddorpen. Concreet is hier echter nog niks over besloten.

De Nederlandse staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei vrijdag enkel dat wordt gekeken "of we ergens grootschalige opvang kunnen neerzetten". Hij stelde dat er op bepaalde plekken veel mensen moeten kunnen worden opgevangen. Er wordt nu hard gewerkt aan de realisatie van 50.000 plekken voor gevluchte Oekraïners, maar er wordt rekening mee gehouden dat er meer Oekraïners moeten worden opgevangen. Volgens onder meer de organisatie VluchtelingenWerk wordt daarbij ook gedacht aan de bouw van nooddorpen voor vluchtelingen als een van de vele mogelijkheden.

Er wordt in Vlaanderen ondertussen hardop nagedacht om bijvoorbeeld een voormalig vliegveld van de NAVO als bouwplaats voor een nooddorp te gebruiken. Het terrein 20 kilometer ten oosten van Antwerpen is eigendom van het ministerie van Defensie. De burgemeester van het nabijgelegen plaatsje Oostmalle lijkt niet enthousiast. Het ligt afgelegen en het terrein is nu voor de natuur van grote waarde zei hij eerder deze week. De grote onderneming Bekaert heeft een leegstaande fabriek met terrein als locatie aangeboden in het West-Vlaamse Ingelmunster. De burgemeester daar heeft het aanbod naar hogere overheden doorgestuurd.

In het ergste geval vluchten volgens Vlaanderen 200.000 Oekraïners naar België. Op den duur komt volgens hem 60 procent in Vlaanderen terecht en 30 procent in Wallonië. Ook de Waalse overheid overweegt daarom nooddorpen op te trekken. Maar onder anderen de burgemeester van Namen heeft daar bedenkingen bij. "Er zijn slachtoffers van de overstromingen van vorig jaar die nog steeds geen bevredigende oplossing hebben voor hun huisvesting. Die zullen dat moeilijk begrijpen. We moeten die extra spanningen tussen mensen onderling vermijden" zei de burgemeester tegen de Vlaamse zender VRT. Waalse gemeenten vragen wel veel meer concrete hulp van de regionale en de federale regering om vluchtelingen op te vangen.

VluchtelingenWerk heeft andere bedenkingen tegen zogenoemde Oekraïne-dorpen. Ze zouden de integratie van Oekraïners belemmeren, want die "doen dan niet mee met de samenleving". Vluchtelingenwerk ziet meer in "een gemengde oplossing, dat je plekken bouwt waar ook andere vluchtelingen en Nederlanders kunnen wonen".

Meer uit Buitenland

Dodental na overstromingen Brazilië loopt verder op

PORTO ALEGRE (ANP/AFP) - Het dodental door zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Brazilië is verder opgelopen. Inmiddels staat de teller op 56, daarnaast gelden 67 personen als vermist.

1 uur geleden
Sadiq Khan herkozen als burgemeester van Londen

LONDEN (ANP) - De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zoals verwacht herkozen. BBC en Sky News melden op basis van voorlopige uitslagen dat de politicus van Labour heeft gewonnen van Susan Hall van de Conservatieve Partij en een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

1 uur geleden
Rusland zet Zelensky op opsporingslijst

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de opsporingslijst gezet, berichten Russische media. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt waarvoor Zelensky gezocht wordt. De president staat op een lijst van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

3 uur geleden
Duitse Europarlementariër mishandeld en ernstig gewond

DRESDEN (ANP/DPA) - De Duitse Europarlementariër Matthias Ecke is in Dresden mishandeld en ernstig gewond geraakt. Dat gebeurde toen hij vrijdagavond verkiezingsposters aan het ophangen was, zegt de politie. De politicus van de linkse partij SPD van bondskanselier Olaf Scholz is overgebracht naar het ziekenhuis en zal geopereerd moeten worden.

3 uur geleden
Duizenden besloten meetings Duits leger maandenlang online

BERLIJN (ANP) - Duizenden besloten vergaderingen van het Duitse leger waren maandenlang voor iedereen te vinden op het internet. FOCUS Online en Die Zeit schrijven dat de links nogal makkelijk vrij toegankelijk waren voor het publiek.

3 uur geleden
Nu ook pro-Palestijns protestkamp bij universiteit Dublin

DUBLIN (ANP/RTR) - Studenten bij Trinity College in Dublin hebben een tentenkamp opgezet op het universiteitscomplex. Ze willen daarmee protesteren tegen de Israëlische oorlog in de Gazastrook.

5 uur geleden
Delegatie Hamas aangekomen in Egypte voor overleg over bestand

CAIRO (ANP/AFP) - Onderhandelaars van Hamas zijn zaterdag gearriveerd in Egypte, berichten Egyptische media. In dat land wordt onderhandeld over een nieuw bestand in de Gazastrook. Hamas moet nog laten weten of het instemt met een voorstel dat nu op tafel ligt. Dat voorziet in een tijdelijk staakt-het-vuren en de vrijlating van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen.

6 uur geleden