Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België neemt kwetsbare asielzoekers uit Griekenland op

België neemt kwetsbare asielzoekers uit Griekenland op

BRUSSEL (ANP/BELGA) - België wil 100 tot 150 kwetsbare asielzoekers opnemen die zich momenteel in Griekenland bevinden. Minister Maggie De Block (Asiel en Migratie) heeft dat na overleg met de Griekse autoriteiten laten weten. Het gaat onder meer om gezinnen met kinderen, alleenstaande moeders en vrouwen.

De Block had dinsdag al bekendgemaakt dat België bereid is twaalf niet-begeleide minderjarigen op te vangen uit het door brand verwoeste vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. België wil met het overnemen van de kwetsbare asielzoekers "extra solidariteit" met Griekenland tonen. Vorige maand zijn al achttien niet-begeleide minderjarigen uit kampen op de Griekse eilanden in België aangekomen.

In een gemeenschappelijk persbericht zeggen De Block en haar Griekse evenknie dat België meer dan zijn deel doet op het vlak van opvang in vergelijking met de andere lidstaten van de Europese Unie. Griekenland zelf "doet veel meer dan wat redelijk kan worden verwacht", aldus de twee ministers. Ze zeggen te hopen dat het nieuwe asiel- en migratiepact dat de Europese Commissie volgende week presenteert "oplossingen kan bieden voor de huidige uitdagingen".

Volgens de huidige regels moeten asielzoekers hun asielaanvraag indienen in het eerste EU-land waar ze arriveren. Daardoor ligt een grote migratiedruk op zuidelijke lidstaten zoals Griekenland en Italië.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Spanje meldt ruim 30.000 nieuwe coronabesmettingen sinds vrijdag

MADRID (ANP/RTR) - Spanje heeft sinds vrijdag 31.428 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigde maandag dat nu in totaal 671.468 mensen in het land het virus hebben opgelopen. Ruim 30.000 patiënten zijn bezweken aan Covid-19.

2 uur geleden
Koning Filip weigert ontslag informateurs

BRUSSEL (ANP) - Koning Filip heeft het ontslag van de Belgische informateurs Egbert Lachaert en Conner Rousseau geweigerd. Het tweetal moet doorwerken aan de vorming van een federale regering en uiterlijk woensdag verslag uitbrengen, meldt het paleis. De koning wil dat alle betrokken partijen "zo spoedig mogelijk het vertrouwen herstellen".

2 uur geleden
Opnieuw meer dan 4000 nieuwe coronagevallen in VK

LONDEN (ANP/RTR) - De gezondheidsautoriteiten hebben in het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen 24 uur 4368 nieuwe coronagevallen geregistreerd, ruim 450 meer dan zondag. Het aantal infecties stijgt de laatste tijd verontrustend en komt inmiddels overeen met de cijfers van begin mei, toen de epidemie net over haar hoogtepunt leek in het land.

2 uur geleden
Prognose Italië: Rechts blok Salvini wint, maar niet in Toscane

ROME (ANP/RTR/DPA) - Het rechtse blok van Lega-leider Matteo Salvini heeft bij lokale verkiezingen in Italië volgens de eerste prognoses in een aantal regio's gewonnen, maar waarschijnlijk niet in Toscane. Daar regeert centrum-links al 50 jaar en dat blijft zo. In de exitpolls staat de sociaaldemocratische kandidaat 3 procentpunt voor.

4 uur geleden
EU nog altijd oneens over sancties Wit-Rusland

BRUSSEL (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn er ook maandag niet in geslaagd het eens te worden over sancties voor Wit-Rusland. De regeringsleiders en staatshoofden moeten zich er later deze week over buigen, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. "Geen mooie dag voor de EU", constateert een "teleurgestelde" minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

5 uur geleden
EU straft voor het eerst schenders wapenembargo Libië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan schenders van het wapenembargo voor Libië. Het gaat om een Turkse en om een Jordaanse vrachtrederij en een Kazachstaanse vliegmaatschappij. Daarnaast worden twee Libiërs bestraft voor het schenden van de mensenrechten.

6 uur geleden
Trump komt eind deze week met naam opvolger opperrechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump stelt vrijdag of zaterdag de kandidaat voor die hij als opvolger wil van de onlangs overleden opperrechter Ruth Ginsburg. Hij zei dat tegen de zender Fox News. Hij wil wachten tot na de afscheidsdiensten voor Ginsburg, die naam maakte als liberaal en progressief rechter.

6 uur geleden