
België: Nederlanders zondag terug met vlucht uit Wuhan
DEN HAAG/BRUSSEL (ANP/BELGA) - Een twintigtal Nederlanders komt zondagavond aan in België met een evacuatievlucht vanuit het Chinese Wuhan. Volgens de Belgische regering gaat het om 23 evacués. Zij worden vervolgens overgebracht naar Nederland, waar ze naar verwachting in quarantaine gaan.
Nederland houdt nog een slag om de arm en weet voorlopig van achttien Nederlanders die uit het getroffen gebied geëvacueerd willen worden, zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Er kunnen tot op het laatste moment nog mensen aansluiten. Bovendien wordt er nog overlegd over het meereizen van familieleden met de Chinese of een andere nationaliteit.
Wuhan is de besmettingshaard van het nieuwe coronavirus. De mensen aan boord zijn niet ziek, benadrukt de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
Medisch team
Het vliegtuig vertrekt vrijdagavond vanaf luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs richting China en vliegt zondag met 53 mensen terug naar Frankrijk (Istres nabij Marseille), meldt België. Daarna vliegt het toestel door naar de militaire luchthaven Melsbroek bij Brussel. In het vliegtuig zouden naast Nederlanders ook Belgen, Denen, Tsjechen en Slowaken zitten.
Zij worden opgevangen door een medisch team, onder begeleiding en beveiliging van Defensie, meldt Brussels Airport in een persbericht. Niet-Belgen worden naar hun eigen land gebracht met aparte vluchten of bussen, georganiseerd door hun eigen land. Wanneer de Nederlanders precies in ons land aankomen, is nog niet duidelijk.
Quarantaine
De Belgische gerepatrieerden worden overgebracht naar een militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Volgens het Belgische ministerie van Volksgezondheid zijn er geen risico's en zijn geen speciale maatregelen nodig op de luchthaven in Brussel. Minister Blok wil nog niet zeggen of Nederlandse evacués meteen naar Nederland komen of eerst nog in quarantaine gaan bij aankomst in bijvoorbeeld België.
De mensen die in ons land terugkomen, moeten daarna veertien dagen in quarantaine. Waar ze in afzondering gaan, wordt van geval tot geval bekeken. Dat hoeft niet per se in een ziekenhuis, zegt het kabinet.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Net als in Rotterdam en Haarlem is ook het Bevrijdingsfestival Utrecht op verschillende momenten zo vol geraakt dat er niemand meer bij kon. Maandag in de loop van de avond was er weer plek voor bezoekers, aldus de organisatie.
1 uur geledenWANROIJ (ANP) - Bij een schietincident in Wanroij (Noord-Brabant) is maandag een 43-jarige man uit Boxmeer om het leven gekomen. Een 31-jarige vrouw uit Gennep raakte hierbij ernstig gewond, meldt de politie in een update. Het incident gebeurde in een woning aan de Lamperen.
4 uur geledenHAARLEM (ANP) - Bij Bevrijdingspop Haarlem zijn maandagmiddag tussen de 40.000 en 45.000 bezoekers, zei een woordvoerster van de gemeente. Na het optreden van zangeres Roxy Dekker was het zo druk dat de nooduitgangen werden opengezet.
5 uur geledenOOSTERBEEK (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk vindt het gooien van een rookbom op Bevrijdingsdag ongewenst. Hij vindt het "niet gepast wat er gebeurd is", zei de Poolse regeringsleider tijdens een persconferentie met premier Dick Schoof.
7 uur geledenOOSTERBEEK (ANP) - Nederland en Polen gaan militair nauwer samenwerken. Dat maakten minister-president Dick Schoof en zijn Poolse collega Donald Tusk maandag bekend. Begin juli wordt de overeenkomst getekend in Warschau.
7 uur geledenHAARLEM (ANP) - Het is druk bij de verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. Maandagmiddag ontstak premier Dick Schoof het bevrijdingsvuur in Wageningen, wat het startschot was voor de veertien festivals. Toen de premier op het podium stond, waren er ook pro-Palestijnse protesten.
7 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - De pro-Palestijnse protesten maandag in Wageningen gingen alle perken te buiten, vindt burgemeester Floor Vermeulen van de Gelderse gemeente. "Demonstreren mag, ook op 5 mei, maar dit was geen demonstreren maar verstoren."
8 uur geleden