Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

België laat rol spoorwegen bij deportaties in WOII onderzoeken

België laat rol spoorwegen bij deportaties in WOII onderzoeken

BRUSSEL (ANP) - De Belgische regering heeft opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de nationale spoorwegmaatschappij NMBS bij de deportaties in de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1942 en 1944 werden vanuit Mechelen meer dan 25.000 Joden en Roma door Belgische treinen en Belgische machinisten naar concentratiekamp Auschwitz getransporteerd, maar in tegenstelling tot in Nederland, Frankrijk en Duitsland is daar nooit grondig onderzoek naar gedaan, schrijft de Vlaamse krant De Morgen.

In Nederland heeft de NS aan bijna 5500 slachtoffers van de transporten in WOII of hun nabestaanden een schadevergoeding uitgekeerd van in totaal 43 miljoen euro. Dat gebeurde pas na een jarenlange strijd van Holocaust-overlevende Salo Muller. Het onderzoek naar de Belgische spoorwegen zet volgens de krant mogelijk de deur open voor individuele schadevergoedingen zoals in Nederland. In België drong de Joodse gemeenschap eerder al aan op een onderzoek. "Wij nemen dit zeer ernstig. We vinden dat hier een licht op moet worden geworpen", zegt een NMBS-woordvoerder.

De federale regering en de Senaat hebben samen een onafhankelijk onderzoek besteld bij het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij (CegeSoma). Volgens het hoofd van CegeSoma, historicus Nico Wouters, is al langer bekend dat in opdracht van de Duitse bezetter Belgische machinisten en locomotieven werden ingezet voor de deportaties. "Maar toch zijn er nog veel gaten in onze kennis", zegt hij op VRT Radio 1, over bijvoorbeeld de precieze besluitvorming.

Verzet

Volgens Wouters was er weinig protest tegen de transporten. De Duitse greep op de NMBS was al sinds 1940 heel groot, zegt hij. "Maar we weten ook dat er 6700 personeelsleden van de NMBS officieel erkend werden als verzetsmensen na de bevrijding." Of zij ooit bijvoorbeeld sabotagepogingen hebben ondernomen, zal ook worden onderzocht.

Op donderdag 27 januari 1945 werd concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijd.

Meer uit Buitenland

Luchthaven Marseille tijdelijk dicht door natuurbrand

MARSEILLE (ANP/RTR) - De internationale luchthaven van het Zuid-Franse Marseille is tijdelijk dicht vanwege een natuurbrand. Volgens Franse media zijn in de buurt ook delen van snelwegen gesloten.

1 uur geleden
Iran: geen verzoek gedaan om met de VS te spreken

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft niet om gesprekken met de Verenigde Staten gevraagd, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd volgens persbureau Tasnim. De Amerikaanse president Donald Trump zei dat er gesprekken gepland zijn en dat de houding van Iran is veranderd na de Amerikaanse aanvallen op nucleaire installaties in het land.

1 uur geleden
Bemiddelaar Qatar: tijd nodig voor akkoord over Gaza

DOHA (ANP/AFP) - Bemiddelaar Qatar stelt dat "tijd nodig" is voor de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. "Ik denk niet dat ik op dit moment een tijdlijn kan geven, maar ik kan nu wel zeggen dat we hier tijd voor nodig zullen hebben", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

2 uur geleden
Duizenden mensen in lockdown door grote natuurbrand in Spanje

XERTA (ANP/RTR) - De Spaanse autoriteiten hebben meer dan 18.000 inwoners van de provincie Tarragona opdracht gegeven binnen te blijven. In het gebied grijpt een natuurbrand om zich heen en worden evacuaties uitgevoerd.

2 uur geleden
Axios: Trump belooft Oekraïne meteen deel van gestremde Patriots

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen Oekraïne onmiddellijk alsnog een deel van de teruggeroepen lading luchtverdedigingswapens sturen, melden bronnen aan nieuwsplatform Axios. Het zou gaan om tien Patriot-raketten.

3 uur geleden
Macron begint aan staatsbezoek aan Verenigd Koninkrijk

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron is begonnen aan een staatsbezoek van drie dagen aan het Verenigd Koninkrijk. Dit is het eerste staatsbezoek van een EU-leider aan het VK sinds de Brexit en het eerste van een Franse president sinds 2008.

3 uur geleden
Deense premier: verlagen van defensie-uitgaven was enorme fout

STRAATSBURG (ANP) - Het verlagen van de defensie-uitgaven in de afgelopen dertig jaar "was een enorme fout die we nooit meer moeten maken", zei de Deense premier Mette Frederiksen in een debat in het Europees Parlement. Meer investeren in defensie is nodig en "het versterken van de Europese defensie-industrie is een absolute topprioriteit", zei Frederiksen in het parlement waar ze de prioriteiten van het Deense voorzitterschap van de Europese Unie toelichtte.

4 uur geleden