België: niet verstandig om los van EU vaccin te regelen
BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische minister van Volksgezondheid is niet te spreken over het initiatief van Nederland en drie andere EU-landen om honderden miljoenen doses te kopen van een vaccin tegen het coronavirus. Maggie De Block noemt het "niet verstandig" dat landen buiten de Europese Commissie om gaan onderhandelen.
Nederland maakte zaterdag bekend met Duitsland, Frankrijk en Italië zo'n 300 miljoen doses te kopen van een middel waarvan nog moet worden aangetoond dat het werkt en veilig is. "Zo versnipper je alles opnieuw en verzwak je iedereen: het overkoepelend initiatief van de commissie maar ook je eigen positie", reageert De Block op het nieuws.
De minister zegt dat haar land de inspanningen blijft steunen van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Dat wil zelf met farmaceutische bedrijven onderhandelen over de aanschaf van vaccins en reageerde eerder al negatief op het samenwerkingsverband van Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië.
De Block zegt dat het Europese initiatief veel verder gaat dan dat van de Nederlands-Duits-Frans-Italiaanse kopgroep. De commissie gaat met meerdere partijen om de tafel. "En dat zal ook nodig zijn, want het is nu nog niet te voorspellen wie er het eerst een vaccin zal vinden en of die firma dat vaccin dan in voldoende grote hoeveelheden kan produceren."
Meer uit Gezond
GAZA-STAD (ANP/RTR) - Kinderen in de Gazastrook die een tweede vaccinatie tegen polio krijgen, ontvangen daarbij ook micronutriënten: belangrijke vitamines en mineralen. Dat meldt UNICEF, de VN-organisatie voor kinderrechten. Er zou ook gesproken worden over het toedienen van vaccins tegen andere ziektes, zoals mazelen.
4 uur geledenKIGALI (ANP/AFP) - In Rwanda zijn voor het eerst mensen in Afrika gevaccineerd tegen mpox. Volgens de Afrikaanse gezondheidsdienst Africa CDC hebben zo'n driehonderd mensen die tot een risicogroep behoren en bij de grens met Congo wonen een vaccin gekregen.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - In de afgelopen week zijn 402 nieuwe gevallen van het blauwtongvirus vastgesteld. Dat is het laagste aantal sinds de huidige golf zo'n twee maanden geleden begon. In die periode zijn in totaal bijna 8300 besmettingen geweest.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen D66 en ChristenUnie zijn teleurgesteld in de PVV om de zorgplannen van het kabinet. Rob Jetten (D66) vindt het een "heel slecht plan" dat het eigen risico wordt verlaagd. Hij haalde in het debat na Prinsjesdag experts aan die zeggen dat het zal leiden tot langere wachttijden als de drempel tot de zorg op deze manier wordt verlaagd. Hij wilde van PVV-leider Geert Wilders horen wat voor wachttijden hij voor iemand met bijvoorbeeld een hartritmestoornis acceptabel vindt.
1 dag geledenLEIDEN/NIJMEGEN (ANP) - Het aantal mensen dat zich aanmeldt als mogelijke stamceldonor, gaat hard achteruit en wordt te laag. Er zijn er dit jaar nog geen 10.000 bijgekomen en dat is veel te weinig. Het moeten er gemiddeld 20.000 per jaar zijn, liefst beneden de 35 jaar. Dat zegt Stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. De organisatie zet deze week extra in op werving.
1 dag geledenNIEUWEGEIN (ANP) - "Zorgprofessionals zijn opnieuw geen prioriteit voor het nieuwe kabinet", constateert de organisatie van verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 op Prinsjesdag. "Ook dit keer is er geen extra loonruimte om de salarisachterstanden bij verpleegkundigen en verzorgenden weg te werken".
2 dagen geledenUTRECHT/DEN HAAG (ANP) - In de plannen van het kabinet zijn "veel ambitie" en ook "concrete maatregelen" op het gebied van de ouderenzorg te zien. Zo reageert Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties.
2 dagen geleden