Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België legt winkelen aan banden, niet meer naar film of concert

België legt winkelen aan banden, niet meer naar film of concert

BRUSSEL (ANP) - Winkelen mag in België na Kerstmis nog maar met twee personen en bioscopen, concertzalen en theaters gaan dicht. Met die veel lichtere maatregelen dan Nederland heeft genomen hoopt België het voorlopig af te kunnen tegen de oprukkende omikronvariant van het coronavirus.

België staat er wat beter voor dan Nederland, doordat het land een stuk verder op streek is met het geven van boosterprikken. Ook zijn er wat meer bedden beschikbaar op de intensive care. Toch dringen virologen aan op hardere maatregelen, omdat omikron nog veel besmettelijker is en de nu wat dalende druk op de ziekenhuizen razendsnel kan keren.

"We kunnen geen risico nemen", zegt premier Alexander De Croo na overleg met de verantwoordelijke ministers. Hij wijst erop dat omikron al goed is voor drie op de tien coronabesmettingen en de komende dagen de deltavariant zal verdringen. Er zijn volgens hem extra maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat in ieder geval kinderen na de kerstvakantie weer naar school kunnen. En die maatregelen moeten er nu al komen, omdat de noodzaak steeds pas zichtbaar wordt als het te laat is.

Drukte

Die maatregelen zijn er vooral op gericht drukte te voorkomen. De winkelstraten en horecapleinen liepen de afgelopen dagen soms gevaarlijk vol, ook met Nederlanders die de lockdown in eigen land ontvluchtten. Shoppen mag straks slechts getweeën, al tellen kinderen niet mee. Kerstmarkten blijven toegestaan, maar alleen in de open lucht.

De maatregelen gaan op Tweede Kerstdag in en gelden voorlopig tot 28 januari. Begin volgend jaar houden de ministers ze tegen het licht.

Meer uit Buitenland

Poolse vicepremier: zullen zien of wapenleveranties hervat worden

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Polen weet nog niet of het in de toekomst weer wapens gaat leveren aan Oekraïne. "Op dit moment is het zoals de minister-president heeft gezegd, in de toekomst zullen we zien", zo zei de Poolse vicepremier en minister van Staatseigendommen Jacek Sasin in een radio-interview.

34 minuten geleden
Oekraïne meldt weer nachtelijke beschietingen op grote schaal

KYIV (ANP/AFP/DPA) - Oekraïne heeft donderdag melding gemaakt van veel Russische aanvallen op het land, onder meer met kruisraketten. Er zijn onder meer inslagen gemeld in Kyiv, Charkiv, Cherson en rond de steden Loetsk en Lviv. In de stad Tsjerkasy, 150 kilometer ten zuidoosten van Kyiv, zou onder meer een hotel zijn getroffen. Daarbij zouden zeker zeven mensen gewond zijn geraakt volgens binnenlandminister Ihor Klymenko.

1 uur geleden
Syrische leider Assad aangekomen in China

HANGZHOU (ANP/AFP/RTR) - De Syrische president Bashar al-Assad is in de Chinese stad Hangzhou aangekomen voor een meerdaags bezoek aan China. Het is zijn eerste reis naar dit land sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011. Het bezoek volgt volgens het kantoor van Assad op een officiële uitnodiging van president Xi Jinping met wie hij overleg zal voeren. Assad neemt zijn vrouw en een delegatie mee voor besprekingen in de hoofdstad Beijing en Hangzhou, een miljoenenstad iets ten zuidwesten van Shanghai.

2 uur geleden
Rusland noemt geplande NAVO-oefeningen provocatief en agressief

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland noemt de NAVO-oefeningen die voor volgend jaar nabij de Russische grenzen gepland zijn "provocatief en agressief van aard" en waarschuwt dat ze een "groot risico op incidenten met zich meebrengen". Dat meldt het Russische persbureau RIA op basis van een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

3 uur geleden
Armenië: Azerbeidzjan beschoot onze troepen ondanks wapenstilstand

JEREVAN (ANP/RTR) - Armenië beschuldigt de Azerbeidzjaanse troepen ervan woensdag laat het vuur te hebben geopend op de posities van hun troepen in een grensgebied. De beschietingen gebeurden volgens het Armeense ministerie van Defensie ruim nadat de strijdende partijen een staakt-het-vuren waren overeengekomen.

5 uur geleden
Oxfam: Europees geld ontwikkelingshulp gaat naar stoppen migratie

DEN HAAG (ANP) - Geld van de Europese Unie voor ontwikkelingshulp in Noord- en West-Afrika gaat in grote mate naar het tegengaan van migratie, meldt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een nieuw rapport. In zowel Tunesië, Libië als Niger gaat een groot deel van het budget op aan de grensbeveiliging of de kustwacht.

9 uur geleden
Polen stuurt geen wapens meer naar Oekraïne om toespraak Zelensky

WARSCHAU (ANP/AFP) - Polen zal Oekraïne niet langer bewapenen en zich voortaan louter op zijn eigen verdediging concentreren, zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki woensdag. De premier deed die uitspraak slechts enkele uren nadat Warschau de ambassadeur van Oekraïne had ontboden vanwege een ruzie over graanexport.

10 uur geleden