Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België: Nederlanders zondag terug met vlucht uit Wuhan

België: Nederlanders zondag terug met vlucht uit Wuhan

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP/BELGA) - Een twintigtal Nederlanders komt zondagavond aan in België met een evacuatievlucht vanuit het Chinese Wuhan. Volgens de Belgische regering gaat het om 23 evacués. Zij worden vervolgens overgebracht naar Nederland, waar ze naar verwachting in quarantaine gaan.

Nederland houdt nog een slag om de arm en weet voorlopig van achttien Nederlanders die uit het getroffen gebied geëvacueerd willen worden, zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Er kunnen tot op het laatste moment nog mensen aansluiten. Bovendien wordt er nog overlegd over het meereizen van familieleden met de Chinese of een andere nationaliteit.

Wuhan is de besmettingshaard van het nieuwe coronavirus. De mensen aan boord zijn niet ziek, benadrukt de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Medisch team

Het vliegtuig vertrekt vrijdagavond vanaf luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs richting China en vliegt zondag met 53 mensen terug naar Frankrijk (Istres nabij Marseille), meldt België. Daarna vliegt het toestel door naar de militaire luchthaven Melsbroek bij Brussel. In het vliegtuig zouden naast Nederlanders ook Belgen, Denen, Tsjechen en Slowaken zitten.

Zij worden opgevangen door een medisch team, onder begeleiding en beveiliging van Defensie, meldt Brussels Airport in een persbericht. Niet-Belgen worden naar hun eigen land gebracht met aparte vluchten of bussen, georganiseerd door hun eigen land. Wanneer de Nederlanders precies in ons land aankomen, is nog niet duidelijk.

Quarantaine

De Belgische gerepatrieerden worden overgebracht naar een militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Volgens het Belgische ministerie van Volksgezondheid zijn er geen risico's en zijn geen speciale maatregelen nodig op de luchthaven in Brussel. Minister Blok wil nog niet zeggen of Nederlandse evacués meteen naar Nederland komen of eerst nog in quarantaine gaan bij aankomst in bijvoorbeeld België.

De mensen die in ons land terugkomen, moeten daarna veertien dagen in quarantaine. Waar ze in afzondering gaan, wordt van geval tot geval bekeken. Dat hoeft niet per se in een ziekenhuis, zegt het kabinet.

Meer uit Binnenland

Rapport: schril contrast opvang Oekraïners en andere vluchtelingen

STRAATSBURG (ANP) - Er is een schril contrast in Europa tussen de warme ontvangst van Oekraïense vluchtelingen en andere vluchtelingen die internationale bescherming verdienen. Dat stelt het laatste jaarverslag van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) vast.

1 uur geleden
Media: Russische schepen bespioneren infrastructuur in Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Niet-militaire Russische schepen bespioneren pijpleidingen en kabels in de Noordzee en dat gebeurt op veel grotere schaal dan al bekend was. Dat schrijft het Belgische De Tijd op basis van onderzoek dat het samen met Follow the Money (FTM) heeft uitgevoerd.

2 uur geleden
Kamer ondervraagt bewindslieden voor het eerst in hoorzittingen

DEN HAAG (ANP) - Een primeur in de Tweede Kamer: beoogde bewindslieden worden in hoorzittingen ondervraagd. Kamerleden kunnen vragen stellen over de geschiktheid van de kandidaten die de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB naar voren hebben geschoven als minister of staatssecretaris. Het is voor het eerst dat hoorzittingen worden gehouden, en niet iedereen is even enthousiast.

4 uur geleden
Geen meerderheid in parlement Aruba voor homohuwelijk

ORANJESTAD (ANP) - Het Arubaanse parlement heeft woensdag gestemd over een wetsvoorstel om het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht. Begin mei is over dezelfde wet gestemd. Beide keren eindigde de stemming in 10-10.

7 uur geleden
Staten Utrecht willen meerjarige steun voor Bevrijdingsfestival

UTRECHT (ANP) - De Utrechtse Staten willen dat de provincie een meerjarige subsidie geeft aan het Bevrijdingsfestival Utrecht. Een ruime meerderheid van de fracties steunde in een Statenvergadering een motie hierover van ChristenUnie, D66, GroenLinks en PvdA.

7 uur geleden
Ruim 3600 kilo cocaïne gevonden in lading bananen in Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft woensdag ruim 3600 kilo cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om de grootste drugsvangst van dit jaar in Zeeland. Een man van 27 uit Middelburg is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de drugssmokkel.

7 uur geleden
Gewonde bij schietincident in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Bij een schietincident in Groningen is een gewonde gevallen, meldt de politie. Er is nog niemand aangehouden.

7 uur geleden