Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België neemt kwetsbare asielzoekers uit Griekenland op

België neemt kwetsbare asielzoekers uit Griekenland op

BRUSSEL (ANP/BELGA) - België wil 100 tot 150 kwetsbare asielzoekers opnemen die zich momenteel in Griekenland bevinden. Minister Maggie De Block (Asiel en Migratie) heeft dat na overleg met de Griekse autoriteiten laten weten. Het gaat onder meer om gezinnen met kinderen, alleenstaande moeders en vrouwen.

De Block had dinsdag al bekendgemaakt dat België bereid is twaalf niet-begeleide minderjarigen op te vangen uit het door brand verwoeste vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. België wil met het overnemen van de kwetsbare asielzoekers "extra solidariteit" met Griekenland tonen. Vorige maand zijn al achttien niet-begeleide minderjarigen uit kampen op de Griekse eilanden in België aangekomen.

In een gemeenschappelijk persbericht zeggen De Block en haar Griekse evenknie dat België meer dan zijn deel doet op het vlak van opvang in vergelijking met de andere lidstaten van de Europese Unie. Griekenland zelf "doet veel meer dan wat redelijk kan worden verwacht", aldus de twee ministers. Ze zeggen te hopen dat het nieuwe asiel- en migratiepact dat de Europese Commissie volgende week presenteert "oplossingen kan bieden voor de huidige uitdagingen".

Volgens de huidige regels moeten asielzoekers hun asielaanvraag indienen in het eerste EU-land waar ze arriveren. Daardoor ligt een grote migratiedruk op zuidelijke lidstaten zoals Griekenland en Italië.

Meer uit Buitenland

PKK eist verantwoordelijkheid zelfmoordaanslag in Ankara op

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag zondag in de Turkse hoofdstad Ankara, waarbij twee agenten gewond raakten. "Er is een opofferingsactie gepleegd tegen het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken door een team dat onderdeel is van onze Brigade van Onsterfelijken", laat de PKK weten aan persbureau ANF, dat dicht bij de Koerdische beweging staat.

10 minuten geleden
Miljoen mensen demonstreren tegen regering in Warschau

WARSCHAU (ANP/AFP) - Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve overheid, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau."

2 uur geleden
Winnaar Slowaakse verkiezingen: grotere problemen dan Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - Robert Fico, die met zijn partij Smer-SD de Slowaakse verkiezingen heeft gewonnen, zegt in een eerste reactie dat zijn land "grotere problemen heeft" dan hulp bieden aan Oekraïne. Ook zegt Fico dat als zijn partij een kabinet mag vormen, "hij zijn best zal doen om zo snel mogelijk vredesgesprekken op te starten".

3 uur geleden
Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker dertien. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

3 uur geleden
VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

5 uur geleden
Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Een persoon heeft zichzelf op zondagochtend opgeblazen dicht bij het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken en op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon werd "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een "terroristische aanslag".

7 uur geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

7 uur geleden