Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België onderzoekt marktverstoring maaltijdbezorgers

België onderzoekt marktverstoring maaltijdbezorgers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische autoriteiten verdenken de maaltijdbezorgdiensten Uber Eats en Deliveroo van onrechtmatige marktpraktijken. Minister Denis Ducarme (Middenstand, Zelfstandigen en MKB) stuurt de inspectie op de Amerikaanse en Britse bezorgbedrijven af.

"Ik wil hen de horecasector, die zwaar te lijden heeft onder de Covid-19-crisis, niet laten verzwakken", aldus de minister. Hij sluit gerechtelijke stappen niet uit. Ook de Belgische Mededingingsautoriteit wordt mogelijk ingeschakeld.

Ducarme had vrijdag een ontmoeting met vertegenwoordigers van de campagne 'Savemyresto’, die klaagt over "agressieve" praktijken van Uber Eats en Deliveroo, waaronder te hoge commissies en promotiecampagnes zonder overleg met restaurants.

Sancties

"Wie zijn dominante positie misbruikt, zal de overheid op zijn weg tegenkomen", waarschuwt Ducarme. Als blijkt dat ze zich schuldig maken aan oneerlijke praktijken, stelt de bewindsman de bedrijven sancties in het vooruitzicht.

In Nederland is ook kritiek op bedrijven die bezorgers niet in dienst nemen, maar via uitzendconstructies of als zzp'ers inhuren. Vakbond FNV berekende vorig jaar dat de bedrijven jaarlijks bijna 30 miljoen euro te weinig afdragen aan inkomstenbelasting en premies. De constructies waarmee de circa 10.000 "onderbetaalde" bezorgers in Nederland te werk worden gesteld zouden de samenleving veel geld kosten.

Meer uit Financieel

Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

1 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

3 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

5 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

8 uur geleden
Meer productiecapaciteit stroom uit plaatsing zonnepanelen

DEN HAAG (ANP) - De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging dat zogeheten opgestelde vermogen met 22 procent omhoog tot 23,9 gigawatt in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van 4,3 gigawatt.

10 uur geleden
ECB-bestuurder: inflatieprobleem mag niet doorgaan tot 2026

DUBROVNIK (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) mag niet toestaan dat de inflatie over twee jaar nog boven de 2 procent is, zegt Martins Kazaks, de centralebankpresident van Letland en bestuurslid van de ECB.

1 dag geleden
Scholz hoopt strafheffingen op Chinese auto's te voorkomen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz hoopt dat de onderhandelingen met Beijing de dreigende strafheffingen van de Europese Commissie op Chinese elektrische auto's kunnen voorkomen. Scholz heeft de toezegging gekregen dat de gesprekken van de EU met Beijing met dit doel plaatsvinden en beschouwt dit als "de juiste aanpak".

1 dag geleden